PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=691927}

Magia w blasku księżyca

Magic in the Moonlight
2014
6,4 51 tys. ocen
6,4 10 1 51127
5,6 48 krytyków
Magia w blasku księżyca
powrót do forum filmu Magia w blasku księżyca

Właśnie wróciłam z kina. Po seansie mam mieszane uczucia. Niby film miał mieć jakiś morał, sens,
ale po jego obejrzeniu nie czuję nic. Ani mnie nie poruszył, ani nie zaskoczył, a nawet nie zaciekawil.
Taki filmik, bez którego kinematografia nic by nie straciła. Na plus były piękne widoki, zdjecia w stylu
retro i w takim samym stylu muzyka. Poza tym aktorka grająca Sophie nie była nawet atrakcyjna, a w
filmie jej postać uchodzi za piękność. Gra aktorska taka sobie, przydługawe dialogi psuly dynamikę
filmu, przez co stał się on rozwlekly i nużący. Wiadomo, że Allen ma specyficzny styl, ale ten film nie
przypadł mi do gustu.

ocenił(a) film na 7
PurpleAngel

Allen nie jest moralistą więc szukanie w jego filmach morałów i głębszych sensów mija się z celem. To też nie jest reżyser, który zaskakuje. Porusza czasami, ale zwykle mimochodem. Co do "przydługich dialogów..." to, to niestety nie jest film akcji. Allen, owszem, ma specyficzny styl i długie dialogi są dla tego stylu bardzo charakterystyczne. Wystarczy wspomnieć "Manhattan" albo chociażby "Annie Hall".
Film faktycznie mocno średni, za długi ze słodko-pierdzącym zakończeniem (o ile w Whatever Works byłam je w stanie wybaczyć, tutaj mi w ogóle nie gra).

Nie zgodzę się też ze zdaniem o "grze aktorskiej", bo Firth zagrał świetnie i w zasadzie był jedyną atrakcją w tym obrazku. Co to urody Stone to oczywiście de gustibus, ale w moim odczuciu jej typ wpisuje się bardzo dobrze w ówczesny kanon (pamiętajmy, że akcja dzieje się w latach '20). Mnie najbardziej jednak wkurzyło zakończenie.