PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1109}

Matnia

Cul-de-sac
1966
7,2 10 tys. ocen
7,2 10 1 10176
6,9 24 krytyków
Matnia
powrót do forum filmu Matnia

Po prostu inne filmy Polańskiego z tamtego okresy były lepsze przez co "Matnia" zawsze była trochę pomijana ale to jest naprawdę dobry film. Gra, która rozgrywa się pomiędzy postaciami, kto nad kim zapanuje, kto wygra to prawdziwy majstersztyk. Może ten temat lepiej wyszedł w "Nożu w wodzie" ale tutaj za to ciekawiej wyglądała strona komiczna. Zwłaszcza, gdy zjawiają się goście, wtedy sytuacja staje się absurdalna. No i świetne aktorstwo, gdzie każdy aktor dał z siebie wszystko.
Podsumowując, początek i zakończenie bardzo dobre, tylko środek trochę wygląda jakby Polański nie do końca był pewien co,albo jak, chce opowiedzieć.
Pzdr.

ocenił(a) film na 8
lew890

Bez dwóch zdań, nie jest to film zły, ten film jest bardzo specyficzny i oryginalny.

lew890

<możliwy spoiler> Mnie właśnie w środku najbardziej się podobał, fabuła mogła pójść w innym kierunku, pod koniec dałem mu 8/10, chociaż w środku był 9/10. Postać Dickiego budziła moją sympatię, był nawet zabawny jak na "bandziora", na pewno miał zasady - gdyby chciał sprzątnąłby parę na wyspie tu i teraz bez świadków, a jednak tego nie zrobił. Ponadto postać żony ma swoje tajemnice - film ewidentnie sugeruje że zdradza ona męża - na początku wraca z sąsiadem z połowu i mają tylko 5 krewetek, potem druga sugestia gdy do zamku zjeżdżają goście i zjawia się ten sąsiad, oferujący kobiecie wspólną kąpiel. Główny bohater mógł posłuchać tego, co mówił Dicki podczas pierwszej pijackiej nocy na plaży - że każda kobieta zdradza. To on był dla głównego bohatera bardziej życzliwy niż własna żona.
Całościowo: nadspodziewanie dobry film, uważam że jeden z lepszych w dorobku reżysera (wszystkich jednak jeszcze nie widziałem).