PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=859971}

Matki równoległe

Madres paralelas
2021
6,5 15 tys. ocen
6,5 10 1 14871
5,4 57 krytyków
Matki równoległe
powrót do forum filmu Matki równoległe

Almodovar to jednak nie jest moja filmowa bajka,nigdy jakoś specjalnie nie przepadałem za jego twórczością i ten obraz tylko mnie w tym przekonaniu utwierdził.Ten film to zwykła telenowela z wątkiem polityczno-historycznym i oczywiście obowiązkowym w dzisiejszym "ambitnym" kinie motywem LGBT,który tu kompletnie nie pasował.Film oglądałem bez jakichkolwiek emocji czy wzruszeń,zaskoczenia również żadnego nie było,bo od początku można się było łatwo domyśleć o co chodzi z tymi dzieciakami.Jeszcze słówko na temat wątku polityczno-historycznego i jak to w tym filmie było ukazane - czasy generała Franco to oczywiście samo zło,a jego przeciwnicy to biedni,prawi ludzie których ta "bestia" wymordowała,czyli standard w dzisiejszym kinie.Jednak każdy kto choć trochę "ogarnia" historię wie że wojska Franco walczyły ze zbieraniną komuchów i anarchistów z całej Europy i tylko dzięki wygranej w tej wojnie Franco uratował Hiszpanię przed czerwoną zarazą,no ale nie od dziś wiadomo że zachodni intelektualiści mają wielką słabość do czerwonych.

ocenił(a) film na 6
kleju30

Widzę, że zabierasz się pisaniem historii na nowo, zgodnie z obecną linią partii.

ocenił(a) film na 4
Agatonik

Hahahaha - kobieto poczytaj trochę o wojnie domowej w Hiszpanii,zainteresuj się tematem,to wtedy możemy podyskutować na argumenty.Tak z ciekawości,napisz mi jak masz ochotę,gdzie w mojej wypowiedzi jest choć jeden procent historycznej nie prawdy?

ocenił(a) film na 6
kleju30

Wystarczy, że bronisz faszystowskie rządy.

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Agatonik - jednak najpierw się doucz, a potem pisz. Komunistyczna szkoła zrobiła jednak swoje: źli faszyści hiszpańscy, a dobrzy komuniści - i wszystko takie jasne i proste!