7,4 72 tys. ocen
7,4 10 1 72267
6,7 36 krytyków
Monster
powrót do forum filmu Monster

Moja opinia...

ocenił(a) film na 10

Obejrzałem ten film, i dużo się nad nim zastanawiałem a szczególnie nad postacią Aileen Wuornos. Przecież ta kobieta moim zdaniem nie zasługiwała na karę śmierci. Ludzie, jaka niesprawiedliwośc jest na tym świecie! Od dzieciństwa tak naprawde musiała walczyc o swoje aby przetrwac i życ. Fakt, nie moralnie zrobiła zabijając dla pieniędzy. Ale nie patrzmy tylko pod tym jedynym aspektem! Przecież została brutalnie zgwałcona i pobita, co ją skłoniło za pierwszym razem w obronie własnej do zamordowania człowieka. A później tylko to robiła dlatego, gdyż nienawidziła męźczyzn którzy uważali ją jak towar na półce w sklepie. Moim zdaniem kara dożywocia by wystarczyła. Może pisze tak, gdyż jestem przeciwnikiem śmierci i uważam, że każdemu człowiekowi trzeba dac i szanse. A sędziowie skazali ją na kare śmierci, gdyż na pierwszej rozprawie ona im nabluzgała. Ciekawe jak by to było, gdyby tego nie zrobiła. Może wtedy była by, jeszcze na tej planecie? Nic mi nie wiadomo, ale nic nie wykluczam.
Pomyślmy, że Aileen urodziła się w szanowanej rodzine, gdzie matka jest lekarzem a ojciec nauczycielem. Czy była by taką osobą, czy posuneła by się do takich czynów jakich się dopuściła? Nie wiem, ale wina jest u podnuża dzieciństwa. Wina jest po stronie jej rodziców, których nie mniała. Ona nie zaznała tak naprawde nigdy w życiu miłości. Jedynie otrzymała ją, od Selby która była i jest lesbijką. Popatrzcie na to wszystko z innej strony. Bo ten film taką właśnie strone przedstawia. A tak wogóle to wie może, ktoś z Was co się dzieje teraz z Selby. Czy żyje i jak dalej się jej losy potoczyły? Ja w necie nic na jej temat nie moge znaleźc.

Szkoda mi jej. To wszystko przecież nie musiało, się tak skończyc. A mogło wręcz przeciwnie potoczyc...

dearling

W rzeczywistości Selby w ogóle nie wygląda jak Christine Ricci! Jest gruba, wstrętna i dużo starsza. Na youtube jest parę wywiadów z nią. Selby też ma w tym swoją winę. To Aileen zarabiała na je obie. Tamta nic nie spróbowała nawet. A potem ją zdradziła. Powinna zapobiec tym zabójstwom. A wiedziała i nic nie robiła. Potem jak poczuła strach że ją też przymkną za współudział to ją sypnęła. Co za los, jedyna osoba od której dostała miłość tak ją zdradziła !

ocenił(a) film na 10
paulina152

A możesz podac mi linki z wywiadami Selby? Wiesz, niestety takie jest życie. Jak dla mnie to ten film zrobił na mnie kosmiczne wrażenie. Całą noc nie spałem, tylko myślałem o tej kobiecie i niesprawiedliwości jaka ją spotkała. Ja osobiście, nawet bym jej do więźienia nie wsadził ale na leczenie do psychiatryka na zaburzenie osobowości jakie u niej występowało. Trzeba zawsze dawac szanse innym, jeżeli sami również chcemy tą szanse uzyskac kiedys...

ocenił(a) film na 5
dearling

Była zaślepiona swoimi ideałami... prawda, że to straszne i można jej współczuć ale zabiła kilku niewinnych facetów. Jeden koleś chciał jej pomóc i ... zginął. Drugi, ten policjant miał żonę na wózku.Nie ruszyło to was jak zobaczyliscie, że w portwelu trzymal zdjecie swojej żony na wózku? Przeciez to też byli niewinni ludzie, nie zasłużli na śmierć.

ocenił(a) film na 5
notobouns

popieram. Pierwszego mężczyznę zabiła w obronie własnej, co do reszty, no cóż... ;|
moim zdaniem, głupie jest takie klepanie ją po tyłku, Oj Biedna Aileen, bo miała zryte dzieciństwo i stała się jaka stała.

Po 1) nie słyszałam o jakimkolwiek seryjnym mordercy, który miałby przednie dzieciństwo. A jakoś o Tedzie Bundy'm czy Czikatile mówi się co za bestia, co za potwór, a tu nad Aileen wszyscy się litują.

Po 2) Szkoda mi kobiety, no ale dajcie spokój nie traktujmy jej jak ofiary. Ile jest w dzisiejszym świecie kobiet, które w młodości były gwałcone, i co każda z nich wyrosła na mordercę?

Po 3) Joachima Knychałę -polskiego seryjnego mordercę uważa się za bestię, bo brutalnie mordował kobiety. Dlaczego to robił? bo ich nienawidził. Aileen też nienawidziła facetów i ich mordowała; więc dlaczego ją traktuje się jak ofiarę? Knychała też łatwego dzieciństwa nie miał.

Jasne, ja też uważam, że powinna dostać dożywocie, albo żeby ją zamknęli w psychiatryku. Poprostu żeby kobieta miała szansę się zmienić. Kara śmierci wg mnie nie jest wyjściem. I jak widać nadal, argument 'kara śmierci będzie odstraszać potencjalnych morderców' nie ma za bardzo racji bytu.

pzdr.