Tyle mogę powiedzieć na temat tego filmu. Po zwiastunie nie wiedziałem, czego się spodziewać...czy to będzie kolejna "Mgła"...
Film okazał się dla mnie i pewnie dla wielu się okaże kompletnym zaskoczeniem. Mamy tutaj do czynienia z niesamowitą budową napięcia, które przeszywane jest całkiem sporą dawką humoru (niekiedy czarnego). Ogólnie film ogląda się z zapartym tchem, gra aktorów jest w większości na wysokim poziomie, choć odniosłem wrażenie, że większość robi za statystów.
Miałem dystans do pomysłu autora na wyjaśnienie skąd się ta mgła wzięła, jednakże o wiele lepsza jest ta wersja niż duchy "wściekłych topielców" Carpentera.
Film mimo, że w dużej mierze s/f, to jak na ten gatunek jest bardzo realistyczny. Wprowadzenie do tematu, przedstawienie w dosadny sposób szkodliwości fanatyzmu religijnego (przekonująca do bólu Marcia Gay Harden), doskonale przedstawione zagrożenie jakie dla siebie samego i innych może stanowić człowiek oraz oczywiście bardzo ryzykowne (brawo!) zakończenie sprawia, że obraz ten ma szanse stać się w/g mnie kultowy.
Podsumowując, nie mogę się doczekać, aż ten rewelacyjny film trafi na ekrany rodzimych kin!Zabiorę ze sobą dziewczynę i znajomych. Jestem pewien, że oprócz dobrej zabawy przez część filmu, skłoni niektórych do refleksji, nie pozostawiając nikogo obojętnym.
Apel do dystrybutorów: Proszę, nie każcie nam długo czekać! Film może nie ma zadatków na kasowy hit, ale z pewnością warto go do nas ściągnąć. Tyle nędzy do nas trafia z USA, dlaczego nie można zainwestować w coś dobrego?
Masz rację. To dobry film. Czytałem wcześniej negatywne recenzje i "Mgła" zaskoczyła mnie pozytywnie. To niesamowite, że musimy czekać tyle czasu na polską premierę. Kto chce zobaczyć film teraz, niech poda swojego maila to przyślę adres strony na której można zobaczyć film online (j. angielski).
Pozdro.
Jeszcze coś.
Jako że jest to kolejny film Franka Darabonta, odczuwalna jest w nim podobna atmosfera jaka panowała w jego słynnej "Zielonej Mili", tak mnie się wydaje (budowa relacji między postaciami, dwaj bohaterowie drugoplanowi z "Mili";p
Poza tym gdybym miał podać 3 filmy jakie reżyser prawdopodobnie oglądał przed nakręceniem "Mgły" to byłyby to: "Wojna Światów", "Mgła" Carpentera oraz "Grindhouse:Planeta Terroru":)
Premiera 22 lutego 2008??Nie uwierzę dopóki nie zobaczę chociaż polskiego plakatu;P