Kilka dni temu w temacie założonym przez "qazqaz1212", w którym to autor tematu zrugał
film za jego efekty specjalne, załączyłem odpowiedź na jego post. Wyglądała tak:
"Widocznie jesteś zwykłym zjadaczem popcornu... Dla przeciętnego widza Matrix jest
filmem o rozwalaniu i unikaniu pocisków, bieganiu po ścianach i skakaniu przez
kilkunastometrowe przerwy pomiędzy budynkami... Lecz, gdy spojrzeć głębiej widać
fenomenalne dzieło traktujące o granicach ludzkiego umysłu, o tym w jaki sposób
społeczeństwo jest jak rybki w akwarium dla tych, którzy "rządzą"... Pełna kontrola ! Świat
Matrixa jest przedstawiony czysto metaforycznie w odniesieniu do dzisiejszego,
rzeczywistego świata. Jednak gdyby spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy to
rzeczywiste światowe rządy dążą właśnie do takich dramatycznych scenariuszy...
Oczywiście nie dosłownie! Świat to nie program komputerowy, ale jeżeli ludzie, którzy od
zawsze są indoktrynowani przez szkoły, kościoły czy rządy nie przebudzą się, nie spojrzą
na świat z tej świadomej perspektywy, takie coś będzie miało miejsce w niedalekiej
przyszłości... Ale powtórzę ponownie. NIE DOSŁOWNIE ! To mój taki apel do wszystkich
tych, którzy mogą to zobaczyć. Dostrzegajcie to co niezauważalne dla szarych tłumów... !
Bądźcie świadomi . Pozdrawiam, dzięki ;) "
Następnego dnia badajże temat wraz z moją wypowiedzią został usunięty... Zastanawia
mnie jednak dlaczego została usunięta. Przez to, że autor pisał niczym Troll-zawodowiec,
czy może jednak dlatego, że w moim poście napisałem rzeczy, o których całe
społeczeństwo nie powinno wiedzieć... Jeżeli w najbliższym czasie ta wypowiedź nie
zostanie usunięta to chciałbym, aby ktoś napisał w tym wątku, co myśli. Patrzcie głębiej,
pozdro ;)
moze ja napisze. Po prostu zasmiecales, więc musialem z fatygi usunac ten watek, choc zwykle mam sporo litosci dla napinaczy :)
powtarzal sie nie bede, nastepnym razem dwa razy przemyslisz wypowiedz a nie zaczniesz spamowac absurdalnymi wypocinami.
W pełni popieram twój sposób interpretacji fabuły filmu.
Żeby było nieco bardziej merytorycznie to zacytuje jedną z moich wypowiedzi dot. inspiracji twórców Matrixa.
''Matrix to film w którym można odnaleźć nawiązania do wielu motywów religijnych czy też filozoficznych. Wachowscy przede wszystkim bardzo umiejętnie wpletli do fabuły filmu nawiązania do przypowieści o jeńcach uwięzionych w jaskini przedstawionej w pierwszych wersach VII księgi platonowego Państwa. Platon przedstawił w niej uwięzionych w jaskini jeńców, skrępowanych łańcuchami którzy zwróceni są plecami do ściany, na której umieszczone są palące się pochodnie. Pomiędzy jeńcami a palącym się ogniem znajduje się niewielki murek a obok niego ścieżka. Po owej ścieżce spacerują ludzie noszący w rękach różne przedmioty. Palący się na ścianie za plecami więźniów ogień rzuca cienie spacerujących po ścieżce ludzi jak i noszonej przez nich przedmiotów na ścianę znajdującą się przed oczyma więźniów. Ukazani w platońskiej metaforze niewolnicy są od najmłodszych lat zakuci w kajdany, przez co z czasem przestają odczuwać ich ucisk, wydaje im się, że są wolnymi ludźmi. W rzeczywistości jednak stają się niewolnikami swoich własnych zmysłów to ich wzrok sprawia, że traktują cienie, jako byty rzeczywiste, nie zdając sobie sprawy z tego, że tak naprawdę żyją w świecie iluzji. Głosy rozmów, które dobiegają zza ich pleców uważają za dźwięki wydawane przez pojawiające się na ścianie cienie. Przekonani, że stanowią one rzeczywisty obraz świata rywalizują pomiędzy sobą w rozpoznawaniu obrazów, które migocą przed ich oczyma.
Podobnie jak mieszkańcy platońskiej jaskini także ludzie funkcjonujący w Matrixie są niewolnikami własnych zmysłów. To ich zmanipulowane wzrok, słuch i węch podpowiadają im, że świat programu komputerowego to jedyna realna rzeczywistość. Matrix podobnie, jak świat cieni, do którego przywykli platońscy jeńcy, jest tylko iluzją, grą pozorów, która mami ludzkie zmysły. Zaludniający wirtualne więzienie ludzie żyją od urodzenia z kajdanami, których nie mogą poczuć czy zobaczyć, sam program jest tak zaprojektowany przez jego twórców, aby zagwarantować niewolnikom przynajmniej na poziomie podświadomości poczucie, że są obdarzeni wolną wolą i w związku z tym posiadają pozorną możliwość decydowania o swoim losie. Morfeusz mówi tłumacząc, Neo, czym jest Matrix,, To świat, który umieszczono ci przed oczami, aby ukryć prawdę’’. Na pytanie wybrańca,, Jaką prawdę?’’, odpowiada,, Że jesteś niewolnikiem, Neo. Jak każdy inny”. W słowach Morfeusza widzimy, więc oczywistą aluzję do platońskiej przypowieści. Tak jak jeńcy w platońskiej jaskini widzą przed oczyma tylko cienie realnych przedmiotów, ludzi i zwierząt, tak też ludziom uwięzionym w wirtualnym więzieniu dane jest oglądać w czasie swego życia tylko i wyłącznie świat Matrixa stanowiący jedynie odbicie realnej rzeczywistości końca XX wieku. Świat programu podobnie jak cienie na ścianie w platońskiej grocie ukrywa przed niewolnikami żyjącymi w wirtualnej rzeczywistości prawdę o realnym obrazie świata.
Wśród obu grób jeńców tylko niewielka część jest w stanie poprzez dążenie do prawdy zerwać kajdany i wyrwać się z niewoli. Aby uciec z więzień niewolnicy muszą uwolnić swoje umysły trzymane w ryzach przez cienie na ścianie i realia programu komputerowego. O tym, że tylko znikoma część jest w stanie to uczynić, świadczą słowa skierowane przez Morfeusza do Neo ,, Musisz zrozumieć, że większość z tych ludzi nie jest gotowa na odłączenie.’’ Przyzwyczajeni do życia w niewoli jeńcy z metafory jak i ci z wirtualnego świata Matrixa nie są gotowi na nieodwracalne zmiany. Osoba, która po wyjściu na zewnątrz z platońskiej groty zdecydowałaby się po jakimś czasie na powrót po to by głosić wśród niewolników prawdę, szybko stałaby się obiektem śmiechu i drwin. Z oczami przyzwyczajonymi do oglądania symbolizującego prawdę słońca, miałaby by poważne problemy z ponownym odnalezieniem się w świecie cieni. Oszukiwani przez swoje zmysły więźniowie nie mogliby, bowiem zrozumieć osoby, która posiadłby prawdziwą wiedzę, Obgadywaliby ją między sobą i wyśmiewali mówiąc, że wraca z zepsutymi oczami. Z wersów Platońskiego dialogu możemy wyczytać, że zakuci w kajdany ludzie gotowi byliby zabić człowieka, który chciałby wyciągnąć ich z dna jaskini na zewnątrz. Nie inaczej zachowaliby się niewolnicy zamknięci w świecie Matrixa, Morfeusz daje przecież do zrozumienia wybrańcowi, że są oni w tak dużym stopniu uzależnieni od systemu i przyzwyczajeni do życia w nim, że większość z nich gotowa jest do walki w jego obronie.
Uwięzieni w platońskiej jaskini ludzie nie dążąc samodzielnie do prawdy skazani byli na oglądanie cieni na ścianie powstających pod wpływem tych którzy spacerowali ścieżce znajdującej się pomiędzy nimi a ogniem. Przechadzający się po ścieżce uosabiali istniejące w każdym społeczeństwie elity które wpływają na sposób postrzegania świata przez większość obywateli. Do grupy tej zaliczali się mówcy przemawiający na zgromadzeniach czyli głównie politycy, sofiści czy też często nie posiadające wcale dużej wiedzy osoby uważane za autorytety, a także kuglarze występujący na różnych festynach. Gdyby Platon żył w naszych czasach zapewne w tym gronie znalazłyby się także telewizyjne gwiazdy oraz dziennikarze. W końcu to środki masowego przekazu, w szczególności telewizja mają największy wpływ na to jak my członkowie współczesnych społeczeństw postrzegamy otaczający nas świat. Przesłanie jakie płynie do nas z platońskiej przypowieści jak i z filmu Wachowskich, każe nam samodzielnie dążyć do prawdy. Tak jak bohater filmu Wachowskich musimy uwolnić swoje umysły od obrazów świata płynących do nas z zewnątrz, i posiąść umiejętność autonomicznego i często krytycznego patrzenia na otaczającą nas rzeczywistość. W przeciwnym wypadku w tłumie ludzi znajdzie się niewielu odważnych którzy będą gotowi zakrzyknąć jak dziecko z baśni Andersena że król jest nagi."
Tekst VII księgi można znaleźć pod wskazanym linkiem http://sady.umcs.lublin.pl/antfil.platon.panstwoVII.htm
a interpretację mitu tutaj http://www.jakubfrankiewicz.eu/phocadownload/omowienie_mitu_jaskini_platona.pdf
P.S Nie wiem po co prowadzić dyskusję z użytkownikiem qazqaz1212, to typowy prowokator wcześniej wypisywał idiotyczne komentarze na forum Mechanicznej Pomarańczy teraz przeniósł się na forum Matrixa.
Szczerze przyznam, że nie słyszałem zbyt wiele o VII księdze platonowego państwa i o tym co tam się znajduję, ale jestem Ci wdzięczny, że o tym napisałeś, mam zajęcie na najbliższy czas. ;)
Swoją drogą dzięki za poparcie mojego poglądu. Dobrze, że są ludzie, co potrafią spojrzeć głębiej, nie kierując się tym co każdemu próbuje się wcisnąć od małego. ;) Pozdro