Mściciel

High Plains Drifter
1973
7,5 15 tys. ocen
7,5 10 1 15151
7,1 16 krytyków
Mściciel
powrót do forum filmu Mściciel

W porównaniu z innymi filmami Eastwooda np. ,,Bez przebaczenia'' wypada blado;)

ocenił(a) film na 7
MateuszSzczepaniak

za to wrażenia wizualne niesamowite

hanno87

Ja też się zawiodłem.O wiele bardziej podobał mi się "Niesamowity Jeździec" i "Bez Przebaczenia"

MateuszSzczepaniak

popieram , słabiutki ten film

ocenił(a) film na 6
marcino241984

Film nie jest z górnej półki westernów Clinta do jakich się jest przyzwyczajonym. Na początku sam zabija ze trzech, bez mrugnięcia okiem, a potem na następnych trzech szkoli całe miasteczko (trzy domy na krzyż), uczy ich strzelać i rozstawia ich na dachu każdego budynku. W międzyczasie już widać, że w ogóle mu niezależny żeby mieszkańcy się nauczyli korzystać z broni, a cały film przechodzi w osobistą zemstę za jego (jego prawdopodobnie) ubiczowanie przez tych trzech parę lat wcześniej. W tym celu przed przyjazdem kowbojów do miasta szykuje im totalne piekło kosztem nieświadomych mieszkańców.

ocenił(a) film na 10
h_pat

Przecież wyraźnie chodziło o zemstę także na większości mieszkańców, którzy nawet palcem nie kiwnęli, gdy był batożony. Całe "szkolenie", jak i "rządzenie miastem" było głównie po to, by upokorzyć tych, którzy dumnie stali, zimno patrząc na jego śmierć.

ocenił(a) film na 6
Rodion_Raskolnikow

Skapnąłem się po czasie :)

ocenił(a) film na 7
h_pat

Akurat nie jego okładali biczami, tylko szeryfa Jima Duncana, którego nagrobek na końcu oznaczają. Możliwe, że to jego jakiś brat czy coś, bo prawdopodobnie nazwisko to samo. No a co do filmu, to faktycznie wiało troszkę nudą...

MateuszSzczepaniak

30 lat później mało który film utrzymuje świeżość (wyjątek Brudny Harry)

ocenił(a) film na 7
MateuszSzczepaniak

ten też nie jest zły, ale momentami nudnawy

ocenił(a) film na 7
MateuszSzczepaniak

Ja w podobnym tonie co reszta. Niesamowity jezdziec byl lepszy. Ale dalem mu 7 na 10 bo bardzo lubie takiego Clinta. W scenie z fryzjerem juz sie balem ze go ogola ale na szczescie sie nie udalo. Twardo, dosyc surowo prowadzony film i tak troche nudnawy. Film jednego aktora. W niesamowitym jezdzcu Clint mial bardziej zlozona postac i strasznie mi sie podobala gra rodzinki u ktorej przebywal. Tu jest bez wiekszych uniesien. Film dobry warto obejrzec.

ocenił(a) film na 8
malpa79_filmweb

Niesamowity Jeżdziec był bardziej nudnawy.

ocenił(a) film na 7
Eastwood_filmweb

Zalezy co kto lubi, to juz tylko indywidualne gusta. Jeden bedzie sie nudzil jak tylko stzrelaja a inny na odwrot nudzi go jak za duzo gadaja i nic sie nie dzieje. Nie odnosze sie do tego filmu, tak ogolnie pisze.