PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681749}
4,7 2,6 tys. ocen
4,7 10 1 2638
Miasto odkupienia
powrót do forum filmu Miasto odkupienia

Najbardziej rozwalilo mnie w tym filmie to,ze kilka razy czy to w radiu czy przez ludzi jest mowa o
upalach siegajacych 40 stopni a ludzie poubierani jakby byla jesien... Zastanawiam sie czy w
upalnym MEKSYKU lub LAS VEGAS ludzie nie nosza sandalow i krotkich spodni jak takie upaly?
W filmie mamy nie dosc ze dlugie spodnie do tego grube kowbojki podkoszulek koszule i zeby
bylo smieszniej kurtke... Tylko kretyn w tak extremalnych temperaturach sie tak ubiera...
Przeciez cialo ludzkie w takich warstwach odziezy masakrycznie by sie pocilo i odwadnialo...
PS.MOZE TEN FILM KRECILI ZIMA I DLATEGO ICH TAK POUBIERALI HEHEHEHE ;-)

ocenił(a) film na 8
punisher822_filmweb

Jezu, kto na to patrzy.

ocenił(a) film na 5
arnie47

Wielu ludzi czlowieku... Jak jestes taki madrala to ubierz sie na czarno zaloz czarna kurtke i paraduj w srodku lata w upale 32 stopnie na sloncu... Juz widze jak szybko bys lecial do chaty sie przebrac w sandaly krotkie spodnie i koszulke... Wiec nie wyskakuj mi z tekstami JEZU KTO NA TO PATRZY bo taki poziom glupot w filmach tez przeraza...

ocenił(a) film na 3
punisher822_filmweb

Klimat pustynny jest taki, że cechuje się bardzo dużymi dziennymi wachaniami temperatury, ok. 30st Celsjusza skoku. Upał jest od około południa do około 6 wieczorem. Są też bardzo silne wiatry, i wtedy nad ranem może być nawet poniżej zera. Także te ubrania nie są takie nierealne. Poza tym, film dzieje się w czasach współczesnych, gdzie wszechobecna klimatyzacja jest ustawiona na 60-kilka stopni Fahrenhajta, czyli 20-parę stopni Celsjusza.

Nie możesz porównywać klimatu Południowej Kaliforni do klimatu umiarkowanego, jak w Polsce, z wyraźnymi porami roku. Tutaj masz wiosnę/lato/jesień lub jesień/zimę/wiosnę w ciągu jednej doby.

Wujek_Sylwek

Owszem, więc ubieram się stosownie do aktualnej aury, a nie chodzę non stop w kurtce, bo za 8 godzin będzie chłodno.
Ciuchów nie mieli czy jak?
Kilka godzin ubrany jak cebula w 40 stopniowym upale?
Od samego rana przygotowują się na chłodną noc?
:D ŻAL!
Ciekawe czy zakładasz kalosze z rana, bądź zabierasz na spacer parasolkę, gdy wiesz, że pod koniec dnia będzie deszcz :D

ocenił(a) film na 3
baraqs

Chyba za bardzo przejąłeś się tytułem filmu. Oni wszyscy poubierani są całkiem normalnie jak na klimat w Piru,CA, gdzie film był kręcony. Tam jest może zdziebko chłodniej niż w Baker.CA, aczkolwiek są podobne skoki temperatury.

Ortodoksyjni żydzi regularnie chodzą w pełnym ubraniu i futrzanych czapach w klimacie pustynnym i jakoś nic im się nie stało:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shtreimel

ocenił(a) film na 4
punisher822_filmweb

Zwróć uwagę, że w wielu krajach, gdzie jest naprawdę gorąco, ludzie nie chodzą w krótkich spodniach ani sandałach. Gdy temperatura przekracza 36 stopni, rozbieranie się przestaje mieć sens - priorytetem staje się ochrona ciała przed słońcem, żeby nie doznać poparzeń słonecznych. Chodzi się więc w rzeczach długich, ale przewiewnych (tak np. robią Arabowie). Mnie w tym filmie bardziej rozwaliło to, że kilka osób jest w skórzanej odzieży - o której można powiedzieć wszystko, ale nie to, że jest przewiewna :-)

ocenił(a) film na 5
marek_misiak

NO WLASNIE O TO MI CHODZILO!!! Ja wiem doskonale ze w krajach gdzie tropikalne upaly sa normalne ludzie sa opatuleni od stop do glowy jakimis plutnami ale do diaska nie naginaja w skorzanych kurtkach, butach i spodniach jak na jesien ;-)... Co innego miec lniane szaty na sobie a co innego czarne jakies skory lub koszule... Opatulony w lniany material znacznie mniej sie pocisz niz ci 'GANGSTERZY' filmowi.

ocenił(a) film na 4
punisher822_filmweb

A zauważyłeś, że jak na taki upał i niedopasowaną odzież ci goście stosunkowo niewiele się pocą?

ocenił(a) film na 5
marek_misiak

Jasne ze zauwazylem... Wiem ze czasem sie czepiam niektorych filmow ale taki juz jestem i takie rzeczy mnie wkur...ja. Upal ponad 36 stopni a oni poubierani na czarno w pelnych butach skorach i ani jeden nie wycieral twarzy ociekajacej potem... MIALES RACJE... Zreszta sam wiesz jak zachowuje sie Twoj organizm i innych w upale miedzy 27-34 stopnie. Jak jest goraco i jak czlowiek automatycznie sie rozbiera aby chlodzic cialo. Calkiem niedawno w POZNANIU mielismy 34 stopnie i byla taka patelnia ze wyjscie w pelnych butach dlugich spodniach i kurtce byloby odbierane za szlenstwo. Calkiem mozliwe ze ten film o ktorym pisalismy nakrecano w okresie jesiennym lub nawet zimowym gdzie jest w tamtym rejonie chlodniej niz w srodku lata.

ocenił(a) film na 4
punisher822_filmweb

To nie takie rzadkie - kręcenie filmów, w których rzekomo jest upał, a w rzeczywistości jest np. 18 stopni i aktorzy muszą chodzić porozbierani i na zbliżeniach widać czasem, że mają gęsią skórkę. W tym filmie chyba gość od kostiumów pracował osobno, a scenarzysta osobno i pewnych kwestii nigdy nie uzgodniono - albo aktorzy dobierali sobie ciuchy sami i uznali, że ubiorą się odpowiedno do pogody (ile tam może być jesienią - 20 stopni?). A Twoja spostrzegawczość jest cenna - sam lubię wyłapywać w filmach takie rzeczy :-)