Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

co takiego niesamowitego jest w tym filmie? Wrzucilem 6 bo jest poprostu dobry, gdyby nie dokrecono kolejnych czesci moze dalbym wyzej. Historyjka nawet ciekawa, ale jakos nie zlapalem klimatu, gra aktorska na poziomie ale tez nie urzekajaca, efekty specjalne wystarczajaco dobre, ale nie widze nic za co moglbym ten film uwielbiac... Jest jeszcze cos... ja zawsze ogladalem do konca cale zaczete sagi- nawet horrorow, wlacznie z tymi najdurniejszymi kontyuacjami (piatkow 13, hell riserow, koszmaru itp) a matrix jest 1 filmem ktorego zakonczenie calkowicie mi zwisa. Na czym wiec polega ta kultowosc, bo nie lapie:)

użytkownik usunięty
mastique

chyba się nie doczekamy odpowiedzi :((

ocenił(a) film na 9
mastique

Spójrz na rok produkcji. O ile w zestawieniu z dzisiejszymi produkcjami jego efekty nie powalają, to w 1999 roku byla to nowa jakość (Bullet time itp). To w polączeniu z oryginalnym pomyslem tworzy kultowość

ocenił(a) film na 10
gumol

Dlaczego oceniasz (autorze tematu) niżej bo powstały kolejne części? To daj im ku*wa po jedynce i spokój. A temu dodaj jak na to zasługuję. Osobne części to jakby osobne filmy.

Yep, pzdr

ocenił(a) film na 10
Kwic

Mocno powiedziane - dobrze powiedziane.

ocenił(a) film na 10
MajkelBlack

to nie jest serial by oceniac wszystkie czesci (odcinki) wiec ocnieja pierwsza czesc a nie w jednym filmie ocniasz 3. pierwsza czesc jest dzielem w 100% kultowym, kolejne niestety sa o niebo gorsze

Rad3c

Pierwsza czesc i tak jest dosc przecietna. Taka papka dla mas, ktora pojechala na dobrej reklamie i co 2 glupek sie dal nabrac. O kolejnych czesciach szkoda w ogole sie wypowiadac.

ocenił(a) film na 10
mastique

Papka dla mas < chyba żartujesz. Ten film ma duże przesłanie, a w filmach Science Fiction to rzadkość.

ocenił(a) film na 5
gumol

No ja wcale o tej nowej jakości nie jestem przekonany. Przeciętny film jakim jest "GW: Mroczne Widmo" miał
ładniejsze efekty specjalne.

ocenił(a) film na 10
fwlk

Nie chodzi tylko o efekty, choć te wtedy były powalające (jak dla mnie do dziś są, podobnie jak np. w "Terminatorze 2" pomimo upływu czasu). "GW" to bardziej jak dla mnie przygodowy, tu ten mroczny klimat filmu z tą muzyką tworzyły niesamowity nastrój, ten film robił oszałamiające wrażenie. Ciężko było znaleźć kogoś kto tego filmu nie oglądał. Pamiętam jak wszyscy chcieli mieć te ciemne okulary w stylu Neo, czy te telefony z wysuwaną klapką. Nie wiem jak inaczej nazwać film kultowy jak taki który niemal wszyscy oglądali i ciężko było znaleźć kogoś na kim wrażenia nie zrobił.
Nie ukrywajmy, że film zarobił sporo i po kilku latach powstały 2 kolejne, ale mniej udane części, więc nie oceniałbym ich równo, tak jak na przykład "Kill Billa" czy "Władcę Pierścieni" gdzie film został tak jakby pocięty na 3 części bo ciężko 9h wysiedzieć przy nie wiem jak dobrym filmie.

mastique

Gdybyś obejżał film w 1999 roku nie znając kontynuacji Matrixa myślę że dałbyś ocenę wyżej ;] a nawet jeśli nie lubisz tego typu filmów to w tym filmie jest to niesamowite że dostał oskara za efekty specjalne oraz za dźwięk.

ocenił(a) film na 9
mastique

W tym filmie niesamowite jest przesłanie :D Pokaż mi drugi film w którym możemy znaleźć tyle ukrytego sensu. Oczywiście efekty specjalne jak na rok 1999 też są bardzo dobre, jakbyś zobaczył ten film w tamtym okresie odrazu byś się tym "zajarał". Najlepszy efekt wg mnie to bulet time ( chyba tak to sie nazywa ;p ) który był wykorzystywany później w wielu grach np. Max Payne. A film jest interesujący dla tych, którzy interesują sie sensem życia, umysłem, religią itd. Nie widziałem żeby tu ktoś o tym pisał, ale film fajnie ukazuje nam działanie niektórych narkotyków. Pewnie niektórzy wiedzą o czym mówię :D No i najważniejszy problem tego filmu czyli egzystencjalizm ale o tym nie będe pisał bo każdy chyba sie domyśla i tak już mi sie niechce pisać p.s obejrzyj jeszcze raz film i zwróć uwagę na te "szczegóły" :D

ocenił(a) film na 9
mastique

cala idea platonicznego swiata jest fajna
zaden film nie poruszyl wczesniej tej kwestii
pomysl
idea
jak na rok '99

w ogole nie znacie się ;p