PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7700}

Mgła

The Fog
1980
6,5 12 tys. ocen
6,5 10 1 12247
6,3 24 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Film słaby ! Nie był straszny lecz śmieszny. Żałosne widowisko !

miki_pn

zalosna to jest twoja geba...........................

ocenił(a) film na 9
miki_pn

Jak widać nie każdy potrafi docenić klasykę

miki_pn

Tak film zasługuje na 3/10... po prostu nic ciekawego jak dla mnie!

ocenił(a) film na 10
Dewan

3 to zdecydowanie za mało. Za technikę i scenariusz dałbym maksimum 6. Ale klimat tego filmu mnie zdecydowanie powala i daje mu maksimum. Za klimat, klimat i jeszcze raz klimat! W tym filmie nie poleje się krew, ani muzyka nie powali, a postacie jakieś takie nijakie, a mimo to Carpenter doskonale potrafił wszystko wywarzyć. Wyobraźnia w czasie seansu pracuje. Aż się czuje tę mgłę podąząjącą w zdłuż ścieżki nocnej. Można też przeżywać klasyczne sceny w stylu: Nie otwieraj tych drzwi!!! Głupia baba!!! itp. Tego już nie ma we współczesnych horrorach, stały sie zbyt efekciarskie, a z fabuły pozostały tlko dialogi i sama historia, a klimatu brak. Jeśli tak dalej pójdzie, współczesne kino grozy umrze, i bać się będziemy jedynie tylko prawdziwych trupów, ale te na dzień dzisiejszy jeszcze nie wstają z grobów, a więc żywe trupy Romera ciągle wiecznie kultowe. Ave stare kino grozy!

Pozdrawiam!

akira894

Zdecydowanie popieram - ten film ma KLIMAT - i to jego największy plus.

miki_pn

Ja film ogladalam w latach 80 tych i na prawde sie balam Fakt ze teraz film nie zrobi wrazenia lecz na tamte lata to byl jeden z lepszych horrorow obok koszmaru, omena i zlosliwych demonow :|