film maskara. dawno juz zaden obraz nie zrobil na mnie takiego wrazenia! i najfajniejsze jest, ze nawet mi nie chodzi czy te potwory byly naprawde czy nie (cos z tym gazem bylo, dziwne rzecyz sie dzialy jak nawet mozemy uslyszec w czasie drogi do miasta na poczatku filmu - wiadomo amerykanie cos skombinowali, pobawili sie sprzetem i namieszali...:)) Dla mnie istota tego filmu to pierwsze: zachowanie sie roznych ludzi w rozny sposob w sytuacjach "bez wyjscia". dwa: ostatnie piec minut filmu. cos niesmaowitego. chcialoby sie powiedziec, ze film mowi o tym zeby NIGDY nie tracic nadziei. ale ja tak nie chce myslec. dla mnie gosc byl bohaterem (aby zrobic cos takiego -oczywiscie w dobrej wierze - trzeba byc naprawde twardym) a co czul na koncu....kazdy kto zrozumial film (nie tylko ogladnal ale zrozumial) jest tym przerazony!
jak chodzi o calkoksztalt to SUPER kino! - dreszcze z emocji mam bardzo rzadko podcas ogladania filmu (ostAtnim razem to chyba przy "skazani na shanshawk") a ten film wlasnie to zrobil. poprstu pozostawil jakies wrazenie.
ps. jak ktos oglada ten film pod katem: potwory atakuja i duzo krwi (czyli typowy horror 'akcji') napewno napisze ze DNO.
ps. czytam poprzednie psoty teraz i razi mnie jedno. Wy sie caly czas skupiacie na tych potworach i innych bzdetach! ludzie! bez przesady! skupcie sie na ludziach. jak jedni wpadaja w panike, inni kryja sie za bogiem, jeszcze inni szukaja przywodcy (np: duchowego) kazdy ma swoj sposob na przetrwanie. i tylko niewielka garstka osob zostaje przy zdrowych zmyslach....wygrywaja z lekiem. skupcie sie na tym a nie czy potwor byl straszny czy mial duze oczy czy sie latwo palil. uff przeciez u Kinga zawsze licza sie przede wszystkim ludzkie reakcje a nie "strasznosc" potworow..
[SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER]
troche sie powtorze ale co musial czuc gosc, ktory 3 minuty wczesniej zabil 4 ludzi w tym wlasnego syna aby uwolnic ich od meczarni, a raptem widzi wybawienie...o te 3 minuty za pozno. to jest naprawde przerazajace. byc nim w tamtej chwili to jedno z najbardziej przerazajacych mysli
[SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER][SPOILER]