Nie ma jak to Bava! Jeden z moich ulubionych klasyków horroru, znakomita rola barbary steel, jeden z najlepszych filmów Bavy, doskonałe efekty jak na tamte czasy, klimat i wiele innych. Momentami troszeczkę przynudzał, ale to i tak nic w porównaniu z ogółem. Polecam tym fanom classic horroru, którzy jeszcze tego nie widzieli.
Podpiszę się pod tym wszystkim bardzo chętnie oprócz niestety jednej rzeczy. Jak dla mnie to Barbara Steele zagrała tu po prostu tragicznie...Ja wiem że to już leciwy film i wtedy gra (zwłaszcza kobiet) był trochę za bardzo teatralna, no ale w tym filmie dla mnie Barbara to porażka straszliwa. Reszta filmu czyli klimat, klimat i jeszcze raz klimat, scenografia i wiele innych po prostu powala!! Cudo!!
Trzeba pamiętać, że była to jej praktycznie pierwsza rola pierwszoplanowa w filmie o takiej konwekcji. Trzeba pamiętać, że jako chyba jedyna kobieta zapisała się na trwale jako ikona w filmach grozy. Jej trochę eteryczna uroda, idealnie ucieleśniała filmowe bohaterki które grała. Nadmieniam, że z tzw. filmów gotyckich jest jednym z moich ulubionych.
Właśnie obejrzałam i bardzo mi się podobał. To mój pierwszy film Bravy. Chciałabym zobaczyć coś jeszcze z jego filmografii, ale kompletnie nie wiem za co się zabrać. Może mógłbyś mi coś polecić?
"La Frusta e il corpo" i "Operazione Paura"-seanse obowiązkowe.
Drugiej pozycji nie oglądać po nocach-ja nie żartuję.
Polecam głównie te:
Maska szatana 1960, Czarne święto 1963, Sei donne per l'assassino 1964,
Operacja strach 1966, Krwawy obóz 1971