Film został niemalże zlinczowany na całym FW(noty, opinie), do końca nie wiem dlaczego.Mimo to postanowiłem poświęcić mu czas. Z dwojakich względów;po 1 cenię twórczość Kinga, po 2 Darabont świetnie potrafi przenosić na ekran prozę w/w pisarza. I w tym przypadku było podobnie(sic!).Szczerze powiedziawszy dawno nie żyłem tak filmem. Nie jest to zwykły, sieczkowaty i kikutowaty horror, jakich ostatnio wiele. Tu krew leje się rzadko, kul jest jak na lekarstwo, zaś trup nie ściele się gęsto. Raczej postawiono na psychologiczny klimat filmu. Darabont pokazał, że można stworzyć coś przerażającego mając do dyspozycji tylko supermarket i grupę różnorodnych i specyficznych postaci. Niekoniecznie w tym filmie przerażają pojawiające się potwory, ale postępowanie ludzi. Przede wszystkim "Mgła" ma to coś czego obecnym horrorom brakuje:nieprzewidywalność, klimat i kontekst psychologiczny. Nie zrażać się nieprzychylnymi opiniami 'piłożerców'(z całym do nich szacunkiem)!
9/10
Masz całkowitą rację! Film nie dla zwyklych horrorofilów, którzy w takich filmach szukają tylko bezmózgiej sieczki i zalewu krwi na ekranie. Kiedy trzeba trochę wysilić mózg to już film jest bee i wogóle.
Film IMO bardzo dobry. Świetnie trzyma w napięciu, choć "wstęp" dosyć przydługi i był męczący. Jednak w miarę oglądania wciągnąłem się cały. Dobrze pokazana psychologia tłumu. Przychodziło mi do głowy porównanie do bezmyślnych zombi. Cały ten market przypominał małe społeczeństwo. Muzyka jak najbardziej na plus. Dobre zakończenie, w dobrym momencie.
Film mi się podobał. Zaskoczyło mnie zakończenie (na +, choc duszą wolałbym by stało się inaczej).
I faktycznie, naciekawsze jest to co dzieje sie w sklepie i tajemnica. Dobrze że nie użyto hektolitrów sztucznej krwi.
Recenzja na stronce stara się wmówic że film jest anty religijny - bzdura! Jest pro zdroworozsądkowy+pokazuje że nie wolno tracic nadzieji - a ze stracili pod koniec ta nadzieje, film skończył się potwornie smutno.
Film pokazuje w złym świetle fanatyzm, ale nie religie. Zresztą nie o to w nim chodzi. Chodzi o pokazanie postaw ludzkich! Minus taki że wstęp przykrótki.