Marina Abramović: artystka obecna

Marina Abramovic: The Artist Is Present
2012
7,7 11 tys. ocen
7,7 10 1 10741
7,4 19 krytyków
Marina Abramović: artystka obecna
powrót do forum filmu Marina Abramović: artystka obecna

9/10

ocenił(a) film na 9

Drugi rok z rzędu zostałem rozbity emocjonalnie przez dokument poświęcony fascynującej kobiecie i jej pracy artystycznej. Sztuka Mariny w odniesieniu do twórczości Piny leży na przeciwnym biegunie, jest ekstremalna, często minimalistyczna, obrazoburcza ale przy tym równie emocjonalna i poruszająca jak wysmakowane estetycznie choreografie tej drugiej. Znakomity dokument HBO przybliża odbiorcy fascynującą kobietę i jej twórczość, pozwalając jej wypowiedzieć się tak przez słowa jak i przez czyny, odkrywając przed odbiorcą nowe terytoria sztuki, ucząc, że nie zawsze to, co pozornie wydaje się pretensjonalnym, artystycznym bełkotem, zasługuje na taką metkę. W tej chwili moje ścisłe TOP 5 nie tylko Nowych Horyzontów ale i tegorocznych premier kinowych.

T-Durden

Przepraszam, że się tak koszarowo wyrażę ale czy ten film to nie jest czasem jakieś gówno przy którym można się pochlastać? On chyba chory jest.

ocenił(a) film na 9
MacGregor82

Nie pomogę ci, nie wiem przy czym zwykłeś się chlastać.

ocenił(a) film na 9
T-Durden

Filmweb powinien wprowadzić "lajki":-) Wówczas odpowiedź T-Durdena bym z pewnością "zalajkował":-) A co do filmu - rewelacyjny!

użytkownik usunięty
MacGregor82

to może przezornie nie idz do kina na ten film - bo jakbyś miał się pochlastac to byłaby niepowetowana strata

użytkownik usunięty
T-Durden

Mnie ten dokument również urzekł, nie mniej urzekła mnie Twoja odpowiedź na temat chlastania - należy się nagroda w postaci krótkometrażowej posiadającej wspólny mianownik z filmem o Marin'e Abramovic i tutaj ta nagroda: http://www.thefader.com/2009/12/04/james-franco-loves-performance-artist-marina- abramovic-so-do-we/