Matrix to film kultowy i nie mam zielonego pojecia dlaczego. Rozumiem argumenty że efekty, świetne sceny walk itp. , ale że niesamowity scenariusz (?), wielka głebia przesłania (?) - to nieporozumienie.
Dobre kino rozrywkowe - nic wiecej...
Było 1376 tematów, teraz jest 1377 (a właściwie -8, bo powstał jeszcze jeden nawet durniejszy temat).
Jak chcesz się dowiedzieć, dlaczego ten film jest uważany za wyjątkowy, to tylko dobrze poszukaj.
Rozumiem Cię, że Ci się nie chce, bo przy ponad tysiącu tematów też mi się nie chce niczego szukać.
Pisząc tak po łepkach - w filmie podobają się efekty, wizja świata i sposób jego przedstawienia, kwestia tego czym jest rzeczywistość, jak może potoczyć się rozwój S.I., kwestia wpływu wiary na osiąganie zamierzonych celów, istotność poszukiwania prawdy, porównanie obecnego świata do wciąż rozrastającej się maszyny, kwestia bycia człowiekiem, liczne nawiązania, sceny akcji, wywrotowa historia.
Może i te kwestie nie są nakreślone jakoś wybitnie, a jedynie zarysowane, ale większość fanów, jak już je dostrzegła, to z ciekawości drążyła temat dalej, dzięki czemu "Matrix" stał się prawdziwą księgą natchnioną.
Wybacz ton wypowiedzi, ale wku#@ia mnie ta ilość tematów, a zwłaszcza te dwuzdaniowe wypowiedzi zatytułowane "x/10" lub "Szukam czegokolwiek".
Musiałem jakoś wyładować swą frustrację. Przykro mi, że padło na Ciebie.