myślę, że Bane przeżył. W scenariuszu nie ma wzmianki o tym, że zginął a jedynie o tym, że dostał strzał. A jak Wy uważacie?
Skoro z tego samego działka Catwoman niszczy tumblery to Bane raczej nie miał szans żeby przeżyć.
Właściwie to Bane od tego strzału powinien rozwalić się na kawałki... A tak na marginesie jest to jedna z najgłupszych filmowych zgonów jakie widziałem.
Czy filmowy zgon zawsze musi być w otoczce wielkości, patosu oraz walki o życie do ostatniej sekundy i kropli krwi?
Niekoniecznie. Ale scena śmierci głównego "złego" tak potężnego filmu w ok. sekundę nie wypada dobrze.
Biorąc pod uwagę motyw muzyczny towarzyszący pościgowi Batmana za Thalią to nie Bane był głównym złoczyńcą a właśnie córka Ra'sa stąd śmierć Zguby była tak szybka.
Ah. Wiem o co Ci chodzi. O ten wspaniały motyw muzyczny który pojawia się za każdym razem kiedy Batman pokonuje swojego głównego przeciwnika. W jedynce był to Ghul
Batman : Nie zabije Cię. Ale nie będę Cię też ratował" - i muzyka :)
W Mrocznym Rycerzu znów podobnie
Joker : "A przy okazji, wiesz skąd mam te rany ?"
Batman : "Nie, ale wiem skąd będziesz miał te !"
i znów świetna muzyka. Kiedy poszedłem do kina na Mroczny Rycerz Powstaje tylko czekałem na ten wątek muzyczny gdy Batman będzie zabijać Bane. Aż tu nagle okazało się inaczej. I muzyka dopiero wtedy kiedy Batman załatwia Talię. Swoją drogą to troszkę cienko bo głównym negatywnym bohaterem jest kobieta o której w filmie bardzo mało wiadomo.
Tak, świetny motyw muzyczny :) Mało wiadomo o Thalii po pierwszym seansie, kiedy obejrzymy film po raz drugi wiemy o niej trochę więcej ( dowiadujemy się kim jest to dziecko ). Z jednej strony postać córki Ra'sa wydaje się być wprowadzona na siłę ale z drugiej strony to niezły twist, do tego reakcja Batmana...
Kiedy pierwszy raz byłem w kinie na TDKR to myślałem, że Batman nagle w magiczny sposób się uwolni i zabije Bane'a ale Nolan konsekwentnie pozostał przy tym, że Mroczny Rycerz nie zabija i dokończenie roboty pozostawił Catwoman :)
Bane mógł przeżyć.
A jesli batpod ma działka o różnej sile ognia? być może tumblery eksplodowały, ponieważ strzelano do nich z dział o większej mocy bądź trafiano w zbiorniki z paliwem.
Nie sądzę aby catwoman ratując batmana użyła działa o zbyt dużej sile, ponieważ batman stał obok Bane'a, więc jeżeli potraktowałaby Bane'a tą samą siłą rażenia co tumblery, musialby zginąć również stojący obok Bane'a Batman
Całkiem możliwe, jeżeli użyła lżejszego kalibru do strzału w Bane'a to dosyć prawdopodobne, że go jednak nie zabiła. Miał na sobie solidną kamizelkę więc być może faktycznie udało mu się przeżyć.
To prawda. Ale wątpię, by to cokolwiek zmieniło skoro Nolan skończył już z tą serią ;)
No jasne ale Nolan zostawił nam miejsce na własną interpretację w wielu scenach więc można trochę podyskutować na ten temat :)
To też prawda, po tym można poznać jego styl ;) Mnie najbardziej rozwala Prestiż :D
Memento bardzo nowatorski pomysł ma w sobie. Incepcja ciut podobny nawet ;) I za każdym razem końcówka skłania do refleksji ;)
Dokładnie tak :) Nolan zrobił niewiele filmów a każdy mnie zachwycił, od trylogii TDK po Bezsenność :)
Pokazałbym wam link do mojej Topl listy filmów z Batmanem.na YouTube. Ale się trochę boję bo na pierwszym miejscu nie umieściłem filmu Nolana :)
Ogólnie mi się podoba, chociaż byłoby jeszcze lepiej gdybyś zamiast fotek użył fragmentów z filmów, zmieniłbym też utwór podczas TDKR :) Fajny ranking :)
Mój pierwszy filmik na Youtube dlatego taki prymitywny. Postaram się w przyszłości robić lepsze. Jakbyś chicał mam jeszcze filmik z Top przestępcami Batmana http://www.youtube.com/watch?v=LLS3-rGCFFU
1. Bane ( TDKR )
2. Joker ( TDK )
3. Ra's al Ghul
4. Joker ( B1989 )
5. Pingwin
6. Catwoman ( TDKR )
7. Harvey Dent ( TDK )
8. Catwoman ( BR )
9. Strach na wróble
10. Two - Face
11. Riddler
12. Freeze