to już przesada że Matrix z top 100 spadł do top 300! Jakiś lamer wstawia matrixowi same jedynki zeby obnizyc jego pozycje! bo to niemozliwe zeby matrix spadl o tyle pozycji w dół!!!
Matrix zasługuje co najmniej na 8,5. O co tu chodzi? świetny film (posiadający na dodatek szerokie szerze internetowych fanów) ma tak niską ocenę, która jeszcze cały czas spada! Na prawdę coś tu nie gra.
na prawde, na prawde. patrzylem na eurotrip tydzien temu - 50 w top100. dzisiaj 325.............!!!!!!!!!!!!! rankingi sa chyba mocno ustawiane.....:(
WTF takie szajskie filmy sa w top 100! niedawno widzialem w top 100 ona to on<Lol2> no nie bo zjade...
Coś rzeczywiście nie gra. Nawet pomijając fakt, czy film na to zasługuje, czy nie. Jeżeli przez 7 lat film był w 1 setce, a w ciągu paru dni spada na 327 miejsce, to... chyba ktoś bardzo go nie lubi. Albo ktoś chce zrobić zamieszanie. No i trochę mu się udaje.
średnia ważona = (g / (g+m)) *s + (m / (g+m)) * S
Zauważcie jaki bezsensowny jest system punktacji. Szczególnie to w drugim nawiasie. (m / (g+m)) * S gdzie g to liczba oddanych głosów na film. Jakby na to nie patrzeć im więcej głosów na dany film tym mniejszy iloczyn w tej drugiej sumie, gdyż mianownik będzie coraz wyższy i iloczyn będzie zmierzał do zera. Co z tego że ilość głosów ma znaczenie w pierwszej części ale w rzeczywistości jest to nieopłacalne i im więcej głosów, tym więcej film traci. Jeszcze inna punktacja jest dla nowości. Moim zdaniem średnia powinna się składać z sumy poszczególnych punktów jakie dali użytkownicy przez ilość głosów. A tak ? Film był kiedyś nawet na 1 miejscu a teraz w 4 setce. Absurd.
W sumie troche masz racji, ale nie do konca. Wlasnie przeanalizowalem te wzorki, porysowalem sobie wykresiki i oto moje wnioski.
Druga czesc wzoru '(m / (g+m)) * S' rzeczywiscie dazy asymptotycznie do zera przy wzroscie liczby glosow, natomiast pierwsza czesc '(g / (g+m)) *s' przy wzroscie liczby glosow dazy do oceny jaka dali wszyscy uzytkownicy portalu (w tym momencie Matrix ma 8.02).
W sumie jesli s>S (srednia danego filmu > sredniej wszystkich filmow) to ze wzrostem liczby glosow, wypadkowa ocena do top100 rosnie (ale tylko do oceny widocznej w portalu - 8.02)
Jesli s<S to ze wzrostem liczby glosow wypadkowa ocena spada, ale takze tylko do 8.02 (dla Matrixa). Jednak ten drugi przypadek raczej jesli chodzi o top100 nie jest spelniony.
Wniosek jest taki:
Im wiecej osob glosuje na film, to ma wyzsza ocene (zakladajac ze srednia ocen sie nie zmienia).
A ze Matrix ma tylko 8.02, co po przejsciu przez tamten wzorek ma ponizej 7.998 to juz inna sprawa. Tak ludzie oceniali (ja dalem 10/10) i trzeba to uszanowac.
Problem nie lezy w tym ze Matrix malo dostal, ale w tym ze inne "badziewa" sa wysoko oceniane. Akcje w stylu "Niezly film - 9/10" nie sa rzadkoscia - niestety.
Zgadzam się pierwsza cześć trylogi zasługuje na dużo wyższe miejsce za sam pomysł scenariusza przecież czegoś takiego wczesniej jeszcze nie było
Ludzie, nie świrujcie. Matrix nie jest taki dobry zeby byc w top100. Może i niektórzy uważają go za kultowy, nowatorski itp. , ale poza nielicznymi wyjątkami w czołowce sa te filmy co powinny.
'Matrix nie jest taki dobry zeby byc w top100'
Powstrzymam się od wypisywania wszystkich obraźliwych słów, jakie przychodzą mi do głowy, a jedynie powiem: to zdanie nie jest prawdziwe.
Jeszcze nigdy nie widziałem lepszego filmu, niż 'Matrix'. Jeśli ty widziałeś, to znaczy tylko tyle, że widocznie obejrzałeś o jeden film więcej niż ja.
bo caly ten ranking i te liczenie sredniej jest po prostu ZJEBANE. od 1000 glosów powinno byc miejsce w rankingu bez zadnych podzialów juz dalej na ilosc glosów. Niewazne czy ma 1003 czy 30000 glosów. A tak wychodza komedie ze w setce sa filmy z srednia 8.00 a na 257 miejscu jest film ze srednia 8.22 bo srednia "8.22" jest zajeta przez inny film. Zjebane to cale liczenie maksymalnie. żeb z piekla nie wylazł ten co to wymyslił...
bo caly ten ranking i te liczenie sredniej jest po prostu ZJEBANE. od 1000 glosów powinno byc miejsce w rankingu bez zadnych podzialów juz dalej na ilosc glosów. Niewazne czy ma 1003 czy 30000 glosów. A tak wychodza komedie ze w setce sa filmy z srednia 8.00 a na 257 miejscu jest film ze srednia 8.22 bo srednia "8.22" jest zajeta przez inny film. Zjebane to cale liczenie maksymalnie. żeb z piekla nie wylazł ten co to wymyslił...
Po prostu max przesada! To jest naprawdę nowatorski film i dlatego powinien znaleźć się w 100. Nie chodzi o lubienie, czy nie, bo każdy może lubić coś innego, ale są pewne KULTOWE filmy (Casablanka, Przeminęło z Wiatrem, Tytanic itd..) i można je lubić lub nie, ale coś znaczą dla ludzkości, a z właszcza kultury. Trzeba powalczyć!
TO ,że niektóre filmy są nagle na 300 ,a później na 98 np. to jest to spowodowane tym ,że setne punktów się liczą ponad stówką. Setki filmów mają praktycznie taką samą średnią i jak ona podskoczy o jedną dziesiątą to może skoczyć o 200 miejsc np. Wiem to z przykładu Shuttera. Ale też mi się to trochę niepodoba ,bo Matrix ma 20000 głosów i pare głosów by go tak nie zniżyło... A i ocenianie jest IMO też bardzo lipne. pozdro
troche racji w tym jest, ale to nienajlepiej swiadczy o uzytkownikach filmwebu, ktorzy za wysoko oceniaja filmy (przyklad - opinia "film ok, nie jakas rewelacja ale da sie obejrzec" i do tego ocena 8-bardzo dobry). i tak pomiedzy filmem 489 w top100(sekcja8) a 4 (skazania na shawshank) jest zaledwie 0,35 roznicy w glosach.
Ja dałem "Matrixowi" jedną gwiazdkę i cieszę się, że w ten sposób zaniżyłem jego średnią. To knot, jakich mało. Jestem dumny z mojego czynu.
patrix666-ja to na serio to sie nie przyznawaj ,a przynajmniej nie dawaj tutaj zdjecia bo jak znajde to wypatrosze jak karpia :)
No cóż, ja jestem przystojnym facetem, więc nie wstydzę się swojej twarzy w przeciwieństwie do niektórych zakompleksionych frajerów (wśród fanów "Matrixa" jest prawdziwe zatrzęsienie). Czemu więc miałbym się ukrywać? Zasłaniać się słodką mordką jakiegoś modnego ostatnio aktorzyny czy śpiewaka? Tylko dlatego, że jakiś młokos grozi mi sekcją? A tak w ogóle, jeśli już jesteśmy przy tych groźbach pod moim adresem, to chciałbym Ci coś przekazać...
... spróbuj, gnoju.
Patrix, jasne że film nie musi się podobać. Ale nie musisz z tego powodu wylewać aż tyle żółci i wyzywać wielokrotnie od dresiarzy i żłobów tych, którzy widzą w tym filmie cokolwiek.
Radzę z serca: nie musisz mieć poczucia humoru, ale spróbuj wykrzesać trochę luzu, złość jest szkodliwa. I często świadczy o...
Patrix666- 1. Ja też mam swoje zdjęcie i?
2. W moim odczuciu do przystojniaka to Ci jeszcze brakuje sporo ;)
3. Widzę ,że poczucie humoru masz spore, nie dość ,ale w sumie to co się dziwić, z mordy typ metala.
4. Gnoju to możesz mówić do swoich kolegów jeśli ich masz.
pozdrawiam