PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 854 tys. ocen
7,6 10 1 853693
8,0 99 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Jakie ten film ma zalety, to powiedziane to było już setki razy. Natomiast ma jedną niezaprzeczalną wadę. Matrix spieprzył całe od strony efektów specjalnych. Paradoksalnie "bullet time" z Matrixa przysporzył więcej złęgo niz pożytku. Co w Matrixie miało wyraźne zzstosowanie, to w całej plejadzie filmów postmatrixowych było żenujące do obrzydzenia. Zamiast delektować się naprawdę ciekawymi efektami, to człowiek czekał kiedy znów w jakieś scenie wpieprzą bullet-time. Mam nadzieję, że w końcu minie modą na tego typu efekty i kino wróci do nieco starszego typu kręcenia ujęć.

Tak na marginesie, pozytywnie mnie zaskoczyła Incepcja. Tam bullet-time był wykorzystany również sensownie. Mam na myśli spowolnione zdjęcia Vana na zakręcie z pokazanie ujęc wewnatrz niego i jednoczesnym wejsciu w głębszy sen z Arthurem. Aż mi ulżyło, że ktos potrafił wykorzystać ten efekt z głową.

ocenił(a) film na 10
Filmosaurus

Twoja wypowiedź jest niepoważna. Jeśli ty dostałeś syndromu Matrixa, czy Bullet-time'a podczas oglądania filmu, to być może jesteś chory na Bulleto-manię. Nie wiem ile masz lat, ale nie jesteś w stanie zrozumieć tego, że był to film który (choć tylko w pełnej mierze) stworzył ten rodzaj ujęć, które w niezwykły sposób dodają mu innowacyjności.

ocenił(a) film na 9
TheJungle

Autor watka zdaje sobie sprawe, ze Matrix zapoczatkowal bullet-time, nawet docenia go jakosciowo ("...Co w Matrixie miało wyraźne zastosowanie..."). Chodzi mu o to, ze pozniejsze filmy naduzywaly ten efekt.

IMO z definicji nie jest to wada Matrixa tylko lenistwo filmowcow, ktorzy sie nim inspirowali, a ktorym nie chcialo sie wymyslic niczego oryginalnego. Rownie dobrze moglbys powiedziec, ze wada Bullitta ze Stevem McQueenem byl genialny poscig samochodowy, poniewaz kazdy nastepny film akcji rowniez musial go wykorzystac - przewaznie z gorszym skutkiem.

Lukens

We Francuskim Łączniku był lepszy pościg

co do tematu - to faktycznie denerwujące, ale to nie wada filmu lecz odtwórczości twórców tych filmów