PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 318483
6,6 82 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Czytając wpisy na forum i wariacje na temat interpretacji zakończenia chciałbym tylko zaznaczyć kilka faktów.

Bruce zostawia wyraźnie wskazówki dla uczestników pogrzebu, że żyje:
1) Blake dostaje współrzędne do jaskini, co sugeruje,że teraz on ma być moralnym obrońcą Gotham.
2) Fox dowiaduje się, że autopilot został naprawiony.
3) Gordon znajduje naprawiony Bat Sygnał. Widzieliście jego zaskoczenie i uśmiech na twarzy, jak się rozglądał z niedowierzaniem?
4) Alfred widzi go w towarzystwie Seliny.
5) Cały czas brakuje pereł, więc pełnego zamknięcia majatku Wayne'ów nie można zakończyć.
6) Jak Alfred go znalazł? Pamiętajcie, że w perłach był nadajnik.

Batman ma niejedno imię. A Bruce zakończył swą podróż. Pogodził się ze śmiercią rodziców i żyje dalej.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
abed

Co do nadajnika w perłach to racja ,ale czy na pewno Alfred szukał Bruce'a? Zobaczył go we Florencji gdzie zawsze chciał go zobaczyc z żoną i dziecmi.

ocenił(a) film na 10
jajko113

Tego nie wiem, ale mnie najbardziej przekonuje scena z Gordonem. Nikt inny nie mógł postawić nowego znaku. Blake jeszce do tego czasu nie odkrył jaskini. Fajna jest wymowa: powstałem ( z martwych??;))

ocenił(a) film na 10
abed

Jedno jest pewno... żyje

ocenił(a) film na 9
jajko113

Nie żyje, ponieważ jeszcze 3-4 sekundy przed eksplozją Batman był pokazany w Bacie, więc nawet jeśliby się katapultował to fala uderzeniowa zmiotłaby go jak wysokie ciśnienie puszkę po coli.

ocenił(a) film na 10
Slowianin

To Alfred niby miał zwidy? Ja chce wierzyć w to że przeżył

ocenił(a) film na 9
jajko113

Alfred widział to co chciał zobaczyć, jak Bruce'a nie było przez 7 lat w Gotham, to Alfred też wybierał się w to samo miejsce i widział swoją żonę, która nie żyje.

ocenił(a) film na 10
Slowianin

Ale tam jest Selina. Ona nie mogła być w wyobraźni Alfreda, bo on jej nie znał. No może chwilowo na przyjęciu na początku filmu.

ocenił(a) film na 10
abed

Podpisuje sie pod tym

ocenił(a) film na 9
abed

To też mnie zastanawia, ale to mogłaby być zagrywka na to co my chcielibyśmy zobaczyć, a nie Alfred. Nolan to geniusz, nie wiadomo czym się kierował, na pewno nie czymś co jest ładnie podane na tacy.

ocenił(a) film na 7
Slowianin

geniusz XD
Nolan to bardzo dobry rzemieslnik, niestety nie mial pomyslu na zakonczenie, wiec dal wszystko: pomnik, autopilota, Gacka w samolocie, spotkanie w umowionym miejscu, batsygnal. ale i tak jest o niebo lepiej niz w Incepcji, wiec nie nazekam :)

ocenił(a) film na 9
hetzer

Joss Whedon to geniusz?

ocenił(a) film na 7
Slowianin

jesli chodzi o scenariusze do komiksow to tak sa silne przeslanki do postawienia takiej tezy. jako rezyser to jeszcze bym nie zaryzykowal. podobnie z Nolanem.

ocenił(a) film na 10
Slowianin

A skąd wiesz, czy wtedy bomba była jeszcze na linie???

ocenił(a) film na 9
abed

Jak Batman startował z bombą(bomba jądrowa o olbrzymiej mocy rażenia) miał na to około minutę, aby ją bezpiecznie przetransportować z daleka od miasta. Bat taki szybki nie był, jeszcze spowalniał z bombą zawieszoną na linie. Myślę, że Bruce nie ryzykował by życia milionów osób w Gotham, spuszczając bombę 10 sekund przed detonacją,aby móc siebie uratować.

PS. A czy Batman mógł w ogóle tą bombę odciąć?

użytkownik usunięty
Slowianin

bat mobil był zdalnie sterowany wiec batman wyskoczył wcześniej a bomba leciał.

ocenił(a) film na 9

Mogło tak być.

ocenił(a) film na 9
abed

Nie ma jednoznacznej interpretacji zakończenia. Trochę jak w Incepcji. To, że przeżył to bez wątpienia. Ale nie można założyć, że Bruce ostatecznie pożegnał się z rolą Batmana. To jakoś nie pasuje do tego bohatera. Wydaje mi się bardziej prawdopodobne, że znowu po prostu się zaszył, pozorując swoją śmierć, ale obserwuje, a kiedy znowu będzie potrzebny, wróci i zrobi swoje. Więcej na ten temat napisałem tutaj: http://www.filmweb.pl/film/Mroczny+Rycerz+powstaje-2012-506756/discussion/Przemy %C5%9Blenia+o+zako%C5%84czeniu+-+zawiera+spoilery,1973670

ocenił(a) film na 5
luklead

jak nasze dzieci pojda na NOWEGO Batmana i poprosza pieniadze na kino, skoro bysmy im odpowiedzieli ze widzielismy w 2012 jak umarl na ekranie????????? BATMAN ZYJE i to zadna tajemnica czy wyzsza poleczka rozkminki

ocenił(a) film na 10
luklead

Z legendy Batmana wiemy, że Bruce powrócił jako 50 latek, więc może coś w tym jest. Facet jest nie do pokonania. Scena w szpitalu i jego skok mnie rozwalił. A co sądzisz o pomniku?

ocenił(a) film na 9
abed

Bruce nie przeżył, to jest pewne.

ocenił(a) film na 10
Slowianin

Batman Forever!!!

Slowianin

Przeżył.

ocenił(a) film na 9
Szejku

Nikt by tego nie przeżył.

Slowianin

Czego?

SPOILER
[Ludzie w mieście przeżyli. Równie dobrze mógł odlecieć wystarczająco daleko i spuścić bombę do wody i mieć jeszcze czas polecieć dalej, na bezpieczną odległość.]

ocenił(a) film na 10
Szejku

Dokładnie tak to widzę. Jak dla mnie to autopilot był tylko znakiem dla Foxa, a bomba wpadła do wody a Bat poleciał dalej. Smutna mina Batmana to to, że musi na zawsze opuścić Gotham.

abed

Albo nie był pewny czy mu się uda.

ocenił(a) film na 5
Slowianin

Zginal tak samo jak Sherlock :D

ocenił(a) film na 8
Slowianin

Slowianin - Bruce przeżył.. Abed wymienił wystarczającą liczbę faktów za tym przemawiających.

ocenił(a) film na 8
Slowianin

Bruce przeżył, Batman umarł.

ocenił(a) film na 10
Kempy235

Tak jak powiedział Ra's Al Ghul: Batman stał się symbolem, legendą a te nigdy nie umierają. Pieknie wykorzystano w elegii Gordona cytat z Dickensa. Tu też jest obraz rewolucji w Gotham. Wizja bezsensownego okrucieństwa Rewolucji Francuskiej (tu wizja rewolucji Ban'e), ludzi zmieniających się w bestie i wartości ludzkiego poświęcenia

ocenił(a) film na 9
Slowianin

To tylko film - w rzeczywistości taki wybuch(o jakiej sile tam była mowa? 1megatona?), mimo że to stosunkowo niewielka moc, prawdopodobnie spowodowałaby znaczną ilość rannych, a może nawet ofiar w samym mieście nawet jeżeli została zdetonowana w pewnej odległości od miasta. Promieniowanie, fala uderzeniowa, spowodowane przez nią tsunami - taki wybuch miałby zdecydowanie o wiele poważniejsze konsekwencje niż pokazano w filmie. Ale że to film... Indiana Jones potrafi przetrwać wybuch atomowy w lodówce ;)

To że zostało pokazane że jest w kokpicie trzy sekundy przed wybuchem - ot, dramatyczny montaż. W rzeczywistości mógł się katapultować jeszcze w granicach Gotham, lub tuż przy brzegu ;) Można też robić inne spekulacje - bomba nie wybuchła idealnie w przewidywanym momencie. Wybuch był nieudany - co przy prototypach zdarzało się nagminnie - osiągając zaledwie niewielki procent zakładanej mocy.

ocenił(a) film na 8
luklead

No cóż jak ktoś tam pamięta z historii rosjanie też majstrowali przy jakimś prototypie bomby atomowej, odpalili ją i okazałą sie kilkukrotnie mocniejsza, amerykanie o ile słyszałem też tak mieli więc prędzej większy proceny zakładanej mocy mają prototypy ;p

abed

Dobre podsumowanie, może to przekona tych co twierdzą że Bruce umarł.

ocenił(a) film na 6
abed

to piękny film ze wspaniałym, idealnym zakończeniem

http://srecenzje.blox.pl/2012/07/Dark-Knight-Rises.html