Maska szatana

La maschera del demonio
1960
6,7 1,9 tys. ocen
6,7 10 1 1913
6,8 12   krytyków
Maska szatana
powrót do forum filmu Maska szatana

ocenił(a) film na 9

Nie ma jak to Bava! Jeden z moich ulubionych klasyków horroru, znakomita rola barbary steel, jeden z najlepszych filmów Bavy, doskonałe efekty jak na tamte czasy, klimat i wiele innych. Momentami troszeczkę przynudzał, ale to i tak nic w porównaniu z ogółem. Polecam tym fanom classic horroru, którzy jeszcze tego nie widzieli.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8
lordofthedead

Podpiszę się pod tym wszystkim bardzo chętnie oprócz niestety jednej rzeczy. Jak dla mnie to Barbara Steele zagrała tu po prostu tragicznie...Ja wiem że to już leciwy film i wtedy gra (zwłaszcza kobiet) był trochę za bardzo teatralna, no ale w tym filmie dla mnie Barbara to porażka straszliwa. Reszta filmu czyli klimat, klimat i jeszcze raz klimat, scenografia i wiele innych po prostu powala!! Cudo!!

ocenił(a) film na 10
gggggrzegorz

Trzeba pamiętać, że była to jej praktycznie pierwsza rola pierwszoplanowa w filmie o takiej konwekcji. Trzeba pamiętać, że jako chyba jedyna kobieta zapisała się na trwale jako ikona w filmach grozy. Jej trochę eteryczna uroda, idealnie ucieleśniała filmowe bohaterki które grała. Nadmieniam, że z tzw. filmów gotyckich jest jednym z moich ulubionych.

użytkownik usunięty
lordofthedead

Właśnie obejrzałam i bardzo mi się podobał. To mój pierwszy film Bravy. Chciałabym zobaczyć coś jeszcze z jego filmografii, ale kompletnie nie wiem za co się zabrać. Może mógłbyś mi coś polecić?

ocenił(a) film na 10

"La Frusta e il corpo" i "Operazione Paura"-seanse obowiązkowe.
Drugiej pozycji nie oglądać po nocach-ja nie żartuję.

użytkownik usunięty
harryroat

Dzięki!
Horrory tylko w nocy :)

Polecam głównie te:
Maska szatana 1960, Czarne święto 1963, Sei donne per l'assassino 1964,
Operacja strach 1966, Krwawy obóz 1971

lordofthedead

Najlepsze filmy grozy z wątkiem satanistycznym jakie znam to
Maska szatana 1960, The Devils 1971, Twins of evil 1971, Alucarda 1978,
Poison for the Fairies 1984, Miasteczko z Salem 1996, The Witch 2015.
Ale najbardziej kontrowersyjne z nich i to zdecydowanie to The Devils 1971 i Alucarda 1978.