Mad Max: Na drodze gniewu

Mad Max: Fury Road
2015
7,2 235 tys. ocen
7,2 10 1 235397
8,4 79 krytyków
Mad Max: Na drodze gniewu
powrót do forum filmu Mad Max: Na drodze gniewu

Czemu??? Mało Maxa w Maxie. Tu Max to jakby drugoplanowa postać ( zaraz za Furiosą ) . Film sprowadza się do samej ucieczki ( brakuje już motywu zemsty ,który kręcił w poprzednich częsciach ) . Max to taki "zbity pies" , który szuka schronienie pod spódnicą "pani kierownik" . Realizacja w porównaniu nawet do drugiej części - bez efektu WOW - pustynia , klamory na 4 kołach i jak dla mnie co najmniej śmieszne "dodatki" w stylu pojazd z psychogitarzystą ( śmiech na sali ) . Całość bardziej śmieszy jak trzyma w napięciu . Film przeznaczony tylko dla fanów poprzednich części . Ktoś kto ogląda pierwszy raz - pozostaje w niewiedzy "co , po co i skąd? " . Nie ma tragedii ale mogło być dużo lepiej zwłaszcza ,że obsada jest pierwszorzędna . Dla mnie jednak wizję świata po nuklearnej zagładzie lepiej oddaje film :" The Book of Eli "z D .Washingtonem.

ocenił(a) film na 10
NazarAlfaholik

Zemsta była motywem wyłącznie pierwszego Maxa. Road Warrior to ucieczka, Beyond Thunderdome to ucieczka - w obu przypadkach do bardzo podobnych celów, co w Fury Road, czyli znanych bohaterom z opowiadań "cudnych lądów". Film spokojnie można oglądać bez znajomości poprzednich części, bo w pierwszych dwóch minutach narrator wyjaśnia wszystko, co potrzebne do wiedzy, a co związane jest z przeszłością bohatera czy świata - wystarczy posłuchać, co w tym filmie gadają, a nie tylko oglądać wybuchy. Nie jest to film, który ma ukazywać świat po zagładzie, film skupia się na bohaterów żyjących w tym świecie i ich opowieści - możliwe więc, że wspomniany "Book of Eli" lepiej sprawdza się, jeśli ktoś ma chęć na... nie wiem na co, myślałem, że filmy ogląda się dla historii, ale dziś widać chodzi o widoczki.