Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858736
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Kicz

ocenił(a) film na 3

pomieszanie SF ,taniej akcji i nieudolnej filozofii.

ocenił(a) film na 1
aga2_filmweb

I jeszcze te dziwne sceny jak znikanie w słuchawce od telefonu, panienka skacze unosi się w powietrzu, czas się zatrzymuje a kamera obraca się wokół niej, facet strzela do Agenta a ten robiąc jakieś dziwne uniki rozjeżdża się na wszystkie strony, Agent strzela do Reevsa a ten kładzie się w powietrzu jak na łóżku, wisząc tylko na goleniach, Reevs skacze w ciało Agenta jak do basenu by Agent w akcie padaczki eksplodował.

Efekty specjalne: leje deszcz, spadające kule, zatrzymujące się kule w powietrzu, śmigłowiec wbijający się w budynek wieżowca. A dialogi to czysty bełkot dla ograniczonych umysłowo: "co to jest Matrix? Odpowiedź istnieje.", "Musisz sobie uświadomić prawdę. Jaką prawdę? Że łyżka nie istnieje.", "Czy miałeś kiedyś wątpliwości czy to jawa czy to sen? Tak! Dzięki meskalinie. To najlepszy sposób na odlot", "Jeżeli weźniesz czerwoną pigułkę, pozostaniesz w krainie czarów, a ja ci pokażę jak głęboko sięga królicza nora"- dla totalnych debili po prostu

I te irracjonalne zachowania bohaterów jak laska ścigająca się z ciężarówką do budki z telefonem, aby zadzwonić, czy facet w biurze po niemiłej rozmowie z szefem kryje się przed policją jakby ta nie wiedziała gdzie pracuje i gdzie mieszka, by uwierzyć gościowi którego nie zna i nigdy nie widział żeby uciekać przez okno ze setnego piętra ryzykując śmiercią.

Ciała zmarłych są przerabiane na dożylny pokarm dla żyjących. - co za idiotyzm. Po prostu nie mam słów.

ocenił(a) film na 1
aga2_filmweb

fikuśne sztuki walki plus tandetne efekty specjalne plus pseudointelektualny bełkot, w dodatku karykaturalne postacie sutanna plus czarne okulary

ocenił(a) film na 3
Sorcerer_fw

Kilka razy chciałam obejrzeć Matrixa ale za każdym razem dochodziłam do wniosku że szkoda czasu na takiego gniota, niby ma głęboki przekaz który jednak ogranicza się do tego co już opisałeś, i zamiast myśi przewodniej otrzymujemy kupę kiczowatych efektów komputerowych i kiczowaytch pseudo mędrców, którzy nic mądrego nie mówią ale za to mają bardzo mądry image.

ocenił(a) film na 1
aga2_filmweb

Ja po zobaczeniu zwiastunów dałem sobie sprawę, że nie warto oglądać tego gówna.
Oh my God co za gówno! Nie mogę uwierzyć, że zetrwałem do końca. W życiu nie widziałem takiego zlepku idiotyzmów. To największe filmowe ścierwo którym się katowałem w życiu. Dwie godziny z zycia stracone. Dałem 1, a powinno być -100! Filmidło (bo film to nie jest) sprowadza się do kiczowatego efekciarstwa komputerowego i fikuśnych "sztuk walki". Scena walki w Matrix Reaktywacja po spotkaniu z wyrocznią, czy w pałacu Merowinga (Persefona żona Merowinga ŻENADA, totalny kretynizm ale Gimbaza ładuje swoje intelektualne komórki, w końcu to dla nich intelektualna pożywka, oby IQ nie rozwalił fanboyom Matrixa czachy), czy finalna scena Neo z Agentem jest tak kuriozalna i wręcz żenująca. Przypatrzcie ludziska sobie tym trzem scenom. Istne kuriozum i żenada! "Januszowi" się powie, że widzi dobry fil i "Janusz" w to uwierzy. WTV! A ja się q**V* pytam co to ma być?! Gdzie się podziała sztuka aktorska rodem ze starożytnej Grecji taka jak tragedia grecka której przedstawicielami byli: Ajschylos, Sofokles i Eurypides, czy też komedia grecka reprezentowana przez Kratinosa, Eupolisa, Arystofanesa? Ja się q***V* pytam gdzie podział się teatr elżbietański na czele z Williamem Szekspirem, Christopherem Marlowem czy Benem Jonsonem? Ja się pytam gdzie się podziało aktorstwo ze sztuk Moliera? A jeżeli chodzi o fil ja się pytam gdzie się podziało takie aktorstwo jakie prezentował Charles „Charlie” Spencer Chaplin? A co mamy teraz! Facet w sutannie i w czarnych okularach bądź to skacze setce identycznych krawaciarzy po głowach, bądź to bije się z jakimś krawaciarzem na niebie. Swe wystąpienie zakończę frazą: "Gowno musi być dobre. W końcu tysiące much nie może się mylić".

ocenił(a) film na 1