Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Gdybym tylko mógł cofnąć się w czasie by obejrzeć znowu... po raz pierwszy Matrix, na jakimś późnym i mało uczęszczanym seansie, lub wielkim ekranie LCD, który teraz mam, a kiedyś nie miałem i w jakości HD. Gdybym mógł oglądać z zapartym tchem, nie wiedząc co się stanie dalej, czekać w pełni napięcia na kolejne odsłony tej bajecznej historii, aż do finału, który już ogląda się na bezdechu. Chciałbym jeszcze raz to przeżyć, ten i wiele innych filmów na setki innych sposobów. Czasem nachodzi mnie bardzo smutna myśl, tak dołująca, że
wręcz odechciewa się wszystkiego. Najlepsze filmy już były, najlepsza muzyka została już nagrana, najlepsze książki już są napisane. Nic nowego nie spotka się w życiu, wszystko już było. Od ponad pięciu lat nie spotkałem filmu, który w jakikolwiek sposób by mnie zaskoczył, dał mi dużo do myślenia, czy po prostu na pewien czas pochłonął.
Jak dla mnie, to już koniec kinematografii, jadę po równi pochyłej w przepaść, każdy kolejny film [ - każde kolejne rozczarowanie] tylko to napędza. Mam nadzieję, że wielu z Was jeszcze dostrzega coś pięknego na srebrnym ekranie i wielu z Was czeka na kolejny wielki kinowy HIT.
Wszystkim tym, którzy jakimś dziwnym i kuriozalnym wręcz zbiegiem okoliczności nie widzieli Matrix'a...zazdroszczę tak okropnie, że aż mi się smutno robi.
Pozdrawiam wszystkich kinomaniaków w prawdziwym tego słowa znaczenia.

ocenił(a) film na 10
Kapiszczur

Eh, masz całkowitą rację. Pamiętam jak pierwszy raz oglądałam Matrix'a. Ach! Jakież to były emocje! A teraz, niestety, nic mnie już mnie nie zaskoczy.
Wszystko dobre minęło. Teraz wszystkie filmy tworzone są dla pieniędzy, sławy. A szkoda. Miło posiedzieć nad dobrym filmem, tylko tych już brak.

Kapiszczur

Piękny post.
Jeszcze tworzy się filmy, które jeśli już nie zachwycają, to pozytywnie zaskakują. Uszy do góry i tak trzymać.

ocenił(a) film na 10
Kapiszczur

Nie dramatyzuj. Pierwszego matrixa tez robili dla kasy, więc robienie
filmów dla pieniędzy nie wyklucza wcale robienia filmów dobrych.

Fakt faktem, że matrixa długo jeszcze nic nie przebije.

Jeśli o mnie chodzi to każdy kolejny film jaki oglądam w kinie daje mi
mniejszą lub większą satysfakcje. W 90% przypadków jakość doznań nie
zależy od jakości filmu ale od nastawienia widza.

użytkownik usunięty
Kapiszczur

Gran Torino. Rewelacyjny film
Złodzieje Rowerów - emo'la - rewelacyjna muzyka
Przestrzeni, przestrzeni - rewelacyjna książka.
Baldur's Gate - rewelacyjna gra RPG :)

ocenił(a) film na 10

Dla mnie flim pierwsza klasa. Zawsze jak leci w TV to go oglądam :) fakt ze zanam go juz prawie na pamięc ale i tak warto sobie go przypominać.
Ale to ze jest świetny nie wyklucza innych wspanialych dziel! Wiec nie warto sie zamartwiac ze to "był" taki fajny film tylko obejrzec go jeszcze raz, a jak sie znudzi (nie możliwe) to szukać innych naprawdę dobrych. :)

TVman

Szukam i to bardzo wytrwale, czasem warto, faktycznie.

ocenił(a) film na 10
Kapiszczur

Ja żałuję, że obejrzałem Matrixa w młodym wieku, nie zwracając uwagi na fabułę - byłem zachwycony efektami, walką - wszystkim co najmniej ważne... Dopiero później zdałem sobie sprawę, że to wszystko to tylko dodatek do genialnej fabuły... dla mnie Matrix to numer jeden, mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni.

Awgwa

Hej, trochę optymizmu, panowie i panie! Pocieszcie się myślą, że jeszcze tyle filmów przed Wami! A najlepsze te niskobudżetowe :)

Ameriel

Ludzie, głowa do góry. Co to jakiś dekadencki nastrój was ogarnął.
Bracia Wachowscy już nigdy nie nakręcą podobnego filmu, to jest pewne.
Szczerze mówiąc, to ten film pod względem reżyserii i aktorstwa nie jest jakiś nie wiadomo jaki, no ale cała reszta z fabułą i efektami skutecznie rekompensuje te niedociągnięcia reżyserskie i aktorskie.
Są jednak inni reżyserzy którzy maja szanse jeszcze wymyślić coś przełomowego np. James Cameron, w tym roku premierę będzie mieć jego "Avatar" Film który zapowiadany jest jako obraz przełomowy i wyznaczający nowe trendy w tworzeniu filmów Sci -Fi i tym podobnym. Już niedługo zobaczymy co z tego wyjdzie. Więc nie ma co rozpaczać.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Kapiszczur

Masz całkowitą rację chętnie cofnął bym się w czasie razem z tobą:-)

ocenił(a) film na 8
Kapiszczur

nostalgia-tęsknota za ojczyzną. I tylko i wyłącznie za ojczyzną... U Ciebie moze to byc tylko tęsknota

slodziutka

Kto uczył Cię języka polskiego, i kto na Boga powiedział Ci, iż nostalgia to tylko i wyłącznie tęsknota za ojczyzną? Pokolenie ludzi którzy wiedzę czerpią z wikipedii mnie przeraża...

Kapiszczur

Ja nie wiem czemu takim nastrojem tu zaleciało,ale mysle ze oprocz matrixa tez za filmy ktore zaskakują, mnie zaskoczył m.in AMERICAM BEAUTY czy JOE BLACK. nie jest tak zle,nie powiem matrix jest swietny.

ocenił(a) film na 9
lindek_marcepanek

Wszystkie filmy ktore wymieniles sa z 1999 roku. To byl rok przelomowych i rewelacyjnych filmow. Matrix, Fight Club i wiele innych. Widac strach przed nowym wiekiem dal kinematografii wiele ciekawych pozycji ;P I nie bój, pojawi sie jeszcze film ktory zaskoczy, wystarczy zeby zdazylo sie w swiecie cos przelomowego. Gdyby nie pojawienie sie Internetu pomysl na Matrix nawet by nie powstal. Wiec cierpliwosci :D
Pozdro.

Strzalek21

BllllAAA BlllaAA BLLLaaAA bbLLLaaa, pitolenie o dekadencji, o boshhe jak smutno, wręcz kurna poetycka nostalgia po obejrzeniu filmu, zaraz wszyscy strzelą gola do własnej bramki wzorem bohaterów Szekspira. Gdyby ktokolwiek wymyślił nagrode " Złotego Pierdnięcia " ludzie waszego pokroju ( tzn. zero luzu, WiElBicIeLi głębokiego przekazu, rozwlekłej fabuły, cierpiących na przerost własnego yyntelygenckiego ego, przerostu formy nad treścią oraz najczęściej zwolenników trzepania kapucyna na widok wszystkiego co powszechnie uważane jest za inteligentne ) byliby pierwszymi nominowanymi. Moge sie zgodzić że Matrix to film dobry - uwaga - najwyżej dobry, ale kminienie że Matrix to bóg filmów, jedyny i niepowtarzalny, absolutnie i konkretnie wyjebany w kosmos i że po nim już nie ma i nie będzie nic to przesada godna kilkukrotnych laureatów szkolnych konkursów typu " Złote Pióro " " Matematyczny Kangurek " " Piekno Inteligencyjo " itp. ( nawiasem mówiąc szkolni/ studyjni inteligenci którzy na świadectwie mają zwykle same 6 i kilka wygranych konkursów to życiowe szmaty ).

Przykład najlepszych serii filmowych :

- Mad Max 1, 2 , 3
- LOTR - trylogia któremu Mejtrix nie dorasta do pięt
- Zabójcza Broń 1, 2 , 3, 4
- Indiana Jones 1, 2, 3, 4
- Szklana Pułapka 1, 2, 3, 4

ocenił(a) film na 10
Hannibal_Lecter_4

LOTR > Matrix ? Przemilczę... Resztę również.

ocenił(a) film na 9
Hannibal_Lecter_4

Dzięki ci o wielki znawco kina Lecterze (zresztą już chyba z 5setny na tej stronie) za oświecenie mnie w kwestii matrixa. Do tej pory uważałem że Matrix to najlepsze co przytrafiło się dla cyberpunku od czasu "Neuromancera" Williama Gibsona. Jakimże głupcem byłem ale ty o litościwy pokazałeś mi na swój inteligentny, elokwentny sposób że to tylko średniak którym nie warto zaprzątać sobie głowy.