PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123}

Mortal Kombat 2: Unicestwienie

Mortal Kombat: Annihilation
1997
4,8 20 tys. ocen
4,8 10 1 20202
2,5 11 krytyków
Mortal Kombat 2: Unicestwienie
powrót do forum filmu Mortal Kombat 2: Unicestwienie

Witam. Temat został założony aby wymienić wszystkie możliwe nieścisłości związane z oryginalną fabułą gier. Nie mam zamiaru tutaj oceniać filmu gdyż jego poziom i klasa są wręcz niesamowicie i nieprzyzwoicie nieocenialne... O tak! Zatem na początek chcę zwrócić waszą uwagę na jedno. Wielu z was ogląda cutsceny z ostatniej gry czyli MK 2011 i na ich podstawie wypomina filmom nieścisłości i nieprawidłowości. Dlatego uprzedzam od razu iż jest to nietrafne! Historia przekazana nam w MK 2011 to alternatywny przebieg oryginalnej fabuły MK. W skrócie oryginalna fabuła kończy się źle - Wszyscy wojownicy Mortal Kombat zostali zniszczeni, pozostał na polu bitwy Shao Kahn i Raiden. Raiden walcząc w innym wymiarze niż ziemski nie posiada w pełni swych mocy i dlatego Shao Kahn pokonuje go. Jednak zanim zabija on go Raiden wysyła do swojej przeszłości ostrzeżenie i wskazówkę co należy czynić aby temu zapobiec. I tak fabuła wraca do początku turnieju z pierwszej gry - ale wskutek decyzji Raidena jest masa zmian! A ta gra została wydana lata po obydwu filmach! Zatem porównam 2 część filmu do oryginalnego przebiegu MK. Zacznę jednak od aż 4 prawidłowości!

1. Ermac był czerwony, Rain fioletowy, Sub zero (młodszy) niebieski a scorpion żółty!
2. Nie licząc uzębienia Mileena była rzeczywiście bardzo podobna do Kitany (była jej klonem) stąd pytanie Sonyi.
3. Smoke i Cyrax byli Cyborgami
4. Sindel naprawdę czasami używała w walce włosów.

A teraz nieprawidłowości:

1.Raiden zawsze gdy był na ziemi był śmiertelny! Przybrał postać śmiertelnika więc nie mógł poświęcić nieśmiertelności bo jej nie miał (fakt był starszym bogiem przez pewien czas ale nawet oni są śmiertelni). Poza tym w całym Mortal Kombat nie ma nieśmiertelnych postaci. Nie ma!
2. Raiden zrobiłby wszystko aby chronić ziemię. A z pewnością nie zawachałby się z zabiciem Shao Kahna!
3. Shao Kahn i Raiden nie byli braćmi, a Shinnok nie był ich ojcem!
4. Sub zero i Smoke byli przyjaciółmi. Więcej - Smoke był jedynym Przyjacielem młodszego Sub Zero! Nie zabiłby on Smoke'a żeby ratować kogokolwiek!
5. Na linie wychodzącej z ręki scorpiona było Kunai - nie metalowe stworzenia (i na pewno nie 2)
6. Cyrax nie walczył kwasem lecz ładunkami wybuchowymi i ostrzami.
7. Motaro zabił Johnny'ego Cage'a - nie Shao Kahn.
8. Ermac nie miał Cienia! A już na pewno nie był nim Noob! Noob i jego cień zwany Saibot to oddzielne stworzenie! Ermac był stworzeniem z wielu dusz i wykorzystywał w walce telekineze.
9. Shao Kahn nigdy nie zdejmował maski!
10. Raiden nigdy dobrowolnie nie ściągał słomianego kapelusza.
11. Jade była przyjaciółką Kitany - nigdy nie zwróciłaby się przeciwko niej!
12. Kitana, Jade i Sindel nie nosiły spodni.
13. Liu Kagn nie nosił koszulki.
14. Starsi bogowie od razu wiedzieli kiedy rozpoczęło się łączenie wymiarów! Zawsze.
15. Poza Raidenem i Shinnokiem oraz postaciami ze skrzydłami nikt nie potrafił latać. W filmie latają niemal wszyscy.

C.D.N. oraz zachęcam do dodawania waszych niespójności!

ocenił(a) film na 4
czarnaton

16. Smoke nie posiadał wyrzutni rakiet w korpusie - miał ją Sector.

17. Potrójny Reptile (walka Reptile vs Rayden) - co to ma być?

18. Jax i historia jego metalowych rąk - w filmie cybernetycznie zwiększanie tkanki mięśniowej, w grze MK9 - wyrwane przez Ermaca, a z kolei w historii turnieju MK3 opublikowanym na łamach Kompendium Wiedzy 1 (wydanego przez ś.p. Secret Service) traci je pod kołami metra - tam również ku mojemu zdziwieniu Johnny Cage zginął od wiązki laserowej z oka Kano.

19. Ponadto usunięto z zakończenia filmu MK: Annihilation scenę końcową - mianowicie, w której Quan Chi siedząc uśmiechnięty na tronie w Netherrealm, trzyma amulet i tym samym oszukał on Shinnoka, który jak wiemy złożył się w "kostkę" - o czym mówiły wydarzenia przedstawione w jego zakończeniu w MK4 oraz potem w MK5.

Odnośnie jeszcze Ad.11 - Jade nie była azjatką.

Ponadto w trakcie story mode MK9, zdziwiło mnie użycie sformułowania "Deadly Alliance" - podczas jednak z walk alternatywnego MK2 (walka Kung Lao vs Shang i Quan Chi) - które jak wiemy zostało zawiązano dopiero na początku MK5...

the_governor

Co do scen usuniętych.
Z powodów finansowych usunięto walkę Sheeva vs Rayden & Liu Kang i wstawiono właśnie wyżej wymienioną - Reptile's vs Rayden ( a Sheeva ginie bez sensu, przygnieciona żyrandolem )

Co do Pkt 17. Oryginalny Reptile (czyli ten z jedynki) pochodzi z licznej rodziny - Zaterran. Więc "jaszczurkowatych" da się wyjaśnić.

Trzeba także podkreślić że kilka punktów wymienionych przez pana "czeraton" są mocno nad wyrost. Przykładowo punkty 9, 10, 11, 12, 13 to nie żadne nieścisłości czy błędy.

ocenił(a) film na 4
yakuz605

Co do Reptile'a istotnie masz rację - jeśli dobrze pamiętam pokazane było to nawet w serialu MK: Conquest.

Co do finansów dużo ponoć wyniosła ich walka Motaro vs Jax - która jakby nie patrzyć jest niesamowicie sztuczna i jedną z najgorszych, autorzy ponoć nie byli zadowoleni z jej efektów i to pewnie też miało swój udział w usunięci sceny Sheevy.

the_governor

Film ogółem ma mnóstwo wzlotów i upadków.

Weźmy pod lupę kreacje:
Moim zdaniem Smoke, Cyrax, Motaro na wielki plus,
natomiast Scorpion, Sub Zero, Baraka wręcz fatalnie.

ocenił(a) film na 6
czarnaton

20. "zawachałby"

_nagash

Dowartościowałeś/aś się już? Fajnie że bronisz poprawności języka polskiego, mniej fajnie że robisz to na pokaz. Dlaczego tak twierdzę? Bo gdybyś chciał/chciała tylko poprawić mój błąd napisałbyś/napisałabyś mi prywatną wiadomość. Wtedy serdecznie bym Ci podziękował za korektę. Ale ponieważ robisz to publicznie, oczywistym jest że Twoim celem jest pokazanie jaki jesteś ,,świetny/świetna a inni tacy niedouczeni i ogólnie chłopstwo. W związku z tym mam prośbę - Odwal Się! Ode mnie i od mojego polskiego!

ocenił(a) film na 6
czarnaton

przyznam, że mądrze piszesz, ale prywatna wiadomość jakoś nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. jeśli przykro Ci, że napisałem publicznie to zauważ, że i tak wszyscy widzą Twój błąd... nie chciałem być chamski, dla mnie to tylko zabawne