Dlaczego tak kapitalny film ma tylko 214 głosów? Oglądałem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. 9/10. Rewelacja
pewnie dlatego ze jeszcze nie bylo polskiej premiery!!! mało osób wie o jego wybitnej roli (nie oglądalem filmu ale sie to w krotce zmieni i jestem przekonany ze jego kreacja bedzie taka jak zwykle)pozdro!!! wg mnie jest to najlepszy aktor!!!
albo dlatego, że np. ja film ten obejrzałam gdy leciał o 2 w nocy na tvp kultura ^^"
przypadkiem zresztą ;)
To prawda. Ten film był w polskiej telewizji bardzo rzadko emitowany. Ja czekałam na ten film 10 lat! Słyszałam o nim już w 1992 roku, ale w Polsce nie był promowany i dlatego jest tak mało znany.
I tu się nie zgodzę - od tygodnia jest dostępny bezpłatnie w internetowym kinie ipla. I właśnie skończyłam go oglądać.
Ogólnie Denzel jak zwykle gra rewelacyjnie i można naprawdę wczuć się w atmosferę tamtych lat. Misja, którą Malcolm X niósł od czasu przejścia na muzułmanizm została pokazana w nowym świetle. W końcu poczułam się też usatysfakcjonowana ilością wątków - świetnie rozbudowany scenariusz. Może troszkę za długi film - z powodu braku czasu oglądany na raty, ale historia przejmująca wciągająca i tylko szkoda, że prawdziwa - bo zakończona tragicznie.
Każdemy kinomaniakowi polecam tę produkcję.
wydaje mi się,że ten film najlepsze lata ma już za sobą.sądzę,że był taki czas,że nie mówiło się o niczym innym jak o tym filmie.poza tym temat naprawdę nie jest łatwy.giną ludzie,giną czarni,potem giną biali,po kolei każdy zabija siebie nawzajem.cięzko powiedzieć,czy kiedykolwiek dożyjemy czasów w których co.....?co miałoby się zmienić?aż w końcu zaprzestanie się kompletnej segregacji rasowej.fajnie by było,a film Malcolm X jest maleńką cegiełką w budowaniu jakiegoś mostu przyjażni pomiędzy ludżmi.tak sobie myślę.
Jak na razie to nawet sąsiad nie nienawidzi swojego sąsiada , a co dopiero gdy dochodzi inna kultura albo kolor skóry albo odmienna religia. Łatwo osiągnąć pokój i ład na świecie: ludzie muszą odejść.
10 lat temu chcieliśmy bardziej coś zmienić.20 lat tak samo.Dzisiaj próbujemy coś zmienić ale nic z tego dobrego nie wychodzi.Ludzie żyją zbyt blisko siebie przez co pomoc drugiemu człowiekowi staje się niemożliwa.I bolesna.Wiele rzeczy się udało zrobić,zaś dziś okazuje się że zrobiono za dużo.Pomocy nigdy dość.I nagle wszyscy szukają tożsamości.I jak tu pomóc drugiemu człowiekowi?