Ten film jest tak słaby, że nie załapał się do pierwszej setki TOP świat filmwebu. Może warto poświęcić czas i pieniądze (z reklamowania badziewi na startowej filmwebu) na stworzenie algorytmu obliczającego poprawnie głosy widzów?
Podobnie oberwały już jakiś czas temu starsze filmy Camerona, przede wszystkim Terminator 2 i Aliens. Pewnie jeszcze kilka innych filmów, ale akurat te mi się rzuciły w oczy.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba dać wymagane 100 obejrzanych filmów, żeby ocena była wliczana do średniej.
Dobre rozwiązanie. Może jeszcze lepiej, gdyby średnia wliczała się dopiero po obejrzeniu przynajmniej 30 filmów z top 100, bo większość nawet nie ma porównania, czym jest dobre kino. Mowa tu o młodych skomercjalizowanych widzach, dla których Zmierzch może wydawać się arcydziełem. ;)
heh może i ja też jestem młody (23), ale zgadzam się z wami.Ostatnio sobie spisałem taką listę z filmami gdzie lecą one w dół z tygodnia na tydzień.Obcy i Terminator i Matrix się nie mieszczą w pierwszej 100 żal!!!Proponujecie jak widzę dobre rozwiązania.Mi się wydaje że te filmy spadają też przez to że są SF bądź straszą(Obcy).Jako przykład podam heh mojego brata który nie lubi horrorów;)( całe szczęście nie ma konta :)) A ja np uwielbiam takie kino.Inni też nie lubią SF jak cytuję ,,to taka prawda jak w koszyku woda,,np ,,Matrix,,.szkoda że nie większego zrozumienia.Co do zmierzchu przyznam że nie skazałem go na niską ocenę.Film fajny ale się umywa do wyżej wymienionch miejsce w Top 3000 (czy które tam)nie ma znaczenia.Dla przykładu:
Terminator 2 - miesiąc temu miejsce 320 dziś 331
Matrix - miesiąc temu 198 dziś 203
Obcy 8PN- heh o kurde tu widzę jedno oczko w góre ;) 143 może coś ruszy ;)
Spadają w rankingu oceny nie tylko filmów Sci-Fi czy horrorów. Zwróć uwagę na film American Beauty, aktualnie ma ocenę 7,7 i zajmuje 247 miejsce w rankingu. Mam konto na Filmwebie od ponad trzech lat i pamiętam jak jeszcze nieco ponad rok temu film był chyba w II albo III dziesiątce. Po czym nagle jego ocena i miejsce w rankingu zaczęły systematycznie spadać. Podobnie było z Matrixem, który zajmował miejsce ok.60 i nagle w ciągu kilku miesięcy spadł o ponad 100 miejsc w dół. Co ciekawe na forach obydwóch filmów nie zaobserwowałem jakiegoś wysypu negatywnych komentarzy. Systematyczny spadek średnich ocen tych filmów wyglądał na efekt jakiejś zorganizowanej akcji posiadaczy multikont.
Cóż na pocieszenie pozostaje nam alternatywny ranking http://www.filmweb.pl/user/DobryRanking Swoją drogą to szkoda że na Filmwebie nie ma opcji podglądu jak rozkłada się struktura głosów na dany film tak jak ma to miejsce na IMDB :)
Matrix, American Beauty, Terminator 2 - chyba najważniejsze tytuły, które wypadły z top 100. Teraz "wyrzucili" Bękarty wojny, Czarnego łabędzia i staraja się zepchnąć jak najnizej Mrocznego rycerza (spadek o cztery miejsca w klilka dni to nie przypadek). Ciekaw jestem, czego uczepią się później.
Mi obok przez ciebie wymienionych filmów brakuje jeszcze w top 100 Aliens Camerona.
Czego się uczepią właśnie. Bękarty i Rycerz też niesamowite filmy jak najbardziej zasłużone na te TOP100.I nie ma jakiejś rady na te multikonta? Nie da się tego kontrolować...
Pewnie jest jakaś rada, na IMDB z tego co mi wiadomo funkcjonuje to całkiem normalnie i tamtego rankingu mało kto się czepia. Nie chodzi juz o to czy dany film jest kogoś zdaniem niesamowity czy nie, no ale nie róbmy sobie jaj... jak coś wejdzie do tej setki, to nie róbmy wszystkiego zeby się danego filmu pozbyć, bo to jest śmieszne.
Jak się uczepią jakiegoś filmu to mu niesamowicie średnia potrafią obniżyć (z tego co pamiętam to "V jak Vendetta" był kilka miesięcy temu na 300 którymś miejscu, zobaczcie sobie gdzie znajduje się teraz. To samo z polską Salą samobójców, z dnia na dzień spada i zaraz wyleci z pierwszego 1000, kiedy całkiem niedawno kręciła się w okolicach 500).
Algorytm dobrze działa. Problemem Filmwebu są te wszystkie dzieci, które nie powinny zabierać się do oceniania filmów.
Zasygnalizowałem już wcześniej ten problem i sadzę, że obaj mamy rację. Mówiąc o młodych widzach, miałem właśnie na myśli takie dzieci. Wystarczy zobaczyć statystyki użytkowników na wszelkiego rodzaju portalach - najwięcej jest osób w wieku gimnazjalnym. Takie dzieci czas wolny spędzają w większości przed komputerem i niestety pakują się na portale, gdzie w ogóle nie powinny się pojawiać. A co takie osoby wiedzą o dobrym filmie? Oczywiście, nie każda osoba może być wrzucona do jednego worka, ale raczej większość nie chce oglądać filmów, które coś wnoszą i dają do myślenia. Smutne to, ale prawdziwe niestety.
heh wiesz wracając do Matrixa to ja właśnie pierwszy raz oglądałem ten film właśnie będąc w gimnazjum.Dodam że to już jakiś czas temu.Być może dzisiejsza młodzież ,,dzieci,, nie lubi takich filmów.Ja mając 14 czy 15 lat byłem nim zachwycony.Chyba się czasy zmieniają.A matrix według mnie to nie tylko film SF i niesamowitej akcji ale tak jak piszesz Coś wnosi nowego i daje do myślenia.
Raczej jest kilka takich ,, worków ,, jak piszesz.