6,1 4,7 tys. ocen
6,1 10 1 4720
Mansfield Park
powrót do forum filmu Mansfield Park

nie widziałam jeszcze tak nieudanej adaptacji książki Jane Austen, scenariusz tego filmu nawet nie leżał obok jej powieści. Drętwe aktorstwo(z małymi wyjątkami), przesłodzona fabuła ( najgorsza jest scena gdy Edmund "uświadamia" sobie że kocha Fanny - szkoda że jeszcze nie poraził go przy tam grom z jasnego nieba), mało zabawne dialogi. Nie ma tej ironii i humoru, z której znana jest Austen. Po prostu kolejna bajka dla nastolatek...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
MarikaMakija

Ten film jest tak kiepski, że nawet nastolatkom się nie spodoba, i tak nijaki, że aż szkoda psy na nim wieszać ;). Ale czego się spodziewać po filmie, w którym scenę tańca kręcili jeden dzień (dla porównania - w "Opactwie Northanger" - dwa tygodnie), a najwięcej pieniędzy wydali na suknię ślubną Fanny... Nie mówiąc już o tym, że wszyscy się cieszyli (a szczególnie odtwórczyni Fanny), że nie muszą mówić "sztywnym" językiem powieści Austen, ale są bardziej nowocześni ;).
Pocieszające jest to, że ten film nie dotrze do zbyt wielu widzów...

ocenił(a) film na 4
MarikaMakija

Zgadzam się jak najbardziej. Oglądając ten film cały czas myślałam o tym aby uczesać główną bohaterkę. Co to za fryzura .. nie na tamte czasy .. i ta końska szczęka.Czy naprawdę nie było żadnej lepszej aktorki!!!! Rany! zdecydowanie najgorsza adaptacja. Na osłodę pozostaje kreacja Edmunda Bertrama.

MarikaMakija

Ten film nie ma ani akuratności wersji z 1983 roku, ani jakiegoś nowego pomysłu jak w wersji z 1999 roku.
Pomysł na rolę Fanny: nieuczesane włosy.
Główny punkt programu: zęby głównej bohaterki.
Akcja ograniczona do odegrania (i to po łebkach) paru epizodów z książki :/

Plusy: Hodge w roli Sir Thomasa no i fakt że to ekranizacja Austen :]]]

Jorjan

Zgadzam się z Wami, za cholerę nie podobała mi się ta wersja Mansfield Park. Musiałam sprawdzić czy jestem jedyna w tym, ale na szczęscie nie jestem wyjątkiem :)

MarikaMakija

Zmusiłam się do oglądnięcia...Już wcześniej czytałam komentarze na temat tej ekranizacji i miałam nadzieje, że po prostu się mylicie:)
Niestety mieliście racje:/ Fatalne przez duże F:/
A już końcowych scen nie mogłam znieść... te "uświadomienie" Edmunda...poraziło pewnie nie jednego widza:/

ocenił(a) film na 1
fiji_yang

Tak. Zupełnie się zawiodłam na tym filmie! Najbardziej nieudana adaptacja książek Jane Austen. Totalne DNO.
Byłam strasznie zawiedziona kiedy zobaczyłam, kto gra główną bohaterkę... ;///. Nie chodzi o to, ze nie lubię tej aktorki itd., ale, no proszę... Czy ona przypomina w czymś kruchą, NIEŚMIAŁĄ (a nie ciągle szczerzącą się), chorobliwą i cichą Fanny Price?
Film nakręcony po łebkach, mam wrażenie, że powstał góra w tydzień i nikt tam się nie miał nawet zamiaru postarać. No może oprócz aktora grajacego Edmunda. Zupełnie nie polecam.

ocenił(a) film na 5
MarikaMakija

Fanny okropna, patrzeć na nią nie mogłam ;/ Zgroza