Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232663
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

PYTANIE.

ocenił(a) film na 7

Jaka powieść Kinga została przeniesiona na ekran najlepiej? Jak uwarzacie? Zapr.do wymiany poglądów...

ocenił(a) film na 6
aronn

heh...."Sztorm stulecia" gdzie King napisał scenariusz ale taka książka nie powstała z tego co mi sie wydaje...

aronn

Skazani na Shawshank - nawet moim zdaniem ekranizacja przerosła opowiadanie.

Zielona Mila

Marzenia i Koszmary (serial)

siekier_3

Moją ulubioną ekranizacją Kinga jest "Lśnienie" Kubricka, choć sam King tego filmu nienawidzi.

ocenił(a) film na 7
Albertino

King.....uwilbiam jego prozę(duża dawka psychologii).Mega kopalnia dla reżyserów ,około pięćdziesieciu ekranizacji na podstawie jego twórczości.Powstanie podobno remake "To"z 1990 roku no i Talizman którego hmm sam nie czytałem.Niezła ekranizacja Łowcy snów.A, King podobno spyknał się J.J.Abramsem(przyp.rężyser serialu Zagubieni)w sprawie adaptacji serii Mroczna Wieża.

ocenił(a) film na 10
aronn

nie ma co dywagować nad skazani nad shawshank- wg mnie bezapelacyjne dzielo i chyba najlepsza adaptacja Kinga

Talizman - musisz koniecznie przeczytać prawdziwy 'page turner' a jesli ma powstac ekranizacja to jzu cieknie mi slinka na sama mysl !! ;-)polecam rowniez goraco druga czesc talizmanu - the dark house o ile dobrze pamietam.

Mgła- mam nadzieje że bedzie chociaz w polowie tak dobre jak opowiadanie, ktore poprostu zwalilo mnie z nog i nie pozwolilo o sobie zapomniec przez dłuższa chwilę

Mroczna wieza - King sprzedał prawa do ekranizacji za ....... 19.... dolarów- tak tak !!

Łowca snów - straszne baty dostał od krytyków , wg mnie bardzo dobry s-f ma wszystko co powinien miec ten gatunek + element "kinga" ;)

1408 - kolejna bardzo udana ekranizacja, opowiadania nie czytałem a film świetny - od krytyków bardzo dobre opinie dostał

ABSOLUTNIE POLECAM - SERCA ATLANTYDÓW - swoja droga kolejne zryte tlumaczenie filmu przez producenta - film o tak niesamowicie klimatycznym nastroju, zdjeciach ( o ile dobrze pamietam jakis Polak je robil;-) i historii zapadajacej gleboko w pamiec że koniecznie MUSICIE GO ZOBACZYĆ!!!!

pozdrawiam
TK

ocenił(a) film na 7
kissman

Serca Atlantydów czytałem,dobre nie powiem.
Ale ekranizacji nie oglądałem.

ocenił(a) film na 6
aronn

Ciężko powiedzieć, która ekranizacja jest najlepsza.
W młodości bardzo lubiłem "It". Teraz ocena może być inna...
"The Mist" i "Green Mile" to dobre filmy. Jeszcze lepszy - "Skazani na Shawshank".
Serial "Shining" ten ze S. Weberem bardzo mi się podobał. Film z J. Nicholsonem - nie.

ocenił(a) film na 6
aronn

Aha, jeszcze "Stand by me" był dobrym filmem.

ocenił(a) film na 7
aronn

Chyba film "TO" zrobił na mnie największe wrazenie.

ocenił(a) film na 10
BlessedBlack

hej,
nie zapominajmy o Sklepiku z marzeniami - dosc udana ekranizacja

ALE NAJWAZNIEJSZE!!! CZY ZAUWAZYLISCIE JAK CZESTO AKTORZY GRAJACY W EKRANIZACJACH KINGA POJAWIAJA SIE W KOLEJNYCH ADAPTACJACH KSIAZEK!!??
wg. mnie cos niespotykane w skali iswiatowej ;-)

pzdr
TK

aronn

Z przenoszeniem Kinga na ekran kinowy najlepiej radzi sobie miom zdaniem Frank Darabont (Zielona Mila, Skazani Na Shawshank). Z innych napewno warto zobaczyc "Kraine Wiecznego Szczescia", "Stan Przy Mnie", "Lsnienie" itd. itp. :) PS. Od kiedy uslyszalem ze to wlasnie Darabont zajmie sie "Mgla" nie moge sie doczekac az ten film wpadnie w moje rece :P

ocenił(a) film na 8
nightmare_1985

A mi bardzo podobał się "Christine" i "Misery". Super filmiki, nie mogę się
doczekać jak nakręcą "Komórkę". Proponuję zrobić listę wszystkich ekranizacji książek Stephena Kinga, może przeoczyłem jakiś filmik.

ocenił(a) film na 7
King_cool

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stephen_King#Wczesne_lata tam są wszystkie ekranizacje ach ten King,niesamowity,a odnośnie komórki bardzo się rozczarowałem,oj bardzo przypominało mi to prozę Mastertona....

ocenił(a) film na 7
aronn

A Komórka w zapowiedziach jest na 2007rok

aronn

Jeśli chodzi o horrory na podst. Kinga, to mnie najbardziej podobał się "Smętarz dla zwierzaków", jeden z najbardziej ponurych filmów, jakie widziałem.

aronn

Wydaje mi sie ze the stand , znaczy BASTION to the besciak;}

pepe4488

Bardzo mi się podobała ekranizacja "Christine".

aronn

Mi sie podobała CZERWONA Róża.Troche dluga ale dobrze sie ogladało.

aronn

1. Stand By Me '87 - naprawdę świetna ekranizacja, polecam!
2. Shawshank Redemption '94
3. It '90
4. Shining '80, '97 - obie całkiem niezłe, choć zupełnie inne

aronn

"Carrie" potem długo, długo nic i "Misery" :)

omnia

Na pewno "Skazani na shawshank", "Zielona Mila". "Mgła" to też świetny film.