Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232646
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

KOniec najlepszy

ocenił(a) film na 8

Nie będę mówił o zakończeniu ale tego się nie spodziewałem pełne zaskoczeniae

ocenił(a) film na 7
niszcza

mnie też to zaskoczyło,tym bardziej ze ksiazka skonczyla sie zupelnie inaczej:)

użytkownik usunięty
niszcza

Co Wam się tak bardzo podoba w tym zakończeniu? Gdy tylko on opuścił samochód, zaczęłam podejrzewać co tu natworzyli i się nie pomyliłam. I nie, nie żądam od wszystkich filmów cukrowego zakończenia, ale tutaj przesadzili w drugą stronę. Tak jakby silili się na oryginalność, ale wcale je za takie nie uznałam. Po prostu do mnie nie przemawia.

Wolno ci! Sądzaiłem że ostatnie ujęcie będzie jak odchodzi w mgłę czyli kicha klasyczna. A tu jajo!!! Szok!
Ale sądziłem że King jest wielki.
A jak jest w książce??? Hej!

niszcza

koniec najlepszy ale masakryczny ;/
powtórka zakończenia w filmie z 2009r :)

ocenił(a) film na 9
niszcza

Koniec filmu to jego główny atut. Rzadko kiedy hollywoodzka produkcja potrafi tak zaskoczyć, zszokować i pozostawić widza z psychicznym zwątpieniem. Dla mnie finał rewelacyjny. Z resztą nie tylko dla mnie, ale i dla samego autora opowiadania :) Czego dowodem poniższy wywiad:

[...]"No właśnie… Jaki jest pański stosunek do jego autorskiego zakończenia filmu?

On musiał jakoś zakończyć tę historię, która w powieści nie ma wyraźnego rozwiązania. Żaden z nas przez dłuższy czas nie miał pojęcia, co z tym zrobić. Rozmawialiśmy na ten temat wielokrotnie, próbowaliśmy tak i inaczej, w końcu Frank coś wymyślił.

Paramount naciskał na inne zakończenie…

Początkowo wyglądało na to, że to będzie film Paramountu, z budżetem w wysokości 80-90 milionów dolarów, więc nalegali, aby Frank dostosował zakończenie do ich gustów. No i Frank próbował różnych wariantów, ale żaden się nie sprawdzał, toteż podjął rozmowy z braćmi Weinstein z Dimension Film. Oni wyrazili zgodę na jego koncepcję, ale dali na to tylko 17 mln dolarów, więc finał kręcono szybko i bez wielkich nakładów.

Powstały jednak dwie wersje zakończenia…

Filmy z nimi będzie można zobaczyć na DVD. Jeden z nich jest kinowy, a drugi, czarno-biały, pokaże, jaki był początkowy zamysł Darabonta.

Jaka jest pańska ocena zakończenia?

Spodobało mi się w nim to, że jest to ten rodzaj zakończenia, który bardzo rzadko można spotkać w obrazach z Hollywood. Zwykle finały są dość przewidywalne

Naprawdę nie ma pan żadnych zastrzeżeń?

Jeśli nawet pokiwałem nad nim trochę głową, to dlatego że uznałem je za tak szokujące, że wymagałoby ogłoszeń prasowych zakazujących pod karą śmierci przez powieszenie zdradzania ostatnich pięciu minut. Jedną z tych rzeczy, które nie podobają mi się w epoce internetu, jest to, że wszystko zostaje przedwcześnie ujawnione.[...]"

Tak, że wszyscy 'narzekacze', którzy czepiają się zakończenia i ze względu na nie głównie, ocena tego filmu jest jaka jest, powinni mieć 'pretensje' także do samego Mistrza Kinga :)