Marina Abramović: artystka obecna

Marina Abramovic: The Artist Is Present
2012
7,7 11 tys. ocen
7,7 10 1 10747
7,4 19 krytyków
Marina Abramović: artystka obecna
powrót do forum filmu Marina Abramović: artystka obecna

mianowicie: wszyscy uważają, że jest świetny nie z powodu tego, że taki jest, lecz dlatego, że TO MARINA JEST ŚWIETNA. ogólnie jeśli chodzi o formę obrazu - jest on całkiem przeciętnie zrealizowany (dla porównania polecam "Babcię Lo-fi" - BROŃ BOŻE NIE SUGERUJĘ, ŻE TE POSTACI COŚ ŁĄCZY ANI NIE STAWIAM ICH TWÓRCZYCH WYTWORÓW NA RÓWNI!), nie mam jednak serca dać mu niższej oceny niż 7 (i stąd ta wysoka ocena filmu - boimy się, że dając 5 czy 6 skrzywdzimy nie produkcję, tylko artystkę)

kickyourdaddy

no może jest i zrealizowany dość zwyczajnymi technikami ale jeśli potrafi nawet baranom wytłumaczyć o co chodzi w sztuce nowoczesnej a wg mnie potrafi to już jest bardzo dobry. Mogli pociąć film nie tak albo umieścić nie to co najważniejsze i by był słaby a jednak broni się i naprawdę zamierzam go pokazywać ludziom, żeby zrozumieli alternatywne formy sztuki( o ile zechcą).

kickyourdaddy

Z tym dokumentem nie problemu w tym sensie o jakim Ty piszesz. Dokument różnie można ocenić czy przez pryzmat formy czy tematu, ale tak jest z każdym innym filmem, ocenia się zazwyczaj historię, ale często bywa tak, że to sposób przekazania tematu skupia Twoją uwagę bardziej niż sam temat i nie widzę w tym nic złego. Nie ma znaczenia co oceniasz bo tych dwóch czynników nigdy nie rozdzielisz. Ja dam mu ocenę taką jaką będą chciała dać i nie uzależnię jej od tego czy "skrzywdzę artystkę". To jest jedynie film, którego przedmiotem jest życie artystki. Chociaż jest to dokument, to dalej jest to jedynie film.