PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 317780
6,5 71 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

zgrabne połączenie, bez znajomości podchodzenie do filmu jest jałowe

ocenił(a) film na 7
fabio

Co do Knightfalla się zgadzam, NML nie czytałem, ale The Dark Knight Returns? Co masz na myśli? Bruce'a powracającego po latach do "zawodu"?

ocenił(a) film na 8
Macieyko

dokładnie...
Nolan wyznaczył nową jakość w kinie, jeszcze nigdy komiks w kinie nie wywoływał takiego poruszenia, ciekawe czy inne postacie Marvel/DC doczekają się tak poważnego potraktowania...

film spektakularny, epicki doskonałe zwieńczenie serii...

użytkownik usunięty
fabio

Nawiązanie do TDKR nietrafione, jedyne co łączy te dwie rzeczy to powrót Batmana po latach... chociaż i tak ilość lat się nawet nie zgadza ;)

No Man's Land - luźniejszego nawiązania nie można było znaleźć?

Poza lekkimi naleciałościami z Knightfall i Legacy nie mamy praktycznie nic komiksowego. Ktoś mi powie, że Lazaurus Pit było komiksowe. Tiaaa, ani to Lazaurus Pit ani Santa Prisca, poza tym origin Bane'a też jest inny. Batman idący na emeryturę na samym końcu - to też nie jest komiksowe, jakby już wcześniej na niej nie był przez 8 lat.

Już BB i TDK mają więcej z komiksów.

ocenił(a) film na 8

Year One
zapomniałem dodać

ocenił(a) film na 10
fabio

http://www.batman-online.com/features/2012/7/29/comic-influences-on-the-dark-kni ght-rises tutaj macie ładne podsumowanie na jakich komiksach mógł się Nolan wzorować.

ocenił(a) film na 8
RafSwi7

ale które komiksy oprócz tych które wymieniłem bo nie jestem w angielskim tak biegły?

ocenił(a) film na 10
fabio

Oprócz tych które wymieniłeś - w filmie mamy podobieństwa do m.in.

The Cult (1988)
Bane of Demon (1999)
Batman: Bane (1997)
Batman: Son of the Demon (1987)
Batman & Dracula: Red Rain (1991)

i kilka innych.

ocenił(a) film na 8
RafSwi7

czytałeś którykolwiek z tych komiksów czy tylko wrzuciłeś link bez czytania?

ocenił(a) film na 9

Nie czytałem zadnego komiksu poza Arkham Unhinged i teraz pytania trzy.
Dlaczego w filmie Miranda/Talia jest kochanką Bane`a? Skoro kochała się w Batmanie a Ra`s al Ghul widział tylko Batmana na swojego następce chociaż jak wiadomo Batman miał to gdzieś bo mieli odmienne filozofie co do wprowadzenia ładu. Czy w której kolwiek serii Talia jest z Bane`m?
Którą serie komiksów byście mi polecili do przeczytania?

ocenił(a) film na 8
mateusz_witek

Batman/Judge Dredd: Judgment on Gotham
Batman Black and White
Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader?
Batman Last Rite
The Resurrection of Ra's al Ghul
Batman RIP
Battle for the Cowl
Final Crisis

mateusz_witek

Z wydanych w Polsce jeszcze
:Batman zabójczy żart ,
Batman nr 1 i 2 z 1994r(miesięcznik od tm-semic),
Batman Venom,
Batman vs Predator,
Batman Rok Pierwszy,
Batman Powrót Mrocznego Rycerza,
JLA ZIEMIA 2,
JOKER,
KINGDOM KOME,
Batman Azyl Arkham.

hudylobo

a ja mam trochę inne pytanie do fanów komiksów o Batmanie. Trudno w necie znaleźc informacje o losach "polskiego" batmana. Swoja przygode z waynem skończyłem gdzies tak w połowie serii aktywnosci Bale w Gotham, gdy batman był na wózku inwalidzkim, świry szalały po mieście i tylko jacys pomocnicy ( albo rywizujący przebierańcy) odwalali robote batmana. Co sie dalej działo z waynem? Sądzę, że jakoś pewnie doszedł do siebie i wstał z wózka. Ale co było dalej? I czy orientujecie się w ogóle jak skończyły sie przygody batmana w polskim komiksie. I za granicą też , w USA ( jeśli się skończyły)? Wayne pszeszedł w końcu na emeryture, umarł, założył rodzinę, spłodził potomka, zasadził drzewo etc.? czy dalej dzielnie broni miasta zła-Gotham?

ocenił(a) film na 8
abdullak

All-Star Batman and Robin The Boy Wonder
Batman & Robin
Batman Last Rite
Batman RIP
Batman Whatever happened to the Caped Crusader
Battle for the Cowl
Final Crisis

Batman: The Return of Bruce Wayne
Batman Incorporated

abdullak

Gdy BruceBatman był na wózku role obrońcy miasta i peleryne otrzymał Azrael.

hudylobo

Bruce ruszył za porwanym ojcem Tima Dreka Robina i w czasie burzliwych przygód wracał do zdrowia. W tym czasie Azrael Batmanobił Banea i zaczął fiksować aż stał się Batmanem w zbroi taki BatAzrael, który zabił Abatoira . Bruce powrócił i by móc odebrać utracone królestwo udał sie na specjalny trening do leydy Shiwy . Doszło nastepnie do bitwy nietoperzy . Bruce wygrał i odebrał Gotham Azraelowi to tak w skrócie ;] Nastepnie w roku 1998 iesiecznik skupił sie na krótkich historiach z przeszłości jak i następstwach odebrania miasta złemu Batmanowi . w 1999miesiecznika juz nie było. Batman oczywiście powracał od czasu do czasu aż w 2003 ukazał sie ostatni komiks tm-semic/fun media JLA ZIEMIA 2 gdzie batman był po raz ostatni widziany. Następnie nastała era Egmontu i gacek od ponad 10lat jest przedstawiany nam w coraz to bardziej ekskluzywnych wydaniach.

hudylobo

co do potomka to wydany przez Egmont komiks ,,Batman i Syn,, wyjaśnia sprawę potomka

hudylobo

serdeczne dzięki.

Nawet scena powrotu jest podobna jak w returns.