9:00 Zdarza ci się czasem, że nie wiesz, czy to sen czy jawa?
26:40 Wyglądasz jak ktoś, kto akceptuje to, co widzi, bo ma nadzieję, że to sen. Jak na ironię, to nie odbiega od prawdy.
26:50 - Wierzysz w przeznaczenie?
- Nie.
- Dlaczego?
- Nie podoba mi się pomysł, że coś rządzi moim życiem.
27:50 - Matrix jest wszędzie. Otacza nas ze wszystkich stron, nawet tu i teraz. Widzisz go, wyglądając przez okno i włączając telewizor. Czujesz, gdy idziesz do pracy czy do kościoła, gdy płacisz podatki. To świat, który postawiono ci przed oczami, by przesłonić prawdę.
- Jaką prawdę?
- Że jesteś niewolnikiem. Jak wszyscy inni urodziłeś się w kajdanach, w więzieniu, którego nie możesz poczuć ani dotknąć - więzieniu umysłów. Niestety, nie da się wytłumaczyć, czym jest Matrix.
31:35 Miałeś kiedyś sen tak realny, że wydawał się prawdą? A gdybyś nie mógł się z niego obudzić, jak odróżnisz świat ze snu od realnego?
39:35 - To jest konstrukt, nasz program ładujący. Możemy tu wykreować wszystko: ubrania, wyposażenie, broń, symulacje treningowe, czego dusza zapragnie. [...] Nazywamy to podstawowym ego. Jest to mentalna projekcja twojej cyfrowej jaźni.
- Więc to nie jest rzeczywiste?
- Co to znaczy? Jak zdefiniujesz rzeczywistość? Jeśli rzeczywiste jest to, co określasz dotykiem, węchem, smakiem i wzrokiem, to prawdą są impulsy elektryczne przetwarzane przez twój mózg. Ten świat znasz taki, jaki był pod koniec XX w. Dziś istnieje tylko jako neuroaktywna symulacja, którą nazywamy Matrixem. Żyłeś w świecie złudzeń.
43:20 Czym jest Matrix? Władzą. To cyfrowy świat, by nad nami panować i zmienić ludzi w… to. (pokazuje baterię)
45:10 W początkach istnienia Matrixa urodził się tam człowiek, który umiał zmieniać, co zechciał wedle własnego uznania. To on uwolnił pierwszych z nas i odkrył przed nami prawdę, że dopóki istnieje Matrix, ludzie nie będą wolni. Gdy zmarł, Wyrocznia przepowiedziała jego powrót. Jego nadejście ma zwiastować zniszczenie Matrixa, koniec wojny i wolność dla ludzi, dlatego są wśród nas tacy, którzy poświęcili życie, żeby odszukać go w Matrixie.
51:40 - Jak cię pokonałem?
- Jesteś szybszy.
- Sądzisz, że tutaj moja szybkość i siła zależą od moich mięśni? Myślisz, że oddychasz teraz powietrzem?
53:50 Musisz wyzbyć się wszystkiego - strachu, wątpliwości i niedowierzania. Oczyść swój umysł.
55:20 - (patrzy na krew) To miało być nieprawdziwe.
- Twój umysł sprawia, że jest.
55:30 - Jeśli zabiją cię w Matrixie, tu też umierasz?
- Ciało nie może żyć bez umysłu.
56:40 Matrix to system. Ten system jest naszym wrogiem. Gdy znajdziesz się wewnątrz i rozejrzysz wokół, kogo zobaczysz? Biznesmenów, nauczycieli, prawników, stolarzy - to umysły ludzi, których chcemy uratować. Ale zanim to zrobimy, są częścią systemu, a zatem naszymi wrogami. Musisz wiedzieć, że większość nie jest gotowa do odłączenia. Wielu jest tak mocno związanych z systemem, że walczą w jego obronie.
57:40 - Kim oni są?
- Świadomymi programami. Mogą się dowolnie przemieszczać, ale zawsze są zintegrowani z systemem, tzn. że każdy nieodłączony jest potencjalnym agentem. W Matrixie mogą być w każdym i w nikim. Jak dotąd tylko przed nimi uciekamy, są dozorcami. Strzegą wszystkich wrót i mają do nich klucze, a to znaczy, że prędzej czy później ktoś będzie musiał z nimi walczyć.
1:03:55 Niesamowite. Wiem, że ten befsztyk nie istnieje i wiem, że gdy włożę go do ust, Matrix powie mojemu mózgowi, że jest soczysty i pyszny. [...] Niewiedza to błogosławieństwo.
1:09:00 Matrix nie decyduje, kim jesteś.
1:11:50 - Nie staraj się wygiąć łyżki, bo to niemożliwe, ale spróbuj uświadomić sobie prawdę.
- Jaką?
- Że łyżka nie istnieje. Wtedy przekonasz się, że to nie łyżka się gnie, tylko ty.
1:19:10 Deja vu oznacza błąd Matrixa. Pojawia się, gdy coś zmieniają.
1:32:00 Wiesz, że na początku Matrix miał być światem idealnym? Gdzie nikt nie cierpi i wszyscy są cierpliwi. To była klęska. [...] Powstała opinia, że nasz język programowania nie zdołał opisać waszego idealnego świata. Ale ja uważam, że wy po prostu nie możecie istnieć bez nędzy i cierpienia. Dlatego świat idealny jest dla was snem, z którego wasze prymitywne mózgi chciały się obudzić. Przeprogramowaliśmy więc Matrixa na to - apogeum waszej cywilizacji. Waszej, ale gdy zaczęliśmy myśleć za was, stała się naszą. Ale to normalna kolej rzeczy, czyli ewolucja.
1:37:40 Próbowałem zaklasyfikować wasz gatunek i doszedłem do wniosku, że wcale nie jesteście ssakami. Wszystkie ssaki na ziemi instynktownie zachowują równowagę ze środowiskiem, ale nie ludzie. Zajmujecie jakiś obszar i rozmnażacie się aż wyczerpiecie wszystkie zasoby naturalne. Żeby przeżyć zajmujecie nowe tereny. Są na tej planecie inne organizmy, które postępują tak samo. Wiesz o czym mówię? O wirusach. Ludzkość to choroba, rak toczący tę planetę, zaraza, a my stanowimy lek.