PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1300}

MASH

1970
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 26027
7,0 33 krytyków
MASH
powrót do forum filmu MASH

Film w porównaniu z serialem to jakieś żenujące nieporozumienie. Może faktycznie oglądałem go o całe lata świetlne za późno, ale owo dzieło mocno mnie zniesmaczyło i najzwyczajniej w świecie zmęczyło. Serial był lekki, łatwy i przyjemny, a film niestrawny mimo tak gwiazdorskiej (dziś) obsady. Dorabianie do tego filmu metki ambitnego jest po prostu śmieszne i ma na celu zdyskredytowanie ludzi o odmiennym zdaniu, że niby tacy prości i nieoczytani, co to Altmanowskiego przekazu nie rozumieją. Antywojenny i naprawdę śmieszny jest Szwejk, albo Paragraf 22
(oczywiście w wersji książkowej) to po prostu arcydzieła, a MASH to lewicowa groteska wyśmiewająca wszystko co konserwatywne: począwszy od religii, poprzez politykę, etykę na patriotyźmie skończywszy. Przy tego typu filmach zawsze zastanawia mnie, dlaczego oświeceni twórcy nie potrafią zrobić groteskowych opowieści o Castro, Che, Stalinie lub Putinie.

ocenił(a) film na 2
kawaipapierosy

Na to pytanie można odpowiedzieć prosto, że często byli, są lub będą zwykłymi agentami wspomnianych wcześniej. To jedna kategoria. Druga to ci, którzy są po prostu głupi. A na to nie ma lekarstwa,.
A wracając do filmu, to jest obrzydliwie sztuczny, nierealistyczny, pseudointelektualny, fatalnie zrealizowany i tak naprawdę to właściwie nie wiadomo o co w nim chodzi. Beznadzieja !

użytkownik usunięty
Mr_Frost

pseudointelektualni to byli wasi starzy ...

ocenił(a) film na 1

Mocne!!! Jestem pod wrażeniem. I takie intelektualnie nośne. Jestem pod wrażeniem.

ocenił(a) film na 10
kawaipapierosy

Wyśmiewająca wszystko co konserwatywne? Raczej wyśmiewająca wszystko co amerykańskie... Podobnie jak większość filmów Altmana.

użytkownik usunięty
kawaipapierosy

serial był łatwy lekki i przyjemny? czyli skonczyłeś go oglądać po 7 sezonie? bo potem zapewniam cię że ni był.

kawaipapierosy

"Lewacka propaganda antywojenna"? A to ciekawe, bo został wyprodukowany przez FOX. Najbardziej republikańską telewizję w US.