Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858853
8,0 77 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Albo powiem jeszcze - ani przełomowy, ani szczególnie nowatorski, a kto twierdzi inaczej ten chyba mało filmów widział. Przełom jedynie był w efektach, ale i te wkrótce odejdą w zapomnienie. Ładny film, bez cienia refleksji,i bez przesady, ołtarzy nie trzeba mu stawiać.

ocenił(a) film na 10
herbatkaherbatnik

Kto oglądał ,,Ghost in the Shell" na pewno powie, a potem Matriksa na pewno powie, że ten drugi film nie nowatorski. Ja oglądałem najpierw Matriksa i wywarł na mnie ogromne wrażenie. Dodam, że rzadko się zdarza, aby film był kultowy już przed premierą. Film bez reklamy obronił się sam, nie jak kontynuacje.

ocenił(a) film na 10
herbatkaherbatnik

moze i masz racje ae na pewno film był trafiony. pomysl niezbyt orginalny i itd. ale cos w tym jest duzego i wartego pochwalenia.

ocenił(a) film na 6
harris

Owszem, film pod względem wykonania naprawdę w latach premiery mógł zachwycić. Śmieszyć jedynie może to, jak wiele osób traktuje ten za film rewolucyjny pod względem treści, czyniąc przy tym z Wachowskich jakiś wizjonerów - i to mnie boli. Ogólnie jest to pierwszy film, który dociera do szrszej publiczności z tym tematem, ale nie pierwszy w ogóle. Dla mnie osobiści szkoda, że kontynułowano go, albo że kontynułowano go w taki sposób. Choć Persefone bym zachował hehe - M. Bellucci wygląda jak zwykle świetnie, choć rolę ma strasznie drewnianą. Tu widać jak kiepski był pomysł na nią, i że miała tylko pracować na sukces filmu. Fishburne świetnie zagrał, jak dla mnie pozostawił daleko w tyle Neo itd. Aha, zakończenie serii. Dla mnie absurdalny debilizm... I, ze niby co, nadal żyją w tym matrixie, tyle że w pokoku z maszynami? bo ja niczego nie kapuję. I po co cała ta walka o wyzwolenie z jażma maszyn? nie kapuję...

ocenił(a) film na 10
herbatkaherbatnik

Przyznam, że w dalszych częściach chodziło o widowisko i odbrązowiły mit Matrixa. Co jakiś czas wracam do trylogii, ale tylko do 1-ej części;) Bo najwięcej się przy tym bawiłem. A nad zakończeniem wspomnianym przez ciebie herbatnik się długo nie zastanawiałem, bo miałem mętlik w głowie i mnóstwo pytań, choć niejednoznaczny koniec trylogii był spodziewany.

ocenił(a) film na 10
herbatkaherbatnik

To to jakie filmy lepsze albo kultowe??

Pisze prace o filmach kultowych
wiec jezeli macie ochote i chwile wolnego czasu
to zapraszam do wypelnienia krotkiej ankiety
o filmach kultowych (ankieta w wordzie, ale latwa
do wypelnienia) to zapraszam :)

Ankieta do sciagniecia:
http://www.sendspace.com/file/2tiess

Wypelniona przeslijcie na adres:
rattlesnake@poczta.onet.pl