i koneserów kina za piątkę z forum filmwebu, nie można już wyrazić na forum opinii bez
długiego wstępu gdzie kategorycznie odżegnać się należy od "amerykańskiego kina" i
udowodnić znajomość przynajmniej kilku niekomercyjnych twórców.
Przypomina mi to przekomarzanki z liceum, gdzie grupka pryszczatych metali i grupka
pryszczatych raperków została przedzielona murem niechęci i wzajemnej pogardy w związku
z różnymi preferencjami muzycznymi.
WYLUZUJCIE LUDZIE!!! TO TYLKO KINO!!! TO MA SŁUŻYĆ ROZRYWCE!!! Nie każdy dla
zabawy gra w szachy, niektórzy wolą malować obrazy, skakać na bungee albo kurde łapać w
siatkę motyle na łące. Tak samo z filmami.
Co do filmu, zachwycił mnie :) Może w innych okolicznościach przyrody wydałby mi się
dłużyzną, ale oglądałam go sama, w nocy, bez pośpiechu, mogłam zostać z filmem sam na
sam i się porozkoszować. Jak dla mnie von Trier właśnie zajął pierwsze miejsce na
podium, razem z Polańskim, w rankingu moich ulubionych reżyserów. A jak komuś się nie
podoba moje zdanie to niech się wali.
Popełniasz duży błąd, bo kino to nie tylko rozrywka. ;) Są filmy czysto rozrywkowe, i takie które nie mają dostarczać rozrywki a raczej materiału do przemyśleń. I tak jest z każdym rodzaju sztuki malarstwie, literaturze, muzyce ;) Więc wystarczy to zrozumieć a przestanie się narzekanie na brak inteligencji w komediach Sandlera i na nude w filmach Triera. ;) Więc w sumie sie zgadzam z resztą ;)