Mania

1974
5,3 9  ocen
5,3 10 1 9
Mania
powrót do forum filmu Mania

ocenił(a) film na 7

Deliryczny horror "Mania" w reżyserii Renato Polselli przez wiele lat uchodził za zaginiony. Po kinowej premierze w sierpniu 1974 film przepadł. Nie ukazał się na VHS ani we Włoszech, ani nigdzie indziej na świecie. Nie został wyemitowany we włoskiej telewizji. Dopiero w 2007 roku kopia 35mm odnaleziona została w Cineteca Nazionale, a kilka lat później film pojawił się na Youtube. Z deliryczno-perwersyjnymi filmami Renato Polselli mam podobnie jak z surrealistyczno-skandalizującym kinem Alberto Cavallone - dawno temu widziałem "Delirium", "The Reincarnation of Isabel", "Oscenita" i chyba to wszystko (ale muszę to zweryfikować grzebiąc w starych recenzjach).

Tym razem daruję sobie przytaczanie fabuły, a skupię się na atrakcjach zawartych w "Mania". Niestety wersja na Youtube (jedyna dostępna, czas trwania: 82 minut) to wersja ocenzurowana. Oryginalna wersja Polselliego (zapewne zaginiona na zawsze) obfitowała w sceny lesbijskie, masturbacji butelką i sadomasochizmu. Tak czy owak trochę tej perwersji zostało nawet w wersji ocenzurowanej. Poniżej znajdziecie fajne porównanie:

http://euro-fever.blogspot.com/2013/06/mania.html?zx=327fc7b95a8d3a7b

"Mania" to gotyckie giallo z elementami sci-fi, w którym pojawia się nawet gnijący, pożerany przez larwy trup. Z mocniejszych scen mamy tutaj duszenie plastikową torebką asystentki Eriny przez profesora Brechta (Brad Euston) czy podcięcie gardła rozbitą żarówką. Film jest mocno histeryczny i w zasadzie bardzo podobny w tym aspekcie do "Delirio caldo" (1972) z Ritą Calderoni. Ba, został częściowo nakręcony w tej samej mrocznej willi co "Delirium". Wielka szkoda, że bardziej wyuzdana wersja nieocenzurowana jest niedostępna, bo wersja ocenzurowana, choć chaotyczna podobała mi się. 7/10.

Do zapamiętania nagie Katia i Erina tarzające się po łóżku, Lisa zaatakowana przez węgorze i wspomniane mocniejsze sceny. Czas trwania: 82 minuty.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa