Albo powiem jeszcze - ani przełomowy, ani szczególnie nowatorski, a kto twierdzi inaczej ten chyba mało filmów widział. Przełom jedynie był w efektach, ale i te wkrótce odejdą w zapomnienie. Ładny film, bez cienia refleksji,i bez przesady, ołtarzy nie trzeba mu stawiać.
Kto oglądał ,,Ghost in the Shell" na pewno powie, a potem Matriksa na pewno powie, że ten drugi film nie nowatorski. Ja oglądałem najpierw Matriksa i wywarł na mnie ogromne wrażenie. Dodam, że rzadko się zdarza, aby film był kultowy już przed premierą. Film bez reklamy obronił się sam, nie jak kontynuacje.
moze i masz racje ae na pewno film był trafiony. pomysl niezbyt orginalny i itd. ale cos w tym jest duzego i wartego pochwalenia.
Owszem, film pod względem wykonania naprawdę w latach premiery mógł zachwycić. Śmieszyć jedynie może to, jak wiele osób traktuje ten za film rewolucyjny pod względem treści, czyniąc przy tym z Wachowskich jakiś wizjonerów - i to mnie boli. Ogólnie jest to pierwszy film, który dociera do szrszej publiczności z tym tematem, ale nie pierwszy w ogóle. Dla mnie osobiści szkoda, że kontynułowano go, albo że kontynułowano go w taki sposób. Choć Persefone bym zachował hehe - M. Bellucci wygląda jak zwykle świetnie, choć rolę ma strasznie drewnianą. Tu widać jak kiepski był pomysł na nią, i że miała tylko pracować na sukces filmu. Fishburne świetnie zagrał, jak dla mnie pozostawił daleko w tyle Neo itd. Aha, zakończenie serii. Dla mnie absurdalny debilizm... I, ze niby co, nadal żyją w tym matrixie, tyle że w pokoku z maszynami? bo ja niczego nie kapuję. I po co cała ta walka o wyzwolenie z jażma maszyn? nie kapuję...
Przyznam, że w dalszych częściach chodziło o widowisko i odbrązowiły mit Matrixa. Co jakiś czas wracam do trylogii, ale tylko do 1-ej części;) Bo najwięcej się przy tym bawiłem. A nad zakończeniem wspomnianym przez ciebie herbatnik się długo nie zastanawiałem, bo miałem mętlik w głowie i mnóstwo pytań, choć niejednoznaczny koniec trylogii był spodziewany.
To to jakie filmy lepsze albo kultowe??
Pisze prace o filmach kultowych
wiec jezeli macie ochote i chwile wolnego czasu
to zapraszam do wypelnienia krotkiej ankiety
o filmach kultowych (ankieta w wordzie, ale latwa
do wypelnienia) to zapraszam :)
Ankieta do sciagniecia:
http://www.sendspace.com/file/2tiess
Wypelniona przeslijcie na adres:
rattlesnake@poczta.onet.pl
Licze na Wasza pomoc :)
Z gory dzieki, pzdr, Ewa :)