Skorumpowany burmistrz (Leslie Nielsen) powodowany chciwością i głupotą doprowadził do wielu nieprawidłowości. Za jego rządów zezwolono na wybudowanie zakładów chemicznych w środku miasta. W tym samym czasie powstało też kilka budowli użyteczności publicznej, które wzniesiono niezgodnie z obowiązującymi przepisami. Jednym z tych obiektów jest miejscowy szpital, który nie spełnia podstawowych wymogów bezpieczeństwa. Jeden z pracowników rafinerii występuje o podwyżkę. Spotyka się z odmową i do tego zostaje zwolniony z pracy. Z zemsty otwiera zawory bezpieczeństwa od zbiorników z paliwem; benzyna w niekontrolowany sposób zaczyna płynąć do instalacji usytuowanych w całym mieście. Wkrótce dochodzi do kilku potężnych eksplozji. Miasto pogrąża się w chaosie. W najtrudniejszej sytuacji są lekarze i pacjenci z miejskiego szpitala. Okazuje się, że budynek, w którym mieści się szpital grozi zawaleniem. Wszystkie miejskie służby ratownicze są zajęte gaszeniem pożarów. Lekarze pod wodzą doktora Franka Whitmana (Barry Newman) ratują ofiary katastrofy. Sami też muszą zadbać o własny los i o bezpieczeństwo pacjentów. Muszą przeprowadzić skuteczną ewakuację szpitala zanim będzie za późno.
Ten opis to nie do tego filmu. Skopiowałeś czyjś opis z innego filmu o tym samym tytule i pewnie zadowolony jesteś ze swojej pracy. Pajac jesteś!
Ogólnie w filmie chodzi o to że w mieście (nie pamiętam jakim)następuje systematyczny wzrost temperatury powietrza. Jako pierwsze zauważają to dwie panie naukowiec oraz odkrywają co jest tego przyczyną.
Ogólnie film słaby, taka typowa produkcja telewizyjna bez sensu.
Oba te filmy są o jednym i tym samym. Wersja z 2009 roku ma aktorstwo, dialogi i rozterki głównych bohaterów na poziomie serialu Klan. Filmu z 79go nie widziałem.
No OK, tylko że koleś tutaj wspomniał w opisie o Leslie'm Nielsenie, a on grał w tamtym filmie z 1979 roku, zaś w filmie z 2009 roku raczej na pewno się nie pojawił. Co oznacza, że koleś źle wpisał opis filmu.
Być może filmy mówią o tym samym, nie wiem tego. Ja znów widziałem tylko tamten film z 1979 roku i to jest raczej bardzo średni film. :)
Masz rację. W Los Angeles temperatura powietrza przekracza rekordowe, od 1913 roku, 57 st. C. Przyczyną są bezprawnie prowadzone odwierty przez skorumpowanego biznesmena. Następuje wyciek metanu, który powoduje pożary w całym mieście. Jeżeli temperatura przekroczy 60 st. C, spłonie cała Kalifornia. Dr Kate Janson, specjalną sondą, powoduje opad deszczu.