PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=773378}

Moja kuzynka Rachela

My Cousin Rachel
2017
5,9 6,0 tys. ocen
5,9 10 1 6012
6,2 6 krytyków
Moja kuzynka Rachela
powrót do forum filmu Moja kuzynka Rachela

Jak wy sądzicie?

Psajkoo

Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem. Ona na końcu popełniła samobójstwo? Dlaczego? Co ma do tego zdanie, że to bardziej Greg niż Włoch i że bardziej woli chłopców? Troszkę się pogubiłem pod koniec. Dzięki za wyjaśnienie.

ocenił(a) film na 8
ciutki1987

Nie, nie, to nie było samobójstwo. Pamiętasz jak Philip jadąc konno przez ten sam klif prawie z niego zleciał? Klif się osuwał, więc osunął się też i pod nią, a on zrozumiał to za późno dając jej pomysł na tę przejażdżkę, więc niestety zginęła.

Nie wiem sama do końca o co chodzi z tym Gregiem, ale to uświadomiło mu, że to nie był jej kochanek, bo był gejem, więc to zasiało w nim mnóstwo wątpliwości na temat tego, czy Rachela była taka, jaką ją podejrzewał. Dlatego pojawia się pytanie - była winna temu, że go zatruwała, czy może to była tylko zwykła choroba, przeziębienie? Chciała odejść z całym majątkiem, czy może po prostu taka już była i "sama sobie nie mogła pomóc"? Kochała go czy nie kochała? Film pod koniec zostawia nas tak naprawdę z niczym, tylko z naszymi domysłami i teoriami :D

Psajkoo

Świetnie wytłumaczone dzięki wielkie. Pozdrawiam ps. Winna :p

ocenił(a) film na 8
ciutki1987

Nie ma sprawy i dzięki :D

Psajkoo

No tak, ale jak już leżała na tej plaży, a on siedział na pierwszym planie, to tam w tle był nagle jakiś ruch i odgłos wystrzału.

niunia123_filmweb

Przewinęłam to jeszcze raz - to ktoś strzelał do konia, ona leżała nieruchomo. Czyli zwykły wypadek, choć Phillip miał na niego nadzieję.

ocenił(a) film na 8
niunia123_filmweb

Miał na niego nadzieję? Skoro tak, to w ostatnim momencie coś musiało nim ruszyć, bo chciał ją uratować i jechał do niej. Może uświadomił sobie że może być niewinna? Albo po prostu zeszły z niego emocje i przestał chcieć jej śmierci?
Bardzo ciekawe, jak różnie można ten film interpretować, na pewno do niego wrócę, bo może wpadnie się na coś nowego :P

Psajkoo

Skierował ją tam, wiedząc o realnie grożącym jej śmiertelnym niebezpieczeństwie. Potem zmienił zdanie, ale Rachela była już martwa.

ocenił(a) film na 7
Psajkoo

Grekiem a nie Gregiem xD Nawiązanie do starożytnej Grecji, gdzie homoseksualizm nie był niczym zdrożnym ani rzadkim.
Co do przejażdżki wzdłuż klifów - Philip zaproponował jej trasę właśnie ze względu na przypływy podmywające ich podstawę. Był przekonany, że Rachel go truje (tak jak Ambrose'a - choć nie wiadomo, czy to prawda, czy tylko domysły) i w ten sposób chciał się jej pozbyć. Tymczasem odnalezione listy wskazywały na coś innego, dlatego chciał ją uratować ale nie zdążył. Pytanie o jej winę pozostaje otwarte - i tu interpretacje pociągają za sobą potężne konsekwencje. Jeśli była trucicielką, to spotkała ją słuszna kara a Philip szczęśliwie uniknął śmierci. Jeśli zaś oskarżenia były dziełem zaborczych i chorobliwie zazdrosnych umysłów Ambrose'a i Philipa, oznaczałoby to, że Philip z ofiary stał się zabójcą. Pytanie o winę, zatem, dotyczy dwóch postaci: zbrodnię popełniła Rachel, czy też Philip?

Psajkoo

Wg mnie winna :)

ocenił(a) film na 7
Psajkoo

Winna. Nawet jeśli nie podawała mu trucizny, winna zwodzenia młodego, naiwnego... bogatego szlachcica.