5,4 21 tys. ocen
5,4 10 1 21482
4,4 15 krytyków
Maria Skłodowska-Curie
powrót do forum filmu Maria Skłodowska-Curie

Z tego co jest wiadome, Maria nie była zbyt miłościwa. Była opisywana jako skąpa i zapracowana jadła rzodkiewki z suchym chlebem i zimną herbatę a z mężem związała się gdyż łączyła ich wspólna pasja. A z tego co widze w zwiastunie Maria jest pokazywana jako jakaś ''ikona miłości i romansu''

25januszk25

No tak, te wszystkie jej dzieci to wynik przelewania z próbówki do próbówki. A związek z żonatym mężczyzną to też nic specjalnego. I masz racje, żyła skromnie, jednym z jej ekstrawaganckich zakupów był rower. A jedno nie wyklucza drugiego.

brava

https://www.youtube.com/watch?v=Uw2YU9TdnOA

ocenił(a) film na 3
25januszk25

Wiedziałam, że to to zanim zdążyłam kliknąć :) Maria grzeczna nie była :)

25januszk25

I?

W tym filmie pewnie nie wyeksploatują pewnego komediowego aspektu w jej życiu (skąpstwo!), ale wcześniejsze "Palmy pana Schutza" już takie były. A romantyczny wieczór nad świecącymi próbówkami jest w zwiastunie. Tak czy inaczej, Maria nie preferowała celibatu.

25januszk25

oj miała sporo miłości, tego co mówił mi profesor żyli oni w całkowicie otwartym związku ale oczywiście Maria z tego głownie korzystała. ;)

tak samo zdobyła Smółkę uranową ponoć poszła do hrabiego który posiadał tą substancję na noc i już następnego dnia przywiózł roczny zapas tej substancji. ;)