Zastanawiam się czy iść na to do kina. Przeczytałem różne opinie na temat tego filmu i już sam nie wiem. Proszę o OBIEKTYWNE opinie tych, którzy go oglądali w kinie. Nie piszcie spoilerów.
Jeśli jesteś zagorzałym fanem Stephena Kinga to jest to pozycja obowiązkowa.
Jeśli widziałeś już co nieco klasyki to niekoniecznie. Wszystkie argumenty "ZA" można obalić stwierdzeniem "ale to już było". I to w lepszym wydaniu.
Nie daj się również nabrać na antyreligijny wygłos filmu. Owszem jest tam ciekawa postać "sekciary" ale jest ona drugoplanowa.
Generalnie jest to coś w rodzaju "Jestem legendą" czyli takiego sobie horroru udającego, że jest filmem o czymś więcej (o ludzkiej naturze, emocjach bla bla). Wychodzi to tak jak Mc Donaldowi serwowanie wyszukanych dań. Jeśli więc szukasz czegoś co zaspokoi twój głód horrorów/thrillerów to polecam. Jeśli jednak szukasz uczty filmowej to odpuść sobie.
TO proste! idz do kina, czesc juz wiesz ze niektore opisy sa totalnie wyssane z palca i pisane przez kogos komu widocznie popcorn do glowy odwala. Jak ogladales juz cos Kinga to wiesz na czym polega przeslanie o ile mozna tak to nazwac. Ogolnie ta adaptacja jest nawet niezla.
pozwole sobie przytoczyc temat ktory powinien rozwiac twoje mysli :
Mgła" niczym "Blair Witch" 10/10
http://www.filmweb.pl/topic/820493/%22Mg%C5%82a%22+niczym+%22Blair+Witch%22+++++ ++++10+10.html