Nie sugerujcie sie tymi komentarzami i ocenami gostkow co dali 1/10 bo to bzdury!!!
Film jest na maxa odjechany!!!!
Kilkadziesiat osob barykaduje sie w supermarkecie, gdzie bronia sie przed stworami z innego wymiaru. Jak - dowiadujemy sie tego juz w filmie.
Przewija sie w nim caly czas motyw o wierze i religii.
Pokazuje jak religia potrafi omotać człowieka i namieszac mu w glowie, a takze pokazuje tych co tracą wiarę w Boga.
Polecam szczegolnie wszystkim fanom S. Kinga, wielbicielom dobrej muzyki.
Szczególnie oryginalne jak i pomysłowe bardzo jest zaskakujące zakończenie :)) co mi się bardzo podobało, choć smutne, ale takie życie :P ( i bardzo dobrze, zeby nie bylo cukierkowo ) :))))
PS: Ze 2 lata temu mialem sen, w ktorym widzialem prawie ze podobne sceny jak w tym filmie Mgła heheh tak jakby ktos nakrecil moj sen :)))
POZDRAWIAM I POLECAM BO NAPRAWDE WARTO OBEJRZEC TE DZIELO S. KINGA!!!!!!!!!!!!!
10/10!!!!!!
MEGA FILM!!!!
Skoro ten film jest według Ciebie takim arcydziełem, to jestem ciekawa jakie inne tytuły umieściłbyś w top ten? :P Napisz proszę, interesuje mnie jaki segment widzów ocenia "Mgłę" tak wysoko...
a tą wiarę i religią nie do końca się zgodze, ale z tym, ze jest to mega film owszem :)
10.10 bez dwóch zdań.
Bedziesz oceniac ludzi po tym jakie filmy ogladaja? Ludzie ktorzy ten film pojmuja na swoj inny niz ty sposob i uwazaja ze jest genialny cenia go wysoko. Jezeli tobie sie nie podobal to twoj problem ale co cie obchodzi kto jakie filmy lubi? poza tym chyba mozesz sobie spr jego 'ulubione'
Byłam po prostu ciekawa, co autor postu uważa za arcydzieła (co chyba nie jest tożsame z działem ulubione, bo widnieją tam filmy typy Cannibal Ferox- niech umierają powoli :P) Nie zabronisz mi zadawać pytań, dotyczących gustu innych kinomaniaków, bo między innymi po to istnieje to forum :) Jeśli 10/10 dla Mgły, to co waszym zdaniem jest "równie dobre"? Czy Mgłę postawilibyście na jednej półce z "Ojcem Chrzestnym"?
Wiesz Tobie bardzo podobal sie 'Ojciec Chrzestny' a mi nie. Po prostu nie lubie tego filmu choc wiem, ze wielu uznaje go za arcydzielo i jak najbardziej szanuje to. Mi natomiast bardzo podobala sie 'Mgla' i uwazam ten film za arcydzielo choc Tobie moze sie wydawac ze tak nie jest. Kwestia gustu. Np u mnie miana arcydziel nosza 'Zielona Mila'(tu sie chyba zgodzisz?) i 'Wladca Pierscieni Druzyna Pierscienia'.
Hehe, Ojciec Chrzestny. Oczywiście to ten sam gatunek filmowy co Mgła. Brawo! Stawianie obok siebie horroru i filmu mafijnego to szczyt nonsensu. Gwiezdne Wojny i np. Labirynt Fauna też porównujesz?
Szajs a nie film... końcówka tylko dobra a reszta? pff szkoda gadać. Aktorzy w ogóle grać nie umieją, stwory zrobili chyba na najprostszym programie komputerowym... 3/10
Owszem, porównuję. Arcydzieła filmowe zdarzają się wśród filmów różnych gatunków :P Jakoś Oscary przyznaje się filmom nie segregując ich na gatunki... I w horrorze, i w komedii i w dramacie liczą się kreacje aktorskie, pomysłowy scenariusz, przesłanie.. Moim zdaniem na miano arcydzieła zasługuje film wyjątkowy, który przechodzi do historii kina, staje się klasykiem gatunku. Na to miano zasługuje Ojciec Chrzestny i dlatego go wymieniłam. Ale ok, mogę wymienić horrory o niebo lepsze od Mgły- Lśnienie, Obcy, Dziecko Rosemary, Egzorcysta..itd itp Stare, ale jare!
Film nudny, pozbawiony emocji z plaskim scenariuszem. Koncowka dobra tylko i wylacznie przez zaskoczenie. Ale zaskoczenie wynikajace z faktu ze rezysera stac bylo na tego typu oryginalnosc. Porownywanie tego bubla do np; Lsnienia to herezja - te dwa obrazy dzieli przepasc. Co do watkow religijnych, to wystepuja one we wszystkich dzielach Kinga, podobnie jak podzial na dobro i zlo w horrorach. Nie ma w tym apsolutnie nic odkrywczego. Radze omijac kino z daleka, szkoda tez miejsca na dysku. 1/10. Pozdrawiam.
Zgadzam sie z Autorem - FILM GENIALNY
10/10 !!!!!
POLECAM !!!!
p.s. - mi tam pachnie mieszanką gry "half-life 2" z filami typu "ocy2" (akcja z gniazdem pająków), czy silent hill
Skojarzenia z Half-Life'm są absolutnie na miejscu. Ale nie może nie mówmy nic więcej bo po co zdradzac tym co nie widzieli i osłabiać fabułę. Bo niestety odniosłem wrazenie, ze w tym miejscu jest ona najsłabsza. Ale generalnie film bardzo dobry.
10/10?....Człowieku nie wiesz co mówisz!.Film jest denny jakich mało!.Zwięźle i na temat->Brak pomysłu w filmie...wcale nie trzymał w napięciu,ale najlepsze na koniec:D;Ojciec-KAT dla którego zabrakło kuli:D.hehehe!Ta scena przelała krople goryczy:D.GNIOT nie warty waszego cennego czasu!2/10 tyle moge:)
dlaczego większość osób narzucza tu sowje zdanie teskty w stylu "10/10?....Człowieku nie wiesz co mówisz!.Film jest denny jakich mało!" każdy ma prawo do swojej opini, może i rzeczywiście nie jest arcydziełem, ale mi również bardzo się on podobał.....trochę poszanowania cudzych gustów...