Matrix

The Matrix
1999
7,6 872 tys. ocen
7,6 10 1 871613
8,1 89   krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

ocenił(a) film na 7

Jak ludzie mogą kręcić takie dziadoskie i nudne filmy. Przereklamowane efekty specjalne i okropna gra aktorska. film jest bardzo ponury,no i niepotrzebne kontynuacje. nie polecam jeden z najgorszych filmów jakie widziałam!!!!!!!!:-/

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
szeptak_po

Sądząc po znaczku i po sposobie pisania, wnioskuję ,że to jednak nie jest on :) Nie zmienia to faktu ,że wypisała totalne bzdury. Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem. Sorry, najlepszy w swoim gatunku.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
DeftonesQueen

przepraszam bardzo!!!! ale każdy ma inne zdanie o innym filmie,więc chciałabym żeby nikt sie nie czepiał i wypraszam sobie wyzywania mnie dlatego że mam inne zdanie na temat jakiegokolwiek filmu!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
chomik_

Ta, każdy ma prawo do własnego zdania, ale jak już się bierzesz za krytykę, to rób to porządnie, a nie wypisujesz głupoty, tylko dlatego, że nawet nie próbowałaś zrozumieć filmu.

chomik_

Dziadowskie i nudne??Widzę że należysz do tych którzy muszą obejrzeć Matrix 5 razy żeby go zrozumieć!!Na szczęście niektórzy rozumieją za pierwszym razem o co tam biega!!Ten film jest kultowy nie dlatego że ma super efekty specjalne czy niesamowite kreacje aktorskie!Chodzi o przekaz który niesie dla całej ludzkości.A jeśli nie potrafiłeś go wyłapać to masz widocznie niewielkie IQ!!I pamiętaj że to stwierdzenie nie jest dla Ciebie obraźliwe.Po prostu niektórzy tak mają i już!!Takie moje zdanie!!Matrixa polecam każdemu kto ma odrobinę wyobraźni i troski o losy tej planety!!;-)

ocenił(a) film na 10
chomik_

a ja proponuje wprowadzić w życie akcję sabotażową o kryptonimie "Nie_Karmić_Trolla" :/ bo wątpie że ktoś jest na tyle głupi żeby nie zrozumieć fabuły (czepiania się o efekty nie mam siły komentować...)

ocenił(a) film na 10
Gorillaz

Nie przesadzajcie, Matrix nie jest AŻ TAKI prosty w zrozumieniu, gdy obejrzy się go tylko raz ;) Co nie zmienia faktu, że nawet jak nie załapałem wszystkiego za pierwszym razem (byłem młody ^^) to i wywarł na mnie ogromne wrażenie. Mój ulubiony film od tamtego czasu ;]

użytkownik usunięty
Kwic

problem z trudnymi filmami jest taki, że jak nie zaintrygują i nie wywrą wrażenia za pierwszym razem, to się na ogół człowieka końmi nie zaciągnie do ponownego oglądania i prób zrozumienia.

ocenił(a) film na 10

całkowicie się zgadzam z Julaine

a wielkość tego filmu polega również na tym, że wywarł przeogromny wpływ na prawie wszystkich co go oglądali. Ile to już razy w chwilach dwuznaczności słyszałam "Matrix", ile razy w chwilach niepewności "wybierz czerwoną/niebieską pigułkę", w chwilach braku logiki "łyżka nie istnieje", a wchwilach desperacji "jesteś tylko baterią"?

użytkownik usunięty
polasia

a "jesteś wirusem" też? :P

<bo post był za krótki>

ocenił(a) film na 10

Film jest ponury i to jest jego minus? Ach, zapomniałem że komedie romantyczne na podstawie Grocholi są lepsze ;p

Kwic, masz rację choć akurat pierwszy Matrix jest najprostszy do zrozumienia, dlatego pozostałe dwa mają tak słabe opinie bo ludziom się już nie chciało wysilać żeby zrozumieć o co w tym chodzi ;p

ocenił(a) film na 10
HuntMocy

Poniekąd się nie zgodzę :) 2 pozostałe części nie mają już klimatu jedynki. Tu nawet nie chodzi, czy ktoś zrozumiał, czy nie (bo IMO nie są trudniejsze ;] ), ale po prostu klimat gdzieś przepadł. Jedynka była niepowtarzalna, a potem prawda jest taka, że hit kinowy był dla nich najważniejszy. Oczywiście fajnie się ogląda pozostałe części, ale dla mnie to przepaść je dzieli pomiędzy częścią pierwszą ;]

pzdr

ocenił(a) film na 10
Kwic

Ja również się nie do końca zgadzam. Pierwsza to była całkowita nowość, coś zaskakującego i fabułą (pomysłem na opowieść, przesłanie) i samą realizacją filmową.

Niestety mam wrażenie, że twórcy przed nakręceniem drugiej za bardzo się starali by dorównała pierwszej i jak to często bywa (może z wyjątkiem "Ojca Chrzestnego") im sie to nie udało.

A trzecia jest lepsza od drugiej, choć też nie dorównuje pierwszej.

użytkownik usunięty
HuntMocy

z takim rozumowaniem, to ja mogę pokazać dowolny shit, a jak ktoś powie, że ten shit jest płytki, to zacznę mu wmawiać, że jest niezwykle głęboki, tylko ten biedak go nie zrozumiał.

użytkownik usunięty

(to a propos wypowiedzi huntera było)

<za krótki>

ocenił(a) film na 10

dokładnie

nienawidzę takiego tłumaczenia. Często zresztą ludzie nierozumiejąc filmu myślą "na pewno jest genialny, wszystko takie zawiłe i dlatego nie rozumiem". To rozumowanie jest bezsensu.

Filmy są tworzone dla widza, a nie odwrotnie.

Oczywiście to nie oznacza, że teraz twórcy powinni robić szalenie głupie i proste filmy, bo one się podobają najbardziej, bo człowiek z natury jest leniwy.
Tylko po prostu nie powinni zapominać o widzu, myśleć również jego kategoriami, traktować jak partnera.

ocenił(a) film na 10
chomik_

eh i tak właśnie wyglądają tematy na forum matrixa. Rozpoczyna sie postem w stylu "aaaa co za gówno najgorszy film aaaa nie podam argumentów, ale to gówno, nie oglądajcie" potem nadchodzi odpowiedź kogos kto ma troche wyższy poziom inteligencji. Następnie osoba, która założyła temat odpowiada jeszcze raz albo znika, a temat rozwija się bo fani matrixa (do których należe) są wkurwieni i chcą jak najbardziej objechać założyciela beznadziejnego tematu. Szkoda, że forum tak genialnego filmu to pole bitwy, ale to utwierdza mnie w przekonaniu, że Matrix to film kultowy bo tylko takie wzbudzają tak skrajne uczucia i posiadają tak wiernych fanów, którzy są gotowi użerać się z dziećmi neo, które chcą zabłysnąć na forum. Pozdro dla wszystkich fanów =3

adimadi2

Świetne zakończenie tego tematu!!;-)Pozdrawiam!!

ocenił(a) film na 10
rumcajs821

Ja również się zgadzam.
Szkoda, że Ci co zakładaja takie glupie tematy, potem znikają.

No bo co to za rozmowa?
Mam dyskutować z kimś kto ma takie samo zdanie?
Osobiście nie spotkałam nigdy kogoś komu "Matrix" by się nie podobał. Forum internetowe to jedyna szansa.

polasia

No to zazdroszczę Ci towarzycha!!:-)Ja uważam że spotykam zbyt wielu takich!!:-(

użytkownik usunięty
adimadi2

mała poprawka: tak, niestety, rozpoczynają się tematy na wielu forach tego portalu...

ocenił(a) film na 10

Mame tez kiedys zrozumisz dlaczego nie pozwalala ci szwedac sie po dyskotekach.

Skoro masz swoje zdanie to nic nie stoi na drodze by je przedstawic ale robi sie to z szacunkiem. Zrozumialbym jakby Matrix byl kiczem ale nie jest dlatego prosze mniej szacunek do ludzi ktorzy zrozumieli film.

ocenił(a) film na 10
chomik_

Visual Effects Society <--- wiesz co to ?

to organizcja ktora zajmuje sie okreslaniem efektow specjalnych.
Matrix byl takim filmem ktory widnieje jako 3 ze wszystkich ktory wniosl w dziedzine efektow specjalnych odpowiedni zmiany ktore zaowocowaly w przyszlosc efektow wiec wypraszam sobie "Przereklamowane efekty specjalne"

ocenił(a) film na 9
chomik_

hmm nie wiem czy wiesz ale z tego co pamiętam to matrix chyba dostał 2 oskary...za efekty specjalne po których jeździsz i za scenariusz:p przereklamowane efekty?!?!?! dziewczyno!!!! przecież to masa innych filmów czerpie pomysły z matrixa, który jest pionierem!!!!!! "Jak ludzie mogą kręcić takie dziadoskie i nudne filmy." hmm większa częśc filmu skupia sie na omówieniu sytuacji więc jeśli dla Ciebie to jest nudne to może powinnaś oglądać filmy hmm z ograniczeniem wiekowym 8+ ? :P

ocenił(a) film na 7
jakub_kwiecinski

Prawie dziewięć lat po premierze "Matrix" (tylko pierwsza część) nadal zachowuje niebywałą świeżość w fabularnej koncepcji świata. Pewne próby dosięgnięcia fenomenu oczywiście były (choćby "Equilibrium"), niestety zawsze nie do końca udane. "Matrix" ze swoją filozofią świata jako cyfrowej kreacji, jeszcze długo pozostanie najciekawszą wizją science-fiction.
Co do efektów specjalnych, to mimo upływu czasu nadal zapierają dech, szczególnie, że dzięki HD możemy poczuć się w domu, zupełnie jak w kinie.

chomik_

ja jak pierwszy raz ogladalem ten film to tez mnie nudzil ale jak po kilku latach znowu siegnelem po ten film to mnie wciagnal i jednego dnia zobaczylem wszystkie 3 czesci

ocenił(a) film na 10
chomik_

Taa lubie jak ktoś wypowiada się na forum podając uzasadnienia. Gdy czytam te twoje wypociny to aż się ręce załamują. Proponuję coś bardziej "ambitnego" i mniej ponurego (bo to przecież duża wada) najlepiej żeby wszyscy śpiewali i tańczyli a faceci zachowywali sie jak geje, no albo jakiś serial fajny proponuję "modę na sukces" albo "gwiazdy tańczą na lodzie". Matrix to fantastyczny film niektórzy piszą że jest "gupi" bo go nie zrozumieli i chcą pokazać jacy są wyjatkowi normalnie większosc mówi że film świetny ale nie ja powiem że do dupy. to nie wystarczy by być innym niz wszyscy. Przereklamowane efekty specjalne no jaassssne jak na tamte czasy to hit, genialne walki, dobra gra aktorska, i kilka zaporzyczeń z myśli genialnych filozofów (ta no najpierw trzeba jakiegoś znać Platona kojażysz??). Pierwsza część jest zdecydowanie najlepsza chociaż walki to najlepsze ma 2 część. I to zaskoczenie ze cały ten świat to lipa mozesz dalej życ w nieświadomosci lub poznać gożką prawdę (a wiadomo ze ciekawość to jedna z najsilniejszych cech ludzkich) więc wydaje się że i tak każdy wybrałby prawdę bo jeszcze jej nie zna... a to tylko jedna malutka z wielu wielu ciekawych myśli które nasuwaja sie po tym filmie

ocenił(a) film na 10
Bartosz33_pl

Ocena 2/10 to grzech, film zasługuje na ocenę minimum 10/10!! i efekty specjalne są super, sam się zdziwiłem że produkcja jest 1999, nie wiedziałem że w tym roku kręcili już takie super filmy z takimi efektami i jakby ktoś nie wiedział to całe miasto (krajobraz) zostało stworzone komputerowo, sam bym się nie domyślił...
A ocena niektórych to 2/10, a dlaczego? bo go oglądali na TVN czy innym badziewiu i więcej było reklam niż filmu, to jak można go zrozumieć za pierwszym razem... nie da się,
Tak jak kolega wyżej napisał, to nie jest jakiś serial moda na sukces! bo to jest dla starszych babci które siedzą przed telewizorkiem z ciepłą herbatką. Matrix jest dla facetów, pełen akcji, dobrej walki.
Więc 10/10 to minimum :)

ocenił(a) film na 10
kzabost

"Matrix jest dla facetów"

Jedyne nieprawdziwe zdanie z poprzedniego postu. No cóż, każdy jest omylny, kolega widać również.

chomik_

co pewnie ty wolisz tandetne filmiki o plastikowych pannach?? albo seriale typu klan??

ocenił(a) film na 8
immortal89

ambitne kino to to nie jest. jednak w swoim gatunku jakies wrazenie robi. nie takie totalne gowno, chociaz istnieje wiele, wiele lepszych filmow. a efekty specjalne mi sie calkiem podobaly.
7/10

użytkownik usunięty
pavelec_2

Co do efektów specjalnych wiele może się podobać, ale już fabuła maksymalnie płytka. Nie jest to może typowe dno, gdyż film jest przeciętny, ale nie zachwyca. Zgodze się.