PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232643
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Jak dla mnie rewelacja, chociaż momentami zalatywało "Obcym" i w ogóle te stwory... trochę niepoważne. Końcówka świetna, chociaż nieźle mnie dobiła... Najgorzej bałam się nie tych mutantów, co tej nawiedzonej psycholki. Ale mi ulżyło jak ją ten gościu kropnął.

ocenił(a) film na 7

I bardzo dobrze, że ci ulżyło. Jak by jej ktoś w tym filmie nie zabił, to monitor wywalił bym przez okno ! Film rewelacyjnie przedstawia tych stukniętych świętoszków, przez których nasze państwo nie może się rozwijać, a co gorsza opada na dno. Dopiero w tym filmie dostrzegłem jak naprawdę religia chrześcijańska robi sraczkę z mózgów innych ludzi. Film dobry, w niektórych momentach trochę fantastyczny. Końcówka zaskakująca.

ocenił(a) film na 7
Denwenser

Dokładnie, ludzie patrzą na ten film jak na horror, przez pryzmat tych stworków i dziwactw a w rzeczywistości jest to świetny dramat psychologiczno-społeczny, że tak to ujmę...

ocenił(a) film na 8
greendenck

Na szczęscię są na tym forum ludzie potrafiacy docenić dobry horror jakim bez wątpienia jest The Mist.

Psycho_Daddy

Dużą rolę w tym filmie odgrywa też dźwięk, przy dobrym selektywnym nagłośnieniu, oglądając w nocy w pokoju robi świetne wrażenie.

mlady007

Dla mnie sam sposób prowadzenia kamery, ujęć, wywarł ogromne wrażenie. Ja po prostu tam byłem, kruchy i bezsilny.

ocenił(a) film na 9
greendenck

Frank Darabont w polaczeniu ze Stephenem Kingiem to jest cos. (czyt. rowniez Zielona Mila.) film baja.

ocenił(a) film na 6

Film ogólnie dobry, 7/10. Niestety końcówka beznadziejna, -1. Polecam wszystkim przeczytanie książki (sprawia dużo lepsze wrażenie niż film co jest normą u Kinga).

Kapitalny wątek religijny, przykład jak można komuś wyprać mózg. Chyba nie muszę odnosić się do przykładu w Polsce. Do "obcego" pasowała scena kiedy wsiadali to tej terenowej toyoty. Najsłabszym elementem filmu był wątek "tego co czaiło się we mgle" (nie zdradzając co ;) )

ocenił(a) film na 7

Moim zdaniem film dobry 7/10... Ta Religijna fanatyczka[myślałem ze dostane kur**cy jak na nią patrzyłem, i pojawił mi się mały uśmiech na twarzy gdy dostała kulkę...] Końcówka strasznie przewidywalna. Ale ogólnie fajnie się oglądało ;D

użytkownik usunięty

Nie warto patrzeć na średnią ocen filmów na tym portalu. Mi się film spodobał, horrorem również bym go nie nazwał. Jak dla mnie końcówka właśnie zawyżyła ocenę, Cartmenez się nie spodobało. Różne są gusta i oczekiwania.

ocenił(a) film na 6

Jak dla mnie film jest lekko ponad przeciętny, a z ogólną oceną się zgadzam.

ocenił(a) film na 9

Jak dla mnie, niezbyt wybrednego widza, film rewelacyjny. Zapewne książka jest lepsza, jak Cartmenez nadmienił, ale film również świetny.

koosa

A mi chyba jako jedyny film bardziej przypadł do gustu niż książka. Zakończenie było dużo lepsze niż u Kinga. Niestety najpierw obejrzałam film a potem książkę, to zapewne też robi swoje.

ocenił(a) film na 6

Bardzo lubię Kinga w wersji papierowej. Adaptacje raczej są średnawe nie licząc paru chlubnych wyjątków (Misery, Lśnienie,) IMO. Mgła tak uczciwie 6/10 ale za Panią Carmody, którą miałem ochotę autentycznie udusić a w kinie ludzie klaskali jak ją uciszono daję 7/10:P