PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232633
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Bardziej dla mnie to był thriller niż horror, przypominał mi klimatem Lśnienie i czuć w filmie styl S. Kinga. Do tego najbardziej newralgiczny moment filmu, czyli końcówka, okazała się najlepsza. Potwory - są, ale bardziej przeraża w tym filmie to, co wychodzi z ludzi, a nie z mgły. Smaczku dodaje w końcówce piękna ścieżka muzyczna Dead Can Dance. NIE ROZUMIEM TAK NISKIEJ OCENY NA FILMWEB! Wart oglądnięcia jeżeli ktoś nie szuka lekkiego kina.

ocenił(a) film na 9
arshenik

całkowicie popiera, nota zaniżona, najprawdopodobnie przez kościelnych edków

ocenił(a) film na 8
Bruc3k

Całkowici się z Wami zgadzam. Film ostatnio leciał na TVP1. Właczając go mówiłem "o, pewnie kolejny lipy horror na jedynce" , i... zmieniłem zdanie. O ile film ten nie straszył poza dwoma czy trzema momentami, za to trzymał klimat i trzymał w napięciu.
Najlepszy moment w filmie? Kiedy sekciara dostała karę za pranie mózgów ludziom. Od początku kiedy nastąpiła pierwsza scena z jej udziałem miałem ochotę wejść do tego filmu i dać jej kulkę w łeb... :D
Końcówka tragiczna... aż się ciężko na sercu zrobiło... ;/ film dla mnie na 10.

ocenił(a) film na 8
Bruc3k

Jesteś w błędzie jeśli uważasz ,że film ma niską ocenę tylko dlatego że porusz kwestę religii. Zauważ ,że "Żywot Briana" znajduje się w pierwszej 100 najwyżej ocenionych filmów.
Po drugie ta kobieta była chora psychicznie i założyła SEKTĘ, opierając się o biblię i często zmieniając znaczenie.
Po trzeci nie wydaje ci się że ocenę mogły obniżyć widzowie oczekujący na krwawy horror lub ci którzy przeczytali książkę i stwierdzili że film nie umywa się do powieści King'a?
Film jest naprawdę dobry szczególnie zakończenie lecz książki nie czytałem.

ocenił(a) film na 9
tomaszek1313

może tak, może nie, co do wiary to mam tam gdzie słońce nie dociera i po prostu po obejrzeniu tego filmu poczułem jakieś obrzydzenie do ludzi bardzo religijnych . btw sekta i religia to dla mnie to dla mnie taki sam nonsens :P

ocenił(a) film na 9
tomaszek1313

między innymi dlatego uważam ten film za bardzo dobry, potrafi pobudzić ludzką psychikę :)

ocenił(a) film na 9
arshenik

podzielam opinię. Z tym, że sądzę, że sam wątek religijny nie wpłynął aż tak na ocenę. Z tego co czytam największym zarzutem osób nisko oceniających jest to, że "za mało straszny", że "potwory nie straszne" :-))))) Takie prostolinijne myślenie ot co ;-)

ocenił(a) film na 3
arshenik

Dno dna i 5 metrów mułu

ocenił(a) film na 9
giovanni50

miło, że napisałeś/łaś coś o sobie, ale tu o filmie się pisze

ocenił(a) film na 3
Bruc3k

No to właśnie napisałem o filmie że to dno
Lepsza była Mgła z 1980 roku

ocenił(a) film na 9
giovanni50

w Białymstoku na orliku była jeszcze lepsza mgła

ocenił(a) film na 8
Bruc3k

Ja dałam ocenę 8/10. Oglądając go wiedziałam że nie będzie to jakiś okropnie straszny horror, i do samego końca podobał mi się i miał fajny klimat, ale końcówka podniosła moją ocenę. Ta scena kiedy zabija wszystkich w samochodzie a ilka minut później przyjeżdża pomoc jest rozwalająca. Strasznie dramatyczna i rzeczywiście chwyta za serce. Film jest moim zdaniem świetny, a do tego od zawsze uwielbiam Thomasa Jane więc z chęcią obejrzałam go w tym filmie :)

Priya12

Popieram. Scena w której ojciec zabija syna i 2staruszków chcąc oszczędzić im cierpienia, a później okazuje się że to nie potwory tylko pomoc bardzo chwyciła mnie za serce. Płakałam razem z tym ojcem masakra. Też oceniam wysoko na 7

użytkownik usunięty
88asia

Walicie, miłe panie, takimi spoilerami, że obdzieliłoby się kilka stuningowanych czinkłeczento...

użytkownik usunięty
arshenik

True, true.

Wg. mnie w ogóle film dość ciężki do oceny. Z jednej strony słabiutkie efekty specjalne, dość ekhm -głupawy- design potworków i koszmarnie banalne zawiązanie całej akcji, jakie wymyśliłyby co bystrzejsze dzieciaki z gimnazjum (chyba nie będzie spoilerem, jeśli wspomnę, że przewija się: złe wojsko, tajemnicze eksperymenty i wpuszczenie zła z innego wymiaru). Z drugiej, rewelacyjne, bardzo realne ukazanie różnych postaw zwykłych ludzi w sytuacji ekstremalnego zagrożenia. Postaw, które w pewnym momencie naprawdę potrafią zrobić na widzu większe wrażenie niż tradycyjne horrorowe wampiry, wilkołaki i gigantyczne macki razem wzięte. Wszystko uwieńczone zupełnie 'niehollywodzkim', zaskakującym i mocnym zakończeniem.

Krakowskim targiem daję mocną siódemkę.