Marina Abramović: artystka obecna

Marina Abramovic: The Artist Is Present
2012
7,7 11 tys. ocen
7,7 10 1 10741
7,4 19 krytyków
Marina Abramović: artystka obecna
powrót do forum filmu Marina Abramović: artystka obecna

Musze przyznac ze przed obejrzeniem filmu nie miałam pojęcia kim jest Marina Abramović. Gdzieś tam mi się przewinęło jej nazwisko ale nigdy go z niczym konkretnym nie kojarzyłam. Tak więc postanowiłam zobaczyć ten dokument tym bardziej że jak na razie praktycznie kazdy ocenia go na plus. Po obejrzeniu stwierdzam, że taka sztuka do mnie nie dociera i nigdy się czymś takim zachwycac nie będę ale ta kobieta jest naprawdę hipnotyzująca. Sposób w jaki opowiada w zasadzie o czymkolwiek jest tak poruszający, że nawet nie zauważyłam jak minęło te półtorej godziny. Dokument momentami jest naprawdę wzruszający.

magda23_fw

W telewizji też masz programy z wróżami, które oglądają jacyś ludzie. Ta "artystka" jest mocno przereklamowana przez podobne do niej dziwolągi. A tak poważnie rzecz biorąc to skończona głupota chlastać się publicznie. Idąc tokiem myślenia tej mojry to pan Siwiec, który spalił się na Stadionie Dziesięciolecia to megaperformer, a świat nic o nim nie wie, ba w Polsce ze świecą szukać osób, które znają jego historię.

ajron1960

Dobrze zrealizowany dokument o... o tym, jak się robi performance z metką "sztuka", jak się podszywać pod artystkę i sprzedawać naiwniaczkom.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem