Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232646
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Szczerze mówiąc

ocenił(a) film na 1

chyba najgorszy film jaki widziałam. A strasznego w tym w ogóle nic nie było. Większość scen było tak żenujących że aż śmiesznych. Jedyne co mnie "ruszyło" w pewnym sensie to końcowa scena w której on zabija wszystkich a mgła odchodzi.

ocenił(a) film na 7
Edson

Śmiesznych? Ludzie w obliczu tragedii bywają tacy jak napisałaś. Żenujący, śmieszni, irracjonalni. Takie rzeczy potrafi zrobić z ludźmi strach. Ale film? Film jest naprawdę dobry, pokazuje do czego mogą być zdolni ludzie pozostawieni sami sobie, przerażeni, wierzący w wyimaginowany świat skrajnego dobra i zła, zbrodni i kary, Boga w postaci jedynego sprawiedliwego i karzącego, proroków i fanatyków. Pokazuje również jakie mogą być konsekwencje podejmowanych czynów w momencie kiedy traci się resztkę nadziei. Film może nie jest wybitny ale to dobra rozrywka pozostawiająca po seansie przestrzeń do refleksji. Zdecydowanie polecam mimo, że nie jest to typowy horror i może nie ma w nim zbyt dużo scen typowych dla tego gatunku.

ocenił(a) film na 9
Dawidt

Książki Kinga.. trudno sfilmować.. do tego nie podobają się niektóre ekranizacje.. bo King jest specyficznym pisarzem.. ktory powoli stopniuje napięcie.. a końcówki.. ma nieprzewidywalne..czasem szokujące.. i za to uwielbiam jego książki.. a co do filmów.. było kilka sfilmowanych jego dzieł.. ale tylko Lśnienie, Zielona mila i Langoliery i własnie Mgła mi podeszły (jeśli chodzi o ekranizację ksiażek)..jest bardzo fajnie przedstawione zachowanie się ludzi.. w czasie wydarzeń... bezradności.. strachu.. niepewności.. a ostatnia scena po prostu z butów wyrywa 9/10 ode mnie

Edson

Mam te same odczucia po tym filmie, pierwszy raz dałem ocenę 1. Jak można nakręcić takie coś mają na koncie takie dzieła!? Straszne.

ocenił(a) film na 7
Piowis

Kompletnie mi się nie podobała końcówka, ale to nie znaczy, że była zła. No cóż - doskonale nam ona uświadamia, że w filmach, tak jak i w życiu nie zawsze jest piękny i szczęśliwy happy end. Poza tym film (nie porównując do książki, bo porównania nie ma) oceniam na mocne 7/10. :)