PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232643
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

najlepszą sceną w filmie jest zakończenie, po prostu świetne i bardzo w stylu Kinga! opowiadania jeszcze nie przeczytałam, ale wkrótce to nadrobię.
cała fabuła raczej naciągana, chociaż sam motyw zła ukrytego w mgły mi się podoba. mimo wszystko zakończenie jest czymś, co baaardzo podniosło moją ocenę tego filmu.

ocenił(a) film na 7
lily_vampire

Z tego, co sobie przypominam, opowiadanie ma zupełnie inne zakończenie od filmu :)

ocenił(a) film na 7
catherinevictoire

inne?? a to ciekawe...muszę przeczytać:):) myślałem że to jest właśe takie w stylu Kinga...hmmm...dobrze wiedzieć:) trzeba szarpnąć się groszem i to przeczytać:)co nie zmienia faktu że dla mnie to zakończenie uratowało film:)

ocenił(a) film na 7
ziger

Inne, inne. Polecam przeczytać :) "Mgła" mi się bardzo podobała, jak zresztą reszta twórczości Kinga. Przeczytałam dopiero po obejrzeniu, ale to nie zmienia faktu, że i opowiadanie, i film mi się podobały. Ale fakt faktem, że filmowe zakończenie istotnie w stylu Kinga ;)

ocenił(a) film na 7
catherinevictoire

ok....ale jak będzie kiepskie to będzie na Ciebie i upomnę się o zwrot kosztów:P:P

ocenił(a) film na 7
ziger

mnie właśnie też zakończenie wydało się takie... stricte kingowskie.
właśnie muszę przeczytać opowiadanie, ale póki co czeka mnie jeszcze parę innych pozycji :)

ocenił(a) film na 7
lily_vampire

no ja teraz przedzieram się przez "TO" Kinga:) ponad 1000stron...i mało czasu na czytanie ale daję radę:)

ocenił(a) film na 7
ziger

ha, no widzisz, ja właśnie niedawno 'TO' skończyłam czytać i muszę przyznać, że pozycja ta zrobiła na mnie niesamowite wrażenie... i mimo faktu, ze jest to 'krowa' /ponad 1100 stron/ nie chciałam skończyć czytać tej powieści, chciałam, by trwała i trwała, a kiedy skończyłam, ogarnęło mnie uczucie pustki - opisane symptomy to niezawodny znak, że książka jest świetna :)

ocenił(a) film na 7
lily_vampire

tak, zakończenie jest jest fantastyczne, szczerze mówiąc nie spodziwałam się, nie potrafię sobie wyobrazić jego uczuć po wszystkim
zakończenie 10, film ogólnie - 7 (bo fascynujący nie był.

ocenił(a) film na 7
anae

ja bym nie mógł żyć dalej z takim cięzarem

ocenił(a) film na 6
ziger

tak, zakończenie wstrząsa widzem; zaraz zaczynasz wyobrażać sobie siebie w takiej strasznej sytuacji; dobrze, że jest taki moment w filmie kiedy próbujesz się utożsamiać z bohaterami bo to znaczy, że ostatecznie wyszło z tego niezłe kino:) obejrzałam film na "2 razy" i muszę przyznać że początek mnie znudził ale ta końcówka...

ocenił(a) film na 8
lily_vampire

Właśnie zakończenie opowiadania jest bardziej w stylu Kinga, moim zdaniem ;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Ms_Pink

Raczej, że. King słynie ze średnich zakończeń. Najlepsze zakończenie jakie powstało wg Kinga było w 'Czarny Dom' moim zdaniem. A filmowe zupełnie 'niekingowskie'. Znacznie lepsze niż w opowiadaniu :P

ocenił(a) film na 7
Amish1188

chyba jednak mało ksiązek Kinga przeczytałeś. Polecam zbiór opowiadan Nocna Zmiana.....tam było kilka ciekawych zakończeń

ocenił(a) film na 8
ziger

Mi się zakończenia Kinga podobają, ale ich nie lubię, wiem, że to głupio brzmi, bo zaprzeczam sama sobie, ale nie umiem napisać inaczej. Zakończenia są znakiem rozpoznawczym powieści, jak i opowiadań Kinga, ale zostaje po nich niedosyt. Jak przeczytałam wczoraj w powieści S. Kinga "Worek kości": 'Opowiadanie kończy się wtedy, kiedy autor nie wie co będzie dalej'. Myślę, że cytat ten doskonale opisuje powieści Kinga ;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Ms_Pink

hmmm...nie będę się tutaj wymądrzał bo nie czytałem tego opowiadania ale czytałem wiele innych i najbardziej podobają mi się opowiadania które kończą się niezwyczajnie. Chodzi mi o to że większość z nich konczy się w ten sposób iż daje sporo do myślenia, zmienia perspektywę myślenia, daje możliwość do rozwinięcia opowiadania w głowie czytelnika czy też zakończenie jest zupełnie nieoczekiwane i zmienia naglę się okazuje coś zupełnie innego niż to o czym myśleliśmy. Nie będę tu rzucał nazwami gdyz nie chcę zdradzać zakończeń opowiadań i odbierać ludziom przyjemności z ich czytania:) Jednak jest sporo takich i myślę że generalnie większość się mu udaje choć są i takie opowiadania które jakoś nie powaliły mnie na kolana...czytają się fajnie ale na tle pozostałych są słabsze. Tak czy inaczej uwielbiam jego książki i mam nadzieję przebić się przez wszystkie:)

ocenił(a) film na 8
ziger

Witam! Mam male pytanie odnośnie filmu (SPOILER!!!!)

Mianowicie ciekawi mnie czy w filmie pokazany jest los osób, które opuścily supermarket
razem z sąsiądem glównego bohatera (tym ciemnoskórym adwokatem, niedowiarkiem z Nowego Jorku).
Nie zauważylem żadnej z tych osób na wojskowej ciężarówce w końcowych scenach filmu...
Czy jest to celowy zamysl reżysera, abyśmy sami domyślali się co się moglo z nimi stac czy może
nieuważnie oglądalem film i coś przeoczylem...Nie chcialem zakladac osobnego tematu tak więc
podczepie się tutaj, może ktoś mi odpowie :D Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
swieczka

Również SPOILER
Też ich nie zauważyłem, ale skoro 100m od supermarketu został rozszarpany Harleyowiec to myślę że oni wiele dalej nie dotarli ;)
Ale (prawdopodobnie) była ta kobieta co sama wyszła ze sklepu do dwójki dzieci (jedno 8letnie jeśli dobrze pamiętam).