PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7656}
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 200119
7,9 77 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

najlepszy film Nolana

użytkownik usunięty

najbardziej oryginalny, najbardziej ciekawy i najbardziej ambitny.

ocenił(a) film na 8

miałem założyć temat pod takim samym tytułem, ale mnie wyręczyłes.

ocenił(a) film na 8

powiem szczerze, zrył mi banie :D w sensie pozytywnym jak to napisałem w innym temacie. napewno go jeszcze raz obejrze. raz mi ktoś pokazywał wykres na jakiej podstawie działa/nakręcone jest memento, nie umiem tego zaś znaleść

użytkownik usunięty
Expendable91

łap

http://i.imgur.com/OCLtr.png

ocenił(a) film na 8

dzięki!

ocenił(a) film na 8

http://www.filmweb.pl/film/Memento-2000-7656/discussion/DWIE+SPRAWY+DO+WYJA%C5%9 ANIENIA,281433 temat dla ciebie ;p znasz może jakieś chociaż troche podobne, jakieś mózgotrzepy? oprócz tych co wymieniłem w innym temacie

użytkownik usunięty
Expendable91

no to obejrzyj sobie Mulholland Drive

ocenił(a) film na 8
Expendable91

Requiem dla snu też było mocne...

ocenił(a) film na 5

"Prestiż" bardziej mi się podobał.

użytkownik usunięty
SandraG

podobać mógł ci się bardziej jednak nie zmienia to faktu iż jest słabszym filmem

ocenił(a) film na 5

To Twoja subiektywna opinia, to samo mogę powiedzieć o Tobie i "Memento".

SandraG

Akurat to była obiektywna opinia w jego wykonaniu bo "Memento" korzysta z oryginalnego układu fabularnego który jest nowatorski, a "Prestiż" nie. Mimo to wolę "Prestiż".

użytkownik usunięty
neo_angin

Prestiż jest na pewno łatwiej przyswajalnym filmem przez masy niż Memento, jednak obiektywnie filmem jest słabszym

Prestiż ma lepszy klimat.

użytkownik usunięty
neo_angin

bo to film kostiumowy

Ja lubię filmy kostiumowe.

użytkownik usunięty
neo_angin

a ja nie, jeden z najgorszych gatunków

Czemu? Ja się zazwyczaj świetnie bawię. Chyba że na jakichś "Wiekach Niewinności" Scorsese xD

neo_angin

Obiektywną opinią rzeczywiście byłoby to, że Memento jest bardziej nowatorskie.Jednak to który film jest lepszy to już całkowicie subiektywna opinia, bo każdemu podoba się co innego.

karol9_16

Chodziło mi oczywiście o nowatorskość. Mi się większość jego filmów bardziej podobała od "Memento".

neo_angin

U mnie na odwrót.Wydaje mi się, że Memento byłoby w pierwszej trójce.

użytkownik usunięty
karol9_16

zdecydowanie w pierwszej trójce wraz z Mrocznym rycerzem i Incepcja

U mnie chyba byłoby tak Incepcja, Prestiż, Memento.

ocenił(a) film na 10

A u mnie i Memento i Prestiż mają 10/10 :) Późniejsze filmy Nolana , mimo że z większym budżetem to coraz gorsze , łącznie z Incepcją . Cały czas dobre ale jednak to już nie to co na początku jego kariery reżyserskiej .

użytkownik usunięty
Walsh75

ja tam do późniejszych filmów Nolana nie mam najmniejszych zastrzeżeń, Mroczny Rycerz czy Incepcja to dla mnie jedne z najlepszy superprodukcji ostatnich lat.

ocenił(a) film na 8

Najnowsze dwie części Batmana może i są komercyjne jednak to właśnie dla mnie one są jego najlepszymi filmami.

Najbardziej ciekawy jest TDKR, także najbardziej emocjonujący.

ocenił(a) film na 9

W mojej opinii:
Incepcja 10/10
Memento 9/10
Prestiż 8/10

użytkownik usunięty
Carlitos

Incepcja świetna, jednak mimo wszystko postawiłbym ją za Memento i TDK

ocenił(a) film na 8
Carlitos

Jak dla mnie:
Prestiż 10/10;
Incepcja 9/10;
Memento 8/10.
Ktoś tu pisał o ryciu bani, więc od siebie polecam film "Pi".

ocenił(a) film na 8

Też uważam, że Memento to jego dzieło, już "Incepcja", mimo że ma ciekawy pomysł, to im dalej ją oglądałem, tym bardziej mnie męczyła i wprowadzała w stan zobojętnienia. Myślę, że Nolan to nadal jeden z ciekawszych twórców, pewnie też najbardziej nowoczesny, może aż nazbyt, zwłaszcza w "Incepcji".

ocenił(a) film na 10
Thommy

Bo mimo wszystko "Incepcja" była kręcona już na hollywoodzką modłę i pełna była swoistych klisz oraz oklepanych scen (np. IMO momentami ocierający się o banał wątek miłosny z Leonardo i Edith Piaf). Ale nie ma się co dziwić, w końcu to blockbuster, no i uważam, że jest lepszy od ponad połowy wysokobudżetowych filmów z XXI wieku.