PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232633
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Film, obok którego nie można przejść obojętnie. Absolutnie niedowartościowany film.
Miasteczko, sklep, ludzie na zakupach - takie zwykłe czynności. Lokalna społeczność,
praktycznie wszyscy się znają, czasem pojawiają się przyjezdni. To tylko wprowadzenie do
filmu. Na początku spokój, ale z czasem zaczyna pojawiać się niepokój, coś się wydarzyło,
pojawia się gęsta mgła i pewna tajemniczość, strah, powoduje zmianę zachowań wśród klientów
sklepu. Perfekcyjne studium zachowań ludzi w obliczu zagrożenia. Oni się boją, nie ufają
innym, politycy zawodzą, pojawia się fanatyzm religijny i manipulacja wykorzystująca strach
innych. Czuć coraz większe zagrożenie nie tylko poza sklepem, ale także i w nim. Sytuacja
staje się beznadziejna i perfekcyjne MOCNE zakończenie filmu z muzyką, którą można
słuchać bez końca. Same efekty specjalne mogłyby być lepsze, lekko przerysowane
zachowania klientów sklepu jednak całościowo pasujące do konwencji. Dałem 9 powinno
być 10.

ocenił(a) film na 7
iamclint

Wszystko się zgadza, bardzo fajny klimat małej mieściny (uwielbiam), ale jest jeden poważny minus - za wcześnie ukazano o co tak naprawdę się rozchodzi (akcja na zapleczu) przez co klimat jednak siada. No i to dramatycznie beznadziejne zakończenie. :))))
Polecam serial The Walking Dead- ten sam reżyser, ekipa tez i tematyka podobna.

ocenił(a) film na 9
zenek_8

Beznadziejne zakończenie ?! Według mnie jedno z najlepszych zakończeń jakie widziałem, w ogóle bardzo dobry film.

extranick

zgadzam się z zenek_8, nie czytałem książki więc nie wiem czy takie było zakończenie w książce, ale w filmie robi się trochę groteskowe. Niby ostre, a jednak ma coś w sobie z groteski.

ocenił(a) film na 9
andolinis

W filmie było inne, nie zostało to zakończone, bo oni zatrzymali się w hotelu i był koniec, dlatego w porównaniu z książką, a właściwie z opowiadaniem, to filmowa końcówka miażdży. Przynajmniej tak było ze mną.

ocenił(a) film na 10
iamclint

Przepraszam z góry za "stra(c)h" to literówka. Ale zgadzam się to jedno z najlepszych zakończeń i dlatego warto obejrzeć ten film a w połączeniu z muzyką to zakończenie jest arcydziełem. Takie jest moje zdanie.