Jaka powieść Kinga została przeniesiona na ekran najlepiej? Jak uwarzacie? Zapr.do wymiany poglądów...
heh...."Sztorm stulecia" gdzie King napisał scenariusz ale taka książka nie powstała z tego co mi sie wydaje...
Skazani na Shawshank - nawet moim zdaniem ekranizacja przerosła opowiadanie.
Zielona Mila
Marzenia i Koszmary (serial)
King.....uwilbiam jego prozę(duża dawka psychologii).Mega kopalnia dla reżyserów ,około pięćdziesieciu ekranizacji na podstawie jego twórczości.Powstanie podobno remake "To"z 1990 roku no i Talizman którego hmm sam nie czytałem.Niezła ekranizacja Łowcy snów.A, King podobno spyknał się J.J.Abramsem(przyp.rężyser serialu Zagubieni)w sprawie adaptacji serii Mroczna Wieża.
nie ma co dywagować nad skazani nad shawshank- wg mnie bezapelacyjne dzielo i chyba najlepsza adaptacja Kinga
Talizman - musisz koniecznie przeczytać prawdziwy 'page turner' a jesli ma powstac ekranizacja to jzu cieknie mi slinka na sama mysl !! ;-)polecam rowniez goraco druga czesc talizmanu - the dark house o ile dobrze pamietam.
Mgła- mam nadzieje że bedzie chociaz w polowie tak dobre jak opowiadanie, ktore poprostu zwalilo mnie z nog i nie pozwolilo o sobie zapomniec przez dłuższa chwilę
Mroczna wieza - King sprzedał prawa do ekranizacji za ....... 19.... dolarów- tak tak !!
Łowca snów - straszne baty dostał od krytyków , wg mnie bardzo dobry s-f ma wszystko co powinien miec ten gatunek + element "kinga" ;)
1408 - kolejna bardzo udana ekranizacja, opowiadania nie czytałem a film świetny - od krytyków bardzo dobre opinie dostał
ABSOLUTNIE POLECAM - SERCA ATLANTYDÓW - swoja droga kolejne zryte tlumaczenie filmu przez producenta - film o tak niesamowicie klimatycznym nastroju, zdjeciach ( o ile dobrze pamietam jakis Polak je robil;-) i historii zapadajacej gleboko w pamiec że koniecznie MUSICIE GO ZOBACZYĆ!!!!
pozdrawiam
TK
Ciężko powiedzieć, która ekranizacja jest najlepsza.
W młodości bardzo lubiłem "It". Teraz ocena może być inna...
"The Mist" i "Green Mile" to dobre filmy. Jeszcze lepszy - "Skazani na Shawshank".
Serial "Shining" ten ze S. Weberem bardzo mi się podobał. Film z J. Nicholsonem - nie.
hej,
nie zapominajmy o Sklepiku z marzeniami - dosc udana ekranizacja
ALE NAJWAZNIEJSZE!!! CZY ZAUWAZYLISCIE JAK CZESTO AKTORZY GRAJACY W EKRANIZACJACH KINGA POJAWIAJA SIE W KOLEJNYCH ADAPTACJACH KSIAZEK!!??
wg. mnie cos niespotykane w skali iswiatowej ;-)
pzdr
TK
Z przenoszeniem Kinga na ekran kinowy najlepiej radzi sobie miom zdaniem Frank Darabont (Zielona Mila, Skazani Na Shawshank). Z innych napewno warto zobaczyc "Kraine Wiecznego Szczescia", "Stan Przy Mnie", "Lsnienie" itd. itp. :) PS. Od kiedy uslyszalem ze to wlasnie Darabont zajmie sie "Mgla" nie moge sie doczekac az ten film wpadnie w moje rece :P
A mi bardzo podobał się "Christine" i "Misery". Super filmiki, nie mogę się
doczekać jak nakręcą "Komórkę". Proponuję zrobić listę wszystkich ekranizacji książek Stephena Kinga, może przeoczyłem jakiś filmik.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stephen_King#Wczesne_lata tam są wszystkie ekranizacje ach ten King,niesamowity,a odnośnie komórki bardzo się rozczarowałem,oj bardzo przypominało mi to prozę Mastertona....
Jeśli chodzi o horrory na podst. Kinga, to mnie najbardziej podobał się "Smętarz dla zwierzaków", jeden z najbardziej ponurych filmów, jakie widziałem.
1. Stand By Me '87 - naprawdę świetna ekranizacja, polecam!
2. Shawshank Redemption '94
3. It '90
4. Shining '80, '97 - obie całkiem niezłe, choć zupełnie inne