PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=773378}

Moja kuzynka Rachela

My Cousin Rachel
2017
5,9 6,1 tys. ocen
5,9 10 1 6073
6,2 6 krytyków
Moja kuzynka Rachela
powrót do forum filmu Moja kuzynka Rachela

Film tak naprawdę nigdy nie odpowiada nam wprost, czy obaj panowie mieli paranoję, czy może jednak naprawdę była tu jakaś zbrodnia. Pod koniec filmu dostajemy garść informacji na korzyść Racheli - kochankiem nie był Włoch, bo był gejem, klejnoty oddała Philipowi do banku, z przyjacielem z Włoch rozmawiała o tym, że nie umie zostawić Philipa, więc może by go wziąć z sobą... Ale czy mogła to wszystko podłożyć wiedząc, że Philip będzie chciał coś znaleźć? Czy jej ziółka były naprawdę trujące, czy może on zachorował z zazdrości i miłości, a tak naprawdę na jakąś inną chorobę, których w tamtych czasach było niemało?
A może... jest inna podejrzana? Taka, która była zazdrosna o Philipa, wiedziała o listach, herbacie... Louise. Czy to nie ona koniec końców najwięcej zyskała? Po tym jak Ambrose umarł z przyczyny choroby (a nie zatrucia) Louise mogła zrobić wszystko, żeby rzucić jak najwięcej podejrzeń na Rachelę. W końcu to ona dała mu garść zdań, które przekonały go o tym, że Rachela nie chce nic dobrego, tylko jego majątku. Do ostatniej chwili trzymała też dla siebie informację, że Włoch jest gejem - dlaczego? Wiedziała, że Rachela jedzie nad klif, wiedziała, co może się stać, bo każdy stamtąd wiedział, że one się osuwają. Dlaczego powiedziała o tym tak późno? Dla mnie (w filmie, bo książki nie czytałam) to podejrzana postać. A na koniec, gdy Phlip chwyta się za bolącą głowę, ona jest radosna i szczęśliwa. Wygrała. Dostała to, co chciała.
To tylko luźna teoria, to tylko moja wersja wydarzeń. I uważam, że Rachela nie była winna.

ocenił(a) film na 6
Engy

Proponuję przeczytać książkę, bo film prezentuje nieco inną wizję tej historii ;)