Miasteczko Salem

'Salem's Lot
2004
6,2 8,3 tys. ocen
6,2 10 1 8322
4,3 3   krytyków
Miasteczko Salem
powrót do forum filmu Miasteczko Salem

ocenił(a) film na 8

Film świetny, choć książka oczywiście lepsza.Według mnie to najlepsza książka Kinga. Wątki
nieco pozmieniane ale w stopniu do przyjęcia. Chciałabym obejrzeć starszą wersję tego filmu,
wiecie może czy jest gdzieś dostępna ?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Oleksandra_94

tak z ciekawości ile książek Kinga przeczytałaś?

ocenił(a) film na 8
SilentJay

ok, ok. Powinnam napisać " Według mnie to najlepsza książka Kinga spośród tych, które przeczytałam". A przeczytałam 9 lub 10

Oleksandra_94

Sam zaczynam dopiero swoją przygodę z Kingiem i jak na razie przeczytałem: "Carrie", "Miasteczko Salem", i dwa tomy Mrocznej Wieży. Teraz czytam "Lśnienie" i "Bastion". Miasteczko na pewno bardziej mi się podobało niż "Carrie" i "Roland", ale "Powołanie trójki", "Lśnienie" i "Bastion" są IMO dużo lepsze. Co jeszcze czytałaś?

ocenił(a) film na 8
SilentJay

Ja na Carrie lekko się zawiodłam. Choć ekranizacja była dobra, w tym roku ma być kolejna więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Z książek Kinga najbardziej polecam jeszcze Zieloną Mile, Misery, Czarną bezgwiezdną noc, Dallas 63 i Ostatni bastion Barta Dawesa. Czyli prawie wszystkie, które przeczytałam. Osobiście, zawsze myślałam, że King jest lekko przereklamowany. No, ale się myliłam. Mistrzowskie książki a co w sumie dziwne równie mistrzowie są ekranizacje. A raczej zwykle ekranizacje zabierają bardzo dużo z charakteru książki. Polecasz Mroczną Wieżę ?

Oleksandra_94

Na razie przeczytałem tylko dwa tomy. Pierwszy rozczarowuje, a drugi jest bardzo dobry. Każdy następny tom podobno jest lepszy od poprzedniego.

ocenił(a) film na 7
SilentJay

Przeczytaj: To, Rose Madder, Worek kości, Dolores Claiborne, Ręka Mistrza, Mroczna Połowa
Obejrzyj Sztorm Stulecia do którego niestety ne powstała papierowa wersja.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Oleksandra_94

8/10? Osobiście nie przeczytałem książki a ten film sam przez siebie nie wywołał u mnie żadnych emocji, zaskoczenia czegokolwiek. Daje 6 tylko i wyłącznie dlatego, że to protoplasta pomysłów z wampirami napisana przez Kinga.

Oleksandra_94

rzeczywiscie bdb ksiazka, od siebie moge polecic "cmętarz zwieżąt" wg mnie jeszcze lepsza opwiesc Kinga :)

ocenił(a) film na 7
Oleksandra_94

Muszę obejrzeć bo książkę właśnie zacząłem.
Ja czytałem siedem tomów mrocznej wieży: Roland, Powołanie Trójki, Ziemie Jałowe, Czarnoksiężnik i Kryształ, Wilki z Calla, Pieśń Susannah, Mroczna wieża;
oraz inne: To, Joyland, Carrie, Dallas 63', Christine, Podpalaczka, Bezsenność, Wielki Marsz, Desperacja, Pod kopułą, Bastion, Komórka, Skazani na Showshank oraz zestaw opowiadań 4 po Północy
W sumie 21 książek :)